Έρπητας Ζωστήρας: Όσα πρέπει να ξέρεις για το εμβόλιο και τη δράση του

Ο έρπητας ζωστήρας οφείλεται σε επανενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς, που καθίσταται δυνατή, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί με την πάροδο των ετών. Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, ένας στους τέσσερις ανθρώπους θα εμφανίσει έρπητα ζωστήρα κάποια στιγμή στη ζωή του.

Ο έρπητας ζωστήρας οφείλεται σε επανενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς, που καθίσταται δυνατή, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί με την πάροδο των ετών.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το 95% των ατόμων που έχει ασθενήσει από ανεμοβλογιά, κινδυνεύει να εκδηλώσει έρπητα ζωστήρα οποιαδήποτε στιγμή. Όμως οι πιθανότητες αυξάνονται σημαντικά, μετά την ηλικία των 50 ετών.

Ο πόνος του έρπητα ζωστήρα μπορεί να διαρκέσει αρκετό χρονικό διάστημα. Ακόμα μπορεί και να οδηγήσει σε μία άλλη παθολογική κατάσταση, τη μεθερπητική νευραλγία. Η νόσος μπορεί να ταλαιπωρεί τον ασθενή για μήνες ή ακόμα και χρόνια. Όλα αυτά έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του ασθενή. Όπως κόπωση, αϋπνία, κατάθλιψη, άγχος, κοινωνική απομόνωση, δυσκολίες στο ντύσιμο, μπάνιο ή στα ψώνια.

Η μόνη αποτελεσματική μέθοδος έναντι του έρπητα ζωστήρα, είναι η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού.

Με τον εμβολιασμό οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας προφυλάσσονται και από τον μακροχρόνιο νευροπαθητικού πόνο, που προκαλεί ο ιός του έρπητα ζωστήρα. Και τον οποίο οι ειδικοί αποκαλούν μεθερπητική νευραλγία. Το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα συστήνεται από το Υπουργείο Υγείας, βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών. Χορηγείται δωρεάν σε όλους τους ενήλικες ηλικίας άνω των 60 ετών.

Η δράση του εμβολίου

Το εμβόλιο για την πρόληψη του έρπητα ζωστήρα δρα ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Ώστε να διατηρηθεί αδρανής ο ιός και να μην εκδηλωθεί η νόσος. Έτσι, το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση του έρπητα ζωστήρα και της μεθερπητικής νευραλγίας. Ενώ ακόμα και αν η νόσος εκδηλωθεί τα συμπτώματα θα είναι πιο ήπια.

Ωστόσο, ο εμβολιασμός κατά του έρπητα ζωστήρα, δεν μπορεί να θεραπεύσει στην ενεργή νόσο. Ούτε να ανακουφίσει από τον έντονο πόνο που τη συνοδεύει, όταν αυτός έχει πλέον εκδηλωθεί. Πριν τον εμβολιασμό, όμως, ο υποψήφιος εμβολιαζόμενος θα πρέπει να συμβουλευτεί τον ιατρό του. Για το αν ανήκει στην μικρή κατηγορία των ατόμων στα οποία αντενδείκνυται ο εμβολιασμός. Λόγω καταστάσεων που επηρεάζουν σημαντικά το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Έρπητας ζωστήρας & Μεθερπητική νευραλγία

Ο έρπητας ζωστήρας αποτελεί μία συχνή και επώδυνη ασθένεια που εμφανίζεται κυρίως σε άτομα της μέσης και της τρίτης ηλικίας, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου. Προκαλείται από τον ίδιο ιό που προκαλεί την ανεμοβλογιά, καθώς παραμένει στον οργανισμό σε κατάσταση «ύπνωσης» για πολλά χρόνια.

Η νόσος αρχικά εμφανίζεται ως εξάνθημα με φυσαλίδες που εκτείνεται στη μία πλευρά του σώματος σαν ζώνη (απ’ όπου και το όνομα ζωστήρας) και εντοπίζεται στη μέση, την πλάτη ή ακόμα και στο πρόσωπο. Το εξάνθημα αυτό χαρακτηρίζεται από φυσαλίδες που προκαλούν έντονο κνησμο και πόνο.

Ο πόνος του έρπητα ζωστήρα μπορεί να διαρκέσει αρκετό χρονικό διάστημα και να οδηγήσει σε μία άλλη παθολογική κατάσταση, τη μεθερπητική νευραλγία, η οποία μπορεί να ταλαιπωρεί τον ασθενή για μήνες ή ακόμα και χρόνια μετά την εξαφάνιση του εξανθήματος.

Επιπτώσεις του έρπητα ζωστήρα

Οι επιπτώσεις του έρπητα ζωστήρα και της μεθερπητικής νευραλγίας είναι ιδιαίτερα έντονες στην ποιότητα ζωής του ασθενούς. Απλές καθημερινές κινήσεις γίνονται με μεγάλη δυσκολία, προκαλώντας ακόμα περισσότερο πόνο, ενώ η ψυχολογική διάθεση επηρεάζεται αρνητικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικογενειακή και κοινωνική ζωή του πάσχοντα.

Εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα

Το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα συστήνεται και χορηγείται δωρεάν στους ενήλικες άνω των 60 ετών.Το εμβόλιο (έρπητας ζωστήρας) δρα προληπτικά, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα απέναντι στον ιό ανεμοβλογιάς/ζωστήρα, προφυλάσσοντας με αυτό τον τρόπο από τον έρπητα ζωστήρα και τις επιπλοκές του, όπως η μεθερπητική νευραλγία. Έχει πολύ καλό προφίλ ανοχής και ασφάλειας και συνοδεύεται από πλήθος δεδομένων, τόσο από την κλινική έρευνα, όσο και από την καθημερινή πρακτική, καθώς κυκλοφορεί για πάνω από 10 χρόνια στις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Το εμβόλιο συστήνεται και χορηγείται δωρεάν στους ενήλικες άνω των 60 ετών. Με την κυκλοφορία πλέον του εμβολίου για τον έρπητα ζωστήρα είναι βέβαιο ότι στο μέλλον τα κρούσματα της ασθένειας και της μεθερπητικής νευραλγίας θα περιοριστούν αισθητά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ