Κοροναϊός: Ελπίδες για θεραπεία από υπάρχον φτηνό φάρμακο

Η χλωροκίνη, ένα φάρμακο για την ελονοσία παρουσιάζει ενδείξεις αποτελεσματικότητας απέναντι στον κοροναϊό, όπως επισημαίνει ο Διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας, ενισχύοντας τις ελπίδες για θεραπεία.

Η χλωροκίνη, ένα φάρμακο για την ελονοσία παρουσιάζει ενδείξεις αποτελεσματικότητας απέναντι στον κοροναϊό, όπως επισημαίνει ο Διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας, ενισχύοντας τις ελπίδες για θεραπεία.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η χλωροκίνη, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και τα αποτελέσματα μιας κινέζικης μελέτης έδειξα ότι παρουσιάζει ενδείξεις αποτελεσματικότητας απέναντι στον κοροναϊό, όπως δήλωσε ο κ. Ντιντιέ Ραούλ, διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας.

«Γνωρίζαμε ήδη ότι η χλωροκίνη ήταν αποτελεσματική in vitro απέναντι σε αυτόν τον νέο κοροναϊό και η κλινική εκτίμηση που έγινε στην Κίνα το επιβεβαίωσε», εξήγησε ο καθηγητής, που είναι ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο Γαλλικό Πρακτορείο. Το σχόλιό του έγινε με αφορμή την πρώτη δημοσίευση αυτής της κλινικής μελέτης τριών Κινέζων ερευνητών στην επιστημονική επιθεώρηση BioScience Trends.

Δείτε εδώ τα στοιχεία της επιστημονικής επιθεώρηση BioScience Trends

Οι Κινέζοι ερευνητές για το φάρμακο του κοροναϊού

Το άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο βασίζεται στα αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής που έγινε σε περισσότερα από 10 κινεζικά νοσοκομεία, στην Ουχάν, το Πεκίνο και τη Σαγκάη. Ο στόχος της ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι αποτελεσματική η χλωροκίνη για τη θεραπεία πνευμονικών νόσων που συνδέονται με τον Covid-19.

«Τα αποτελέσματα που λάβαμε μέχρι τώρα σε περισσότερους από 100 ασθενείς έδειξαν ότι η φωσφορική χλωροκίνη ήταν πιο αποτελεσματική. Συγκριτικά δηλαδή με τη θεραπεία που λάμβανε η ομάδα σύγκρισης, όσον αφορά την εξέλιξη της πνευμονίας, τη βελτίωση της κατάστασης των πνευμόνων, ώστε ο ασθενής να γίνει αρνητικός στον ιό και για να περιοριστεί η διάρκεια της ασθένειας», ανέφεραν οι Κινέζοι ερευνητές. Στη μελέτη τους πάντως δεν ποσοτικοποιούν τη διαφορά στην αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.

Η θεραπεία του κοροναϊού ίσως βρίσκεται σε ένα… φτηνό φάρμακο

«Οι αντιιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της χλωροκίνης ενδέχεται να παίζουν ρόλο στην ενδεχόμενη αποτελεσματικότητά της για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από πνευμονία, την οποία προκάλεσε ο κοροναϊός», συνεχίζει το άρθρο που υπέγραψαν οι καθηγητές κ. Τζιαντζούν Γκάο, κ. Ζενχούε Τιάν και κ. Χου Γιανγκ, του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου της πόλης Τσινγκτάο.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα δεδομένου ότι «η χλωροκίνη είναι ένα φτηνό φάρμακο, χωρίς κινδύνους. Χρησιμοποιείται εδώ και 70 χρόνια», πρόσθεσαν. Σύμφωνα με τους Κινέζους επιστήμονες, για τη θεραπεία αρκεί μια δόση των 500mg χλωροκίνης ημερησίως για δέκα ημέρες.

Αισιόδοξος για το φάρμακο του κοροναϊού ο καθηγητής Ραούλ

«Είναι μια εξαιρετική είδηση, αυτή η θεραπεία που δεν κοστίζει τίποτα», επέμεινε ο καθηγητής κ. Ραούλ, χαιρετίζοντας τη δουλειά που έκαναν οι Κινέζοι ερευνητές για να βρουν ένα αποτελεσματικό φάρμακο.

Όταν ρωτήθηκε, από τη Ρώμη όπου βρίσκεται, για τη θεραπεία αυτή, ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας κ. Ολιβιέ Βεράν, είπε ότι έχει μιλήσει πολλές φορές με τον κ. Ντιντιέ Ραούλ.

«Ξέρουμε ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες μελέτες in vitro. Όμως οι μελέτες στους ασθενείς θα πρέπει να επαληθευτούν», τόνισε ο υπουργός.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ