ΠαθήσειςEULAR: Η υδροξυχλωροκίνη στη διαχείριση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας

EULAR: Η υδροξυχλωροκίνη στη διαχείριση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας

- Advertisement -

Μελέτες που παρουσιάστηκαν στο Ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο της EULAR στη Κοπεγχάγη αυξάνουν την πεποίθηση ότι η υδροξυχλωροκίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια στη διαχείριση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας (ΡΑ )και του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου (ΣΕΛ), δεδομένου ότι κατά την διάρκεια της COVID19 πανδημίας, όπου είχε χρησιμοποιηθεί σε άτομα με αναπνευστική λοίμωξη, είχαν αναφερθεί περιστατικά με ηλεκτροκαρδιογραφικές μεταβολές τύπου της παράτασης του QT.

Μελέτες που παρουσιάστηκαν στο Ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο της EULAR στη Κοπεγχάγη αυξάνουν την πεποίθηση ότι η υδροξυχλωροκίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια στη διαχείριση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια μελέτης του Arthritis Research Canada και του Πανεπιστημίου Simon Fraser, σε 11.518 ασθενείς με νεοδιαγνωσθείσα Ρευματοειδή Αρθρίτιδα ή νεοδιαγνωσθέντα Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (ΣΕΛ), όπου αξιολογήθηκαν για εμφάνιση περισταστιακής αρρυθμίας για χρονικό διάστημα 8 ετών, αρρυθμίες παρουσιάστηκαν σε 1610 ασθενείς που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη έναντι 1646 σε ασθενείς που δεν λάμβαναν την συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία. Αυτό δίνει επίπτωση κατά ένα μέσο όρο 17,5 και 18.1 αντίστοιχα ανά 1000 άτομα-χρόνια, που υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος οποιουδήποτε τύπου αρρυθμίας μεταξύ των νέων χρηστών της υδροξυχλωροκίνης.

Προηγούμενα ευρήματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ υδροξυχλωροκίνης και κινδύνου αρρυθμίας είχαν αντιφατικά, βασιζόμενα σε δεδομένα χαμηλής αποδεικτικής αξίας.

Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχε και η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα/ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. Ως αποκλειστικό μέλος της EULAR για την Ελλάδα συμμετείχε στην ετήσια Γενική συνέλευση με δικαίωμα ψήφου, με stand στο EULAR Village ως εκπρόσωπος του EULAR Pare για την Ελλάδα, και με παρουσίαση: «Η ανάγκη των ασθενών με Ρευματικά και Μυοσκελετικά νοσήματα για αυτοδιαχείριση και τη χρήση των νέων τεχνολογιών: η περίπτωση της γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.». Την ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. φέτος εκπροσώπησαν η κα Καίτη Αντωνοπούλου, Ταμίας, και η κα Νάντια Μάλλιου, Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου.

Σχετικά με την Eular:

Η EULAR είναι ο ευρωπαϊκός οργανισμός που εκπροσωπεί τις επιστημονικές εταιρείες, τις επαγγελματικές ενώσεις υγείας και τους συλλόγους ασθενών με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα. Η EULAR στοχεύει στη μείωση των επιπτώσεων της ρευματικών και των μυοσκελετικών νοσημάτων στα άτομα και στην κοινωνία και στη βελτίωση της πρόληψης, της θεραπείας και της αποκατάστασης των ασθενών. Για το σκοπό αυτό, η EULAR προάγει την αριστεία στην εκπαίδευση και την έρευνα στον τομέα της ρευματολογίας. Προωθεί τη μεταφορά των αποτελεσμάτων των ερευνητικών πρωτοβουλιών στην καθημερινή φροντίδα και αγωνίζεται για την αναγνώριση των αναγκών των ασθενών με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ μέσω ενεργειών προς όλους τους ενδιαφερόμενους.

Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ρευματολογίας EULAR:

Από την εισαγωγή του το 2000, το ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ρευματολογίας EULAR έχει γίνει η κύρια πλατφόρμα ανταλλαγής επιστημονικών και κλινικών πληροφοριών στην Ευρώπη. Είναι επίσης ένα διάσημο φόρουμ για την αλληλεπίδραση μεταξύ γιατρών, επιστημόνων, ατόμων με αρθρίτιδα/ρευματισμούς, επαγγελματιών υγείας και εκπροσώπων της φαρμακευτικής βιομηχανίας παγκοσμίως. Το συνέδριο EULAR πραγματοποιείται συνήθως τον Ιούνιο σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης.

Σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα:

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος. Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα και αριθμεί περισσότερα από 9.000 μέλη, τα οποία είναι κυρίως άτομα που νοσούν από Ρευματικά Αυτοάνοσα Νοσήματα, Ρευματολόγοι και ιατροί που ενδιαφέρονται για τις ρευματικές παθήσεις και άτομα που ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν σε αυτούς που πάσχουν ρευματικά από αυτοάνοσα νοσήματα. Όλα τα μέλη εργάζονται εθελοντικά.   Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. είναι καθηγητές Ρευματολογίας σε όλα σχεδόν τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας καθώς και καθηγητές και γιατροί άλλων ειδικοτήτων που σχετίζονται με ρευματισμούς.

H ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. έχει 9 υποκαταστήματα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ενώ έχει στρατηγική συνεργασία με τους συλλόγους ΙΑΣΙΣ, ΘΑΛΕΙΑ, ΚΑΛΥΨΩ ΚΑΙ ΕΟΣ – ΣΠΑΝΟΠΑ. Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση EULAR, EULAR PARE ενώ έχει λάβει για τρεις συνεχόμενες χρονιές το 1ο βραβείο από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ασθενών για τα θέματα «Η επαγγελματική ζωή και τα προβλήματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα», «Δικαιώματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα» και «Σεξουαλική ζωή νεαρών ατόμων με ρευματικά νοσήματα». Τον Ιούλιο 2020 έλαβε το 1ο βραβεία για τη δημιουργία με τη συνεργασία του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου (CYPLΕR του app StigmApp από την PAE ( PAIN ALLIANCE EUROPE).

Είναι ιδρυτικό μέλος του Sjogren Europe και της AGORA PLATFORM, αποκλειστικό μέλος για την Ελλάδα της Επιτροπής Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης των Ηνωμένων Εθνών, της PAIN ALLIANCE EUROPE,του WORLD PATIENT ALLIANCE, του WORLD LUPUS FEDERATION (Παγκόσμιου Οργανισμού για την ενημέρωση για τον Σ.Ε.Λ.), του LUPUS EUROPE , του Vasculitis International (Ομοσπονδία Συλλόγων ασθενών με Αγγειίτιδες), της ASIF (Διεθνής Ένωση Συλλόγων Ασθενών για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα) και του EURORDIS, ενώ συμπεριλαμβάνεται στο Μητρώο Συλλόγων με Διαφάνεια της ΕΕ. Συμμετέχει σε πλήθος project σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας όπως το ΑΠΘ, το ΠΑΔΑ , και το Τμήμα Δημόσιας & Κοινοτικής Υγείας του ΠΑΔΑ που έχουν να κάνουν με δημόσια υγεία & mobile εφαρμογές.

Από το Οκτώβριο 2020 με το Τμήμα Εθνικού Εστιακού Πόλου & Πολιτικών Προαγωγής της Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία – του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (European Agency for Safety and Health at Work, EU-OSHA), στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής εκστρατείας για τους Ασφαλείς και Υγιείς Χώρους Εργασίας, 2020-2022 με κεντρικό μήνυμα “Μειώστε την καταπόνηση” και βασικό αντικείμενο τη διαχείριση και πρόληψη των Μυοσκελετικών Παθήσεων (ΜΣΠ) που σχετίζονται με την εργασία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ