ΠαθήσειςΚορωνοϊός: Γιατί ο διαβήτης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας

Κορωνοϊός: Γιατί ο διαβήτης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας

- Advertisement -

Ο εμβολιασμός αλλά και η σωστή διαχείριση της πάθησής τους είναι οι βασικοί τρόποι προστασίας έναντι της σοβαρής COVID-19 για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Η συγκεκριμένη πάθηση και η παχυσαρκία είναι οι δύο χειρότεροι προγνωστικοί παράγοντες για κακή έκβαση της COVID-19 καθώς αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας, εισαγωγής σε ΜΕΘ και θανάτου.

Ο εμβολιασμός αλλά και η σωστή διαχείριση της πάθησής τους είναι οι βασικοί τρόποι προστασίας έναντι της σοβαρής COVID-19 για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας, στην Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Τεντολούρης σε διαδικτυακή εκδήλωση για τα μεταβολικά νοσήματα στην εποχή της πανδημίας COVID-19, ελληνική μελέτη που εξέτασε 2.624 άτομα θετικά στον κορωνοϊό εκ των οποίων 157 είχαν σακχαρώδη διαβήτη, κατέδειξε ότι οι διαβητικοί εκδηλώνουν τη νόσο μετά την έκθεσή τους στον ιό σε μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με τους μη διαβητικούς και χρειάζονται συχνότερα νοσηλεία. Ειδικότερα, το 95% των διαβητικών που βρέθηκαν θετικοί, ανέπτυξαν τη νόσο και το 85% αυτών χρειάστηκαν νοσηλεία. Τα αντίστοιχα ποσοστά στους μη διαβητικούς ήταν 74% και 50%. Από όσους νοσηλεύθηκαν, φάνηκε ότι οι διαβητικοί είχαν 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εισαχθούν σε ΜΕΘ, τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο διασωλήνωσης και 3,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να καταλήξουν.

Σε άλλη μελέτη, πολυκεντρική (σε 10 ελληνική νοσοκομεία) κατά το 2ο και 3ο κύμα της πανδημίας, στην οποία συμμετείχαν 390 νοσηλευόμενοι διαβητικοί με COVID-19, φάνηκε ότι η μεγάλη ηλικία καθώς και συννοσηρότητες όπως καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσος, αγγειακό – εγκεφαλικό επεισόδιο, ανοσοκαταστολή, κακοήθεια κ.ά. αύξαναν τον κίνδυνο θανάτου. Συνολικά η θνητότητα των νοσηλευόμενων ασθενών με διαβήτη και COVID-19 ήταν 18,5%. Αλλοι παράγοντες, όπως το είδος του διαβήτη ή η αντιδιαβητική αγωγή που λάμβαναν οι πάσχοντες, δεν φάνηκε να επηρεάζουν την έκβαση της ασθένειας. Ο κ. Τεντολούρης σημείωσε, πάντως, ότι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη παρουσιάζουν επαρκή ορομετατροπή, όπως εκφράζεται από την παρουσία αντισωμάτων έπειτα από λοίμωξη, αλλά και έπειτα από εμβολιασμό.

Πιθανότητες επιβίωσης

Η καθηγήτρια Παθολογίας – Ενδοκρινολογίας στη Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Βάια Λαμπαδιάρη σημείωσε ότι διαβητικοί ασθενείς τύπου 1, με καλή ρύθμιση του ζαχάρου έχουν πιθανότητα επιβίωσης 99%, ενώ αντίθετα αρρύθμιστοι πάσχοντες τύπου 1 έχουν 11% πιθανότητα να καταλήξουν εάν προσβληθούν από τον κορωνοϊό. Και η επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας – Σακχαρώδους Διαβήτη στη Β΄ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αναστασία Θανοπούλου τόνισε τη σημασία της καλής γλυκαιμικής ρύθμισης για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, και της τήρησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής με ισορροπημένη διατροφή και άσκηση, ειδικά κατά τη διάρκεια παραμονής στο σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

«Τέλεια καταιγίδα» χαρακτήρισε ο καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ Αλέξανδρος Κόκκινος τον συνδυασμό παχυσαρκίας και COVID-19, σημειώνοντας ότι το φλεγμονώδες περιβάλλον που συνοδεύει την παχυσαρκία, ευνοεί την εμφάνιση επιπλοκών της νόσου COVID-19. Επιπλέον, φαίνεται ότι ο λιπώδης ιστός δρα σαν μια «αποθήκη» για τον ιό, συμβάλλοντας στη διασπορά του. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι παχύσαρκοι ασθενείς έχουν υπετριπλάσια πιθανότητα νοσηλείας, πενταπλάσια πιθανότητα εισαγωγής σε ΜΕΘ και τριπλάσια πιθανότητα θανάτου. Ανέφερε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για εντατική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας γενικά αλλά και ειδικότερα στην εποχή της πανδημίας, με υγιεινοδιαιτητικά μέτρα βασισμένα στη μεσογειακή διατροφή, φαρμακευτική αγωγή και ίσως και με βαριατρική χειρουργική. Έκλεισε τονίζοντας ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να επιτευχθεί καθολικός εμβολιασμός των ατόμων με παχυσαρκία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ