Ακτινική Υπερκεράτωση: Το 85% των πολιτών αγνοεί την πάθηση

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Το 85% των ανθρώπων δηλώνουν άγνοια για τα συμπτώματα της Ακτινικής Υπερκεράτωσης, μιας δερματικής πάθησης που μπορεί να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα στο μέλλον, καθιστώντας απίθανο να ελέγξουν το δέρμα τους από επαγγελματίες υγείας, όπως προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε η φαρμακευτική εταιρεία Almirall.

Το 85% των ανθρώπων δηλώνουν άγνοια για τα συμπτώματα της Ακτινικής Υπερκεράτωσης, μιας δερματικής πάθησης που μπορεί να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα στο μέλλον, καθιστώντας απίθανο να ελέγξουν το δέρμα τους από επαγγελματίες υγείας, όπως προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε η φαρμακευτική εταιρεία Almirall.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η Almirall πραγματοποίησε πέρυσι την πρώτη εκστρατεία ευαισθητοποίησης επισημαίνοντας πως το τραχύ, φολιδωτό, λεπιδώδες ή καλυπτόμενο με κρούστες βλάβη δέρματος μπορεί να είναι Ακτινική Υπερκεράτωση, ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι ακανθοκυτταρικού καρκινώματος.

Για δεύτερη χρονιά, με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα Ακτινικής Υπερκεράτωσης, η εταιρεία ερεύνησε περισσότερα από 2.500 άτομα ηλικίας 35 ετών και άνω. Ο κ. Volker Koscielny, επικεφαλής ιατρός της Almirall, εξήγησε το σκεπτικό για τη διεξαγωγή μιας έρευνας:

«Αποφασίσαμε να εστιάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ακτινικής Υπερκεράτωσης 2023 στην ευαισθητοποίηση και τη σημασία των τακτικών δερματικών ελέγχων, τόσο στο σπίτι όσο και από επαγγελματίες υγείας. Σκεφτήκαμε ότι ο εντοπισμός του βαθμού γνώσης για την πάθηση αλλά και η κατανόηση των συνηθειών των ανθρώπων σχετικά με την προστασία του δέρματος τους ήταν το «κλειδί» για το σχεδιασμό μιας καμπάνιας ενημέρωσης», σημειώνει ο Koscielny στο Fierce Pharma Marketing.

Τα ευρήματα…

Στην έρευνα συμμετείχαν άνθρωποι από την Ισπανία, την Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Διαπίστωσε ότι το 85% των ερωτηθέντων δεν γνώριζε την Ακτινική Υπερκεράτωση, παρά το γεγονός ότι η πάθηση του δέρματος επηρεάζει περίπου το 13% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Η Ακτινική Υπερκεράτωση είναι περισσότερο διαδεδομένη σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, επηρεάζοντας σχεδόν το 25% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 50 ετών, επειδή προκαλείται από αθροιστική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, από τον ήλιο και το σολάριουμ.

Στην έρευνα της Almirall, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης πόσο συχνά απευθύνονται σε έναν επαγγελματία υγείας για δερματικό έλεγχο. Οι περισσότεροι από τους μισούς, το 58% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν ελέγχουν ποτέ το δέρμα τους από επαγγελματία. Σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων δεν ελέγχει το δέρμα του ετησίως για να διαπιστώσουν εάν κάποια σημάδια είναι ύποπτα ή υπάρχουν δερματικές βλάβες. Βέβαια, η κατάσταση διαφέρει από χώρα σε χώρα.

«Ενώ στη Γερμανία το 56% των ανθρώπων έχει απευθυνθεί ποτέ για δερματικό έλεγχο σε κάποιον επαγγελματία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόνο το 14% έχει επισκεφθεί δερματολόγο. Ελπίζουμε πως τα δεδομένα αυτά βοηθούν τον γενικό πληθυσμό, τους γιατρούς και τους επαγγελματίες της δημόσιας υγείας να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό είναι να μιλάμε περισσότερο για την Ακτινική Υπερκεράτωση και να την ενσωματώσουμε στους δερματικούς ελέγχους στο πλαίσιο των τακτικών εξετάσεων», σημειώνει ο κ. Koscielny.

Να σημειωθεί πως προ διετίας περίπου η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το φάρμακο Klisyri της Almirall, με την αντίστοιχη έγκριση να λαμβάνεται στην Ευρώπη στα μέσα του 2021.

Τι είναι η Ακτινική Υπερκεράτωση

Οι σκληρά φολιδωτές βλάβες, στο κατεστραμμένο από τον ήλιο, δέρμα ονομάζονται ακτινικές υπερκερατώσεις. Η ακτινική υπερκεράτωση είναι επίσης γνωστή ως ηλιακή υπερκεράτωση. Θα πρέπει να διακρίνεται από άλλα είδη υπερκεράτωσης (φολιδωτές βλάβες), όπως σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση και τριχοειδή κεράτωση.

Η Ακτινική Υπερκεράτωση είναι μια αντανάκλαση της ανώμαλης ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος που οφείλεται στην έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία. Θεωρούνται προκαρκινικές ή μια πρώιμη μορφή ακανθοκυτταρικού καρκινώματος.

Εμφανίζονται ως πολλαπλές επίπεδες ή συμπαγείς, φολιδωτές ή ακροχονδρονώδεις, κόκκινες δερματικές βλάβες. Μια υπερκεράτωση μπορεί να εξελιχθεί σε δερματικό κέρας.

Η ακτινική υπερκεράτωση είναι πολύ κοινή σε σημεία που επανειλημμένα εκθέτονται στον ήλιο, ιδιαίτερα, το πίσω Ακτινική Υπερκεράτωσημέρος των χεριών, το πρόσωπο, τις περισσότερες φορές επηρεάζονται η μύτη, τα μάγουλα, το άνω χείλος, οι κρόταφοι και το μέτωπο. Στα χείλη η ακτινική υπερκεράτωση ονομάζεται ακτινική ή ηλιακή χειλίτιδα. Είναι ιδιαίτερα συχνή σε ανοιχτόχρωμα δέρματα ή σε άτομα που έχουν εργαστεί σε εξωτερικούς χώρους για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς αντηλιακή προστασία. Το δέρμα κατεστραμμένο από τον ήλιο είναι επίσης ξηρό, αποχρωματισμένο και ζαρωμένο.

Πόσο επικίνδυνες είναι οι Ακτινικές Υπερκερατώσεις;

Οι ακτινικές υπερκερατώσεις από μόνες τους είναι αβλαβείς, αλλά μπορεί να είναι δυσάρεστες και αντιαισθητικές.

Η κύρια ανησυχία είναι ότι οι ακτινικές υπερκερατώσεις μπορεί να προκαλέσουν έναν τύπο καρκίνου του δέρματος που ονομάζεται ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Ο κίνδυνος ακανθοκυτταρικού καρκινώματος είναι περίπου 10 έως 15% σε έναν ασθενή που έχει περισσότερες από δέκα ακτινικές υπερκερατώσεις.

Οι άνθρωποι με υπερκερατώσεις θα πρέπει να επισκέπτονται τον δερματολόγο τους τακτικά για εξέταση γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτύξουν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και κακόηθες μελάνωμα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ