Ζήκας vs Ελευθερίου: Ανακρίβειες και άλματα λογικής τα περί εμβολιασμών

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Για ανακρίβειες και άλματα λογικής κατηγορεί ο Σεραφείμ Ζήκας, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και πρόεδρος ΙΔΕΕΑΦ τις τοποθετήσεις του Γενικού Γραμματέα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Γιώργου Ελευθερίου αναφορικά με την εμβολιαστική δραστηριότητα στα φαρμακεία, σημειώνοντας πως οι φαρμακοποιοί δεν είναι βοηθοί των ιατρών, αλλά αποτελούν έναν αναντικατάστατο και διακριτό κρίκο της αλυσίδας επαγγελματιών υγείας, που αποκλειστικό στόχο έχει τη βέλτιστη φροντίδα του ασθενούς.

Για ανακρίβειες και άλματα λογικής κατηγορεί ο Σεραφείμ Ζήκας, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και πρόεδρος ΙΔΕΕΑΦ τις τοποθετήσεις του Γενικού Γραμματέα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Γιώργου Ελευθερίου

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι τόνοι μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών ανεβαίνουν σχετικά με τη διενέργεια εμβολιασμών στα φαρμακεία. Όπως επισημαίνει ο κ. Ζήκας «οι φαρμακοποιοί, σχεδόν σε όλα τα συστήματα υγείας που αξίζει να προσπαθούμε να μιμηθούμε (όσο αυτό είναι εφικτό αν κανείς συνυπολογίσει τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας), θεωρούνται πάροχοι υπηρεσιών υγείας. Ταυτόχρονα, ο Π.Ο.Υ τους κατατάσσει επίσημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χωρίς αστερίσκους. Προφανώς εκτιμώντας πως ο κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία είναι σημαντικότερος από την απουσία τους παρά τα όσα επικαλείται ο κύριος Ελευθερίου».

Είναι ξεκάθαρο -όπως τονίζει ο κ. Ζήκας- από τη διεθνή βιβλιογραφία ότι στην πράξη ουδέποτε τέθηκε ζήτημα Δημόσιας Υγείας από τη διενέργεια εμβολιασμού ενηλίκων από φαρμακοποιούς. Φαίνεται δε από τις μελέτες ότι η ενεργοποίηση των φαρμακοποιών ειδικά στη διεξαγωγή εποχικού εμβολιασμού, έχει αυξήσει κατακόρυφα την κάλυψη του πληθυσμού. Και κυρίως των ευπαθών ομάδων. Μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο επιδημιών αλλά και τις επιπτώσεις από τη νόσο, ανθρωπιστικές και οικονομικές, για τα συστήματα υγείας.

Ανούσια κινδυνολογία…

«Πέραν όμως της ανούσιας κινδυνολογίας η οποία δεν στηρίζεται σε πραγματικά και σύγχρονα επιδημιολογικά δεδομένα, στη δήλωση του κ. Ελευθερίου διατυπώνονται αυθαίρετα συμπεράσματα. Ειλικρινά δημιουργούν μεγάλη απορία σε όποιον ζει στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία» σημειώνει ο κ. Ζήκας.

Δεν είναι οι φαρμακοποιοί που επιθυμούν να αυξήσουν την επισκεψιμότητα στα φαρμακεία τους μέσω του εποχικού εμβολιασμού και της αντιμετώπισης περιστατικών που χρειάζονται αντιτετανικό ορό με ή χωρίς εμβόλιο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εμβολίων συνταγογραφείται από τον θεράποντα ιατρό, ο οποίος κατά κανόνα συμβουλεύει τον ασθενή να κάνει το εμβόλιο του στο φαρμακείο της «γειτονίας του». Πρόκειται επομένως για μια πρακτική που ακολουθείται σχεδόν με θρησκευτική ευλάβεια για πολλά χρόνια.

«Διαβάζοντας κανείς την ανακοίνωση του κ. Ελευθερίου θα συμπέραινε ότι ξαφνικά οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να πράξουν κάτι που δεν αποτελεί εδώ και χρόνια μια πραγματικότητα και συνάμα αναγκαιότητα. Οι φαρμακοποιοί εξυπακούεται επίσης ότι δεν αυξάνουν λόγω της πιστοποίησης τους στον εμβολιασμό την επισκεψιμότητα στα φαρμακεία τους. Οι ασθενείς ούτως ή άλλως προσέρχονταν με συνταγή για αντιτετανικό ορό από νοσοκομεία ακόμα και στα διανυκτερεύοντα φαρμακεία. Τα φαρμακεία κάλυπταν αφιλοκερδώς μια ανάγκη που προέκυπτε από τις ανεπάρκειες του ΕΣΥ και κατά την προ της πιστοποίησης εποχή» σημειώνει ο κ. Ζήκας.

«Οι φαρμακοποιοί, αξιοποιούν τη σημαντική ήδη υπάρχουσα επισκεψιμότητα αλλά και διασπορά των φαρμακείων τους ανά την επικράτεια, για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σε πρακτικές προφύλαξης της Δημόσιας Υγείας, ανάμεσα στις οποίες είναι και ο εποχικός εμβολιασμός. Οι φαρμακοποιοί καθοδηγούν τους ασθενείς τους στον ιατρό προκειμένου αυτός να συνταγογραφήσει βάσει Ε.Π.Ε το εμβόλιο και αν κρίνουμε από τα φετινά αποτελέσματα του αντιγριπικού εμβολιασμού (όπου υπήρξε σημαντική αύξηση, άνω του 50%, του πληθυσμού που εμβολιάστηκε ), η ενεργότερη συμμετοχή των φαρμακοποιών ήταν αυτή που αύξησε την επισκεψιμότητα στα ιατρεία».

Πιστοποίηση σύμφωνα με σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα

Η πιστοποίηση για την οποία τόσος λόγος γίνεται έχει ως σκοπό την επικαιροποίηση της γνώσης των φαρμακοποιών όλων των γενεών και όλων των περιοχών της χώρας στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Έγινε με την επίβλεψη της Ιατρικής σχολής της Κρήτης και χρησιμοποιήθηκαν οι πλατφόρμες σύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Όπως σε αμέτρητες άλλες χώρες του κόσμου. Έχουμε να κάνουμε με εκπαιδευτικά προγράμματα πολυάσχολων επαγγελματιών.

Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι ο συντονισμός μιας μεγάλης ομάδας επαγγελματιών υγείας στις νεότερες οδηγίες και όχι τα ποσοστά επιτυχίας των εξετάσεων, υπογραμμίζει ο κ. Ζήκας.

Συνδικαλιστική προπαγάνδα

«Φαίνεται ξεκάθαρα στην ανακοίνωση του, ότι ως χώρα διεκδικούμε βραβείο στην οπισθοδρόμηση και στη συνδικαλιστική προπαγάνδα, που σκοπό έχει να χαϊδέψει το “φρόνημα ανωτερότητας” ενός κλάδου που στην πραγματικότητα δεν έχει ανάγκη από κάτι τέτοιο» σημειώνει ο κ. Ζήκας.

Όσο για την μόνιμη επωδό κάθε ανακοίνωσης του ΙΣΑ για τη διάθεση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων αποκλειστικά και μόνο με συνταγή, ο ΠΦΣ τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ του αυτονόητου, σημειώνει ο κ. Ζήκας, υπογραμμίζοντας πως:
«Η αλλαγή αυτής της πρακτικής αφορά ΚΑΙ τους γιατρούς που “συνταγογραφούν” από τηλεφώνου. ΚΑΙ τους φαρμακοποιούς που » εκτελούν » αυτές τις εντολές. ΚΑΙ το σύστημα υγείας που δημιουργεί συνεχώς κενά στην ιατροφαρμακευτική φροντίδα των ασθενών. Η λύση αυτού του θέματος, που είναι σημαντική για τον επαγγελματικό μας πολιτισμό αλλά και για την υγεία των Ελλήνων ασθενών, είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Απαιτεί ρεαλιστικό σχεδιασμό με ξεκάθαρες διαδικασίες για όλους τους εμπλεκόμενους. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται κατά το δοκούν σαν πυροτέχνημα για τη δημιουργία εντυπώσεων. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που χρειάζεται γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες και επιμονή για να καταλήξει σε μια μόνιμη λύση.

Συζήτηση με προτάσεις

Ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) είμαστε έτοιμοι να μπούμε στη συζήτηση με προτάσεις, ώστε να λυθούν όλες αυτές οι δυσλειτουργίες. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να καταναλώνουμε χρόνο και ενέργεια κάθε φορά για να αποδεικνύουμε τα αυτονόητα. Προς χάριν συνδικαλιστικής σπέκουλας εσωτερικής κατανάλωσης.

Εν έτει 2020, οι φαρμακοποιοί ανά τον κόσμο, άρα και στην Ελλάδα, αναλαμβάνουν σημαντικό ρόλο στην ΠΦΥ δημιουργώντας υπεραξίες για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας αλλά και τους γιατρούς που έχουν χρόνο να αφοσιωθούν απερίσπαστοι στην ουσιαστική άσκηση των καθηκόντων τους. Η διοίκηση του ΠΦΣ στοχεύει στο να συνεχίσει να εφοδιάζει την κοινότητα των φαρμακοποιών με τα απαραίτητα σύγχρονα εργαλεία προκειμένου να ασκούν τον ρόλο τους αποτελεσματικά και σε κλίμα συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και επαγγελματίες υγείας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να κινείται παρά τις θλιβερές δηλώσεις κάποιων μεμονωμένων συνδικαλιστών φωνών».

Ελευθερίου: Συνταγή για χορήγηση φαρμάκων

Χθες, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΙΣ, κ. Γιώργος Ελευθερίου, επανάφερε το θέμα της χορήγησης όλων των φαρμάκων με βάση το νόμο, δηλαδή με υποχρεωτική την ιατρική συνταγή.

Σε ανάρτηση του στο facebook επισημαίνει πως:

Αγαπητοί πολίτες, Συνάδελφοι ιατροί, επειδή έφτασε η στιγμή να γίνει η χώρα μια ευνομούμενη πολιτεία, ήρθε η ώρα ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί να ζητήσουμε την εφαρμογή του Νόμου και να σταματήσει το τριτοκοσμικό φαινόμενο να δίνονται φάρμακα από το ράφι του φαρμακείου χωρίς την εκ του Νόμου προβλεπόμενη ιατρική συνταγή. Σας παραθέτω τη σχετική νομοθεσία και σας ζητώ να απαιτήσετε την εφαρμογή της όπου διαπιστώνετε να μην τηρείται.

Για την υποχρέωση ιατρικής συνταγής:

Το άρθρο 13 § 4 του ΝΔ 96/1973: Εμπορία φαρμακευτικών διαιτητικών & καλλυντικών προϊόντων (ΦΕΚ Α’ 172) προβλέπει ρητά:
«4. Απαντα τα φάρμακα χορηγούνται κατόπιν ιατρικής συνταγής. Ανευ ιατρικής συνταγής χορηγούνται φάρμακα ων η άδεια κυκλοφορίας του Υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών ορίζει ούτω».
το άρθρο 19 § 6 (β) επιβάλλει τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις της παραγράφου 5. Δηλαδή πρόστιμο και σε περίπτωση επανάληψης της παραβάσεως το αδίκημα διώκεται ποινικά και τιμωρείται με χρηματική ποινή και φυλάκιση μέχρι 6 μήνες. Και στους «παραβαίνοντες τις διατάξεις περί χονδρικής ή λιανικής πώλησης. Σε περίπτωση υποτροπής, προκειμένου μεν περί παραγωγών ή αντιπροσώπων ανακαλείται και η άδεια κυκλοφορίας του προϊόντος στο οποίο αφορά η παράβαση, προκειμένου δε περί φαρμακείου ή φαρμακαποθήκης ή άλλου καταστήματος χονδρικής πώλησης φαρμάκων ανακαλείται η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του φαρμακείου. Ή η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ή χονδρικής πώλησης της φαρμακαποθήκης ή του καταστήματος».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ