ΠαθήσειςΤο Σκληρόδερμα εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες ηλικίας 40-60 ετών

Το Σκληρόδερμα εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες ηλικίας 40-60 ετών

- Advertisement -

To Σκληρόδερμα αποτελεί ένα σπάνιο ρευματικό νόσημα που δεν πρέπει διόλου να υποτιμηθεί, καθώς εκτός από το δέρμα και τις αρθρώσεις, προσβάλλει τους τένοντες, τους μυς, αλλά και εσωτερικά όργανα του σώματος (πνεύμονες, γαστρεντερικός σωλήνας, νεφροί, ήπαρ, κ.ά.).
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σκληρόδερμα έχει καθιερωθεί η 29η Ιουλίου, μια σημαδιακή ημερομηνία, καθώς τότε απεβίωσε ο διάσημος ζωγράφος Paul Klee, ο οποίος υπέφερε από την εν λόγω νόσο και προς τιμήν του οποίου επελέγη η συγκεκριμένη ημέρα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το Σκληρόδερμα εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες ηλικίας 40-60 ετών (4 φορές συχνότερα απ’ό,τι στους άνδρες) ενώ πιο σπάνια διαπιστώνεται η εμφάνισή του σε παιδιά, κυρίως σε κορίτσια και τις περισσότερες φορές με τη μορφή του τοπικού Σκληροδέρματος. Μόνο 10% ή και λιγότερο από τα παιδιά, προσβάλλονται από συστηματική σκλήρυνση. Συνολικά, ο αριθμός των νοσούντων μόνο στην Ελλάδα εκτιμάται περίπου στις 2500.
Άξιο επισήμανσης είναι το γεγονός ότι τα συμπτώματα του Σκληροδέρματος μπορεί να ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή και να μην είναι απαραιτήτως τυπικά της νόσου, κάτι που κατά συνέπεια δυσχεραίνει τη διάγνωση στα πρώτα στάδια.
Θεωρείται ένα δύσκολο νόσημα που επηρεάζει δραματικά την καθημερινότητα των ασθενών, αφού τους εμποδίζει να αντεπεξέρχονται ακόμα και σε απλές καθημερινές ασχολίες, κατά κύριο λόγο εξαιτίας των οιδημάτων που εμφανίζονται πολύ συχνά στα άκρα των χεριών και των ποδιών.
Είναι αλήθεια πως η ακριβής παθογένεια της νόσου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή στην επιστημονική κοινότητα, παρότι έχουν «ενοχοποιηθεί» εν γένει περιβαλλοντικά και γενετικά αίτια. Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, δεν υπάρχει προσώρας μια οριστική θεραπεία για το Σκληρόδερμα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το νόσημα και οι συννοσηρότητες που προκαλεί δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Σήμερα είναι διαθέσιμες αρκετές θεραπευτικές αγωγές, μέσω των οποίων μπορούν να κατασταλούν τα συμπτώματα της νόσου, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Με αφορμή, λοιπόν, τη σημερινή παγκόσμια ημέρα, ας θυμηθούμε ότι, όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα ρευματικά νοσήματα, έτσι και στο Σκληρόδερμα παίζει καθοριστικό ρόλο ή έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, ώστε να αποτραπούν ανεπιθύμητες συνέπειες για τον οργανισμό και με τη σειρά μας ας συμβάλουμε στην προσπάθεια για έρευνα, προκειμένου οι ασθενείς με Σκληρόδερμα να έχουν σύντομα πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ