Δημήτρης Πανταζής: Οι έξι βλάβες που προκαλεί το τσιγάρο στα μάτια

«Δεν είναι μυστικό ότι το κάπνισμα συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας», όπως τονίζει ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Δημήτρης Πανταζής, υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές οι βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει στα μάτια και στην όραση. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η χρήση καπνού μπορεί να επηρεάσει άμεσα οφθαλμικές παθήσεις, που απειλούν την όραση».

Δεν είναι μυστικό ότι το κάπνισμα συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως τονίζει ο Δημήτρης Πανταζής, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, τονίζοντας πως "δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές οι βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει στα μάτια και στην όραση. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η χρήση καπνού μπορεί να επηρεάσει άμεσα οφθαλμικές παθήσεις που απειλούν την όραση: 
Δημήτρης Πανταζής, Χειρουργός Οφθαλμίατρος
ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στους έξι λόγους που το τσιγάρο βλάπτει τα μάτια, σύμφωνα με τον κ. Πανταζή, περιλαμβάνονται:

1. Καταρράκτης

Ο γεροντικός καταρράκτης είναι η φυσική θόλωση του φακού που έρχεται με το γήρας. Το κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο των αλλαγών στο φακό του ματιού και επιταχύνει την δημιουργία καταρράκτη.

2. Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Η νόσος αυτή επηρεάζει το κέντρο του αμφιβληστροειδή και προκαλεί απώλεια της κεντρικής όρασης, η οποία είναι χρήσιμη στις καθημερινές δραστηριότητες πχ διάβασμα, οδήγηση. Το τσιγάρο αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο της ασθένειας και της σοβαρότητας της νόσου.

3. Γλαύκωμα

Μία ανίατη ασθένεια, το λεγόμενο «χρόνιο ιδιοπαθές γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας», χαρακτηρίζεται από την σταδιακή καταστροφή των οπτικών ινών της θηλής του οπτικού νεύρου, με αποτέλεσμα την δημιουργία μεγάλων σκιάσεων στο οπτικό πεδίο και σε τελικά στάδια τύφλωση. Οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης γλαυκώματος.

4. Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Πάθηση των διαβητικών με δραματικές συνέπειες για την όραση αν δεν είναι ελεγχόμενη. Οι διαβητικοί ασθενείς που καπνίζουν παρουσιάζουν περισσότερες διαβητικές επιπλοκές εντός του οφθαλμού, καθώς και περισσότερες βλάβες στο υπόλοιπο σώμα.

5. Ξηροφθαλμία και δυσανεξία φακών επαφής

Οι ερεθιστικές επιδράσεις του καπνού του τσιγάρου μπορούν να προκαλέσουν ερυθρότητα, επιδεινώνουν την ξηροφθαλμία και κατ’ επέκταση μπορούν να προκαλέσουν δυσανεξία στους φακούς επαφής.

6. Νόσος Graves

Η γνωστή αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί ως επί το πλείστον υπερθυρεοειδισμό, μπορεί να συνοδεύεται από δυσθυρεοειδική οφθαλμοπάθεια, με εξόφθαλμο, φλεγμονή του κόγχου και αλλαγές στα βλέφαρα όπως και στην ευθυγράμμιση των οφθαλμών. Η παθολογική πορεία της νόσου έχει άμεση σχέση με το κάπνισμα και η διακοπή του καπνίσματος επηρεάζει θετικά την θεραπευτική αντιμετώπιση της οφθαλμοπάθειας.

  • Ο κ. Δημήτρης Πανταζής είναι Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ