Ευλογιά πιθήκων: Με HIV το 82% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Σε ομάδα ασθενών που νοσηλεύτηκαν για ευλογιά των πιθήκων, τέσσερις στους πέντε είχαν τον ιο HIV και ένας στους πέντε κατέληξε, όπως δήλωσαν ερευνητές του CDC.

Σε ομάδα ασθενών που νοσηλεύτηκαν για ευλογιά των πιθήκων, τέσσερις στους πέντε είχαν τον ιο HIV και ένας στους πέντε κατέληξε, όπως δήλωσαν ερευνητές του CDC.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τουλάχιστον 28.000 περιπτώσεις ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών στις ΗΠΑ έχουν διαγνωστεί με την ιογενή λοίμωξη και αποτελούν την πλειονότητα των κρουσμάτων. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 82 περιστατικά και κανένας θάνατος

Σύμφωνα με την έκθεση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ σχεδόν όλοι όσοι νόσησαν από ευλογιά των πιθήκων στις ΗΠΑ και χρειάστηκαν νοσηλεία είχαν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Μάλιστα, οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν άτομα με HIV. Συγκεκριμένα, από τους 57 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν και περιγράφονται στη συγκεκριμένη έκθεση, το 82% είχε HIV και το 8,5% λάμβανε αντιρετροϊκή θεραπεία.

Αιτία θανάτων…

Συνολικά, το 30% των ασθενών έλαβαν φροντίδα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ 12 ασθενείς κατέληξαν. Η ευλογιά των πιθήκων ήταν η αιτία θανάτου, είτε συνέβαλε σε πέντε από τους θανάτους, ενώ οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους θανάτους εξακολουθούν να βρίσκονται υπό διερεύνηση, όπως σημειώνεται στην Εβδομαδιαία Έκθεση Νοσηρότητας και Θνησιμότητας.

Το εύρημα υποδηλώνει, όπως γράφει το MedPageToday, ότι, παρ’ όλο που οι περισσότερες περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων είναι ήπιες, οι γιατροί θα πρέπει να δίνουν περισσότερο βάρος σε ύποπτα για HIV περιστατικά που δεν έχουν διαγνωστεί και να είναι έτοιμοι να χορηγήσουν άμεσα θεραπεία και για τις δύο λοιμώξεις.

«Η ευλογιά των πιθήκων και το HIV συναντήθηκαν, με τραγικά αποτελέσματα», αναφέρει η δρ Τζόναθαν Μέρμιν, επικεφαλής επιστήμονας για την ευλογιά των πιθήκων στο CDC.

Η πλειονότητα των ασθενών ήταν άνδρες (95%) και έγχρωμοι (68%), ενώ το 23% αντιμετώπιζε προβλήματα στέγης. Η διάμεση ηλικία ήταν τα 34 έτη.

Από τους 43 ασθενείς με HIV με τεκμηριωμένο αριθμό CD4, το 72% είχε αριθμό <50 κύτταρα/mm3. Δύο ασθενείς (ένας με HIV) λάμβαναν χημειοθεραπεία για αιματολογική κακοήθεια, τρεις ήταν λήπτες μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων και τρεις ήταν έγκυες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τουλάχιστον 28.000 περιπτώσεις ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών στις ΗΠΑ έχουν διαγνωστεί με ευλογιά των πιθήκων και αποτελούν την πλειονότητα των κρουσμάτων.

Τα κρούσματα…

Μέχρι σήμερα, παγκοσμίως έχουν καταγραφεί 65.353 κρούσματα της νόσου και έχουν χάσει τη ζωή τους 20 άτομα. Στην Ελλάδα, το πρώτο κρούσμα διαγνώστηκε στις 8 Ιουνίου και μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 82 περιστατικά και κανένας θάνατος.

Ο αριθμός των νέων περιστατικών από ευλογιά των πιθήκων έχει αρχίσει να μειώνεται παγκοσμίως και σταθερά από τον Σεπτέμβριο. Η νόσος είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή. Τον Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ