Λεμφοπενία: Καμπανάκι κινδύνου για αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Τα χαμηλά επίπεδα λεμφοκυττάρων στο αίμα – μια κατάσταση γνωστή ως λεμφοπενία- μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικό σήμα για μελλοντική σοβαρή πάθηση, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι η λεμφοπενία σχετίζεται με αύξηση κατά 60% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Τα χαμηλά επίπεδα λεμφοκυττάρων στο αίμα - μια κατάσταση γνωστή ως λεμφοπενία- μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικό σήμα για μελλοντική σοβαρή πάθηση,

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Στιγκ Μπόγεσεν του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καναδικό ιατρικό περιοδικό “Canadian Medical Association Journal” (CMAJ). Οι ερευνητές ανέλυσαν σε βάθος 12 ετών στοιχεία για πάνω από 108.000 ανθρώπους ηλικίας 20 έως 100 ετών. Από το σύνολο του δείγματος, οι 10.372 πέθαναν στη διάρκεια της μελέτης.

Διαπιστώθηκε ότι τα χαμηλά επίπεδα λεμφοκυττάρων αύξαναν κατά 1,8 έως 2,8 φορές τον κίνδυνο θανάτου. Ειδικότερα από καρκίνο, καρδιαγγειακή νόσο, πνευμονική πάθηση και λοιμώξεις.

Η λεμφοπενία συχνά ανιχνεύεται στη διάρκεια εξετάσεων αίματος ρουτίνας και οι ασθενείς συνήθως δεν παραπέμπονται για περαιτέρω έρευνα, επειδή η σημασία της λεμφοπενίας ως προγνωστικός δείκτης υγείας δεν ήταν γνωστός έως τώρα. Τα λεμφοκύτταρα μειώνονται με το πέρασμα της ηλικίας, γι’ αυτό η λεμφοπενία είναι συχνότερη στους ηλικιωμένους.

Η σχέση λεμφοπενίας-πρόωρου θανάτου πιθανώς οφείλεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, στο ότι το ανοσοποιητικό σύστημα διαθέτει μειώνει ικανότητα άμυνας έναντι δυνητικά θανατηφόρων ασθενειών. Επίσης, η λεμφοπενία μπορεί να αντανακλά τη γενικότερη ευάλωτη κατάσταση του οργανισμού. Κάτι που ανοίγει το δρόμο για σοβαρές ασθένειες και θάνατο.

Ορισμοί…

Λευκοπενία σημαίνει μείωση του αριθμού των λευκοκυττάρων στο αίμα κάτω από τα φυσιολογικά όρια. Αντίστοιχα, ουδετεροπενία σημαίνει μείωση των ουδετερόφιλων πολυμορφοπύρηνων λευκοκυττάρων κάτω από τα φυσιολογικά όρια, λεμφοπενία μείωση των λεμφοκυττάρων κάτω από τα φυσιολογικά όρια κ.ο.κ. για την μονοκυτταροπενία, ηωσινο(φιλο)πενία, και την μείωση των βασεόφιλων λευκών.

Οι συνέπειες των “πενιών” αυτών ποικίλλουν ανάλογα με τη λειτουργία των κυττάρων της κάθε ομάδας.“Αναστροφή του τύπου” είναι η μικρή ή μεγάλη απόκλιση του εξεταζόμενου αίματος από τις αναλογίες των διάφορων τύπων λευκοκυττάρων που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ