ΠαθήσειςΠερίπου 3 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από ρευματοπάθειες στην Ελλάδα

Περίπου 3 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από ρευματοπάθειες στην Ελλάδα

- Advertisement -

Στα 3 εκατ. ανέρχονται περίπου οι Ρευματοπαθείς στη χώρα μας, εκ των οποίων, το 13% του πληθυσμού πάσχει από Οστεοαρθρίτιδα, 11% από Οσφυαλγία, 4,8% από Αυχεναλγία, 4,5% από Οστεοπόρωση και 2,1% από τα σοβαρά Αυτοάνοσα Φλεγμονώδη Συστηματικά Ρευματικά Νοσήματα, ενώ 1 στα 1.000 παιδιά πάσχουν από Νεανική Αρθρίτιδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις των ΡΠ η αιτιολογία παραμένει άγνωστη. Ο τρόπος ζωής (άσκηση, διατροφή, κάπνισμα, επάγγελμα, τόπος διαμονής κλπ), και τα μικρόβια φαίνεται να συμβάλλουν στη παθογένεση των ΡΠ ενώ τα γονίδια παίζουν ρυθμιστικό ρόλο και όχι άμεσο ρόλο.
Στην Ελλάδα οι ΡΠ αποτελούν την πρώτη κατά σειρά αιτία (μεταξύ όλων των νοσημάτων) χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%) ενώ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ως αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (24,0 και 17,7% αντίστοιχα).

Πόνος και ανικανότητα
Οι ΡΠ προσβάλλουν όλες τις ηλικίες (όχι μόνο τους ηλικιωμένους) και συνοδεύονται από πόνο και ανικανότητα ενώ εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα οδηγούν σε αναπηρία και αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. Μπορεί να έχουν εκδηλώσεις από άλλα όργανα, όπως το δέρμα, τους πνεύμονες, τα αγγεία, το αίμα, το έντερο κλπ.
Στη χώρα μας εκτιμάται ότι το 25% των ασθενών με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία μέσα στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ενώ 1 στους 2 ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε Ρευματολόγο και σε κατάλληλη θεραπεία λόγω της πολύχρονης οικονομικής κρίσης που πλήττει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες.

Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος «ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ», πραγματοποιεί Επιστημονική Εκδήλωση στο Βόλο από 01-03 Ιουνίου 2018.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε τη διεύθυνση http://www.tosomasoumilaei.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ