Ξεκλειδώνει η δωρεά 7,5 εκατ. ευρώ σε 5.000 γιατρούς και νοσηλευτές

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός 

Ξεκλειδώνει η έκτακτη δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), συνολικού ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ σε περίπου 5.000 δικαιούχους (γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό καθαριότητας) που εργάζονται στην «καρδιά» του Εθνικού Συστήματος Υγείας και συγκεκριμένα αφορά το προσωπικό των νοσοκομείων όπου νοσηλεύονται ασθενείς νοσούντες από τον COVID-19.

Ξεκλειδώνει η έκτακτη δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), συνολικού ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ σε περίπου 5.000 δικαιούχους (γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό καθαριότητας) που εργάζονται στην «καρδιά» του Εθνικού Συστήματος Υγείας και συγκεκριμένα αφορά το προσωπικό των νοσοκομείων όπου νοσηλεύονται ασθενείς νοσούντες από τον COVID-19.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η δωρεά (περίπου 1.500 ευρώ σε έκαστο εργαζόμενο) προβλέπεται σε διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τον νέο κορωνοϊό που κατατέθηκε στη Βουλή.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) σε ένδειξη αναγνώρισης της προσπάθειας των ηρώων της πρώτης γραμμής στη μάχη ενάντια στην πανδημία, οι οποίοι θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, προσφέρει ισάξια τιμητική αμοιβή, ανεξαρτήτου βαθμίδας σε εργαζόμενους στις ΜΕΘ των νοσοκομείων αναφοράς για τον COVID-19 ή σε COVID-19.

Συγκεκριμένα, η ΠΝΠ προβλέπει την παροχή έκτακτης ενίσχυσης (δωρεά) σε προσωπικό απασχολούμενο σε ΜΕΘ ή ΜΑΦ ή κλινικές ασθενών από κορωνοϊό COVID-19 για:

1. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και στο βοηθητικό προσωπικό καθαρισμού που υπηρετεί σε νοσοκομεία (Ε.Σ.Υ., πανεπιστημιακά και στρατιωτικά νοσοκομεία) παρέχοντας τις υπηρεσίες του σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ή σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, όπου νοσηλεύονται ασθενείς νοσούντες από κορωνοϊό COVID-19 ή σε κλινικές νοσηλείας νοσούντων από κορωνοϊό COVID-19. Το ποσό καταβάλλεται αποκλειστικά και μόνο για το έτος 2020 ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση προερχόμενη από δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για τις παρασχεθείσες εκ μέρους τους υπηρεσίες για την καταπολέμηση του κορωνοϊού COVID-19. Η παροχή αυτή συνιστά επιπλέον παροχή σε σχέση με τον βασικό μισθό που λαμβάνει ο δικαιούχος. Η παροχή είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη.

2. Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται, εφόσον ο δικαιούχος μισθοδοτήθηκε για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός (1) μηνός από 25.2.2020 και έως την έναρξη ισχύος του παρόντος. Απαραιτήτως ως υπηρετών σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας ή σε κλινική ασθενών νοσούντων από κορωνοϊό COVID-19.

3. Τα νοσοκομεία υπό την εποπτεία των Δ.Υ.Πε. συντάσσουν αναλυτικές καταστάσεις για τους δικαιούχους της οικονομικής ενίσχυσης (γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό καθαριότητας). Εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) ημερών από τη σύνταξη των ανωτέρω καταστάσεων, οι δικαιούχοι καλούνται από τη διοίκηση των νοσοκομείων. Εκεί πρέπει να δηλώσουν εγγράφως τη συναίνεσή τους στη λήψη της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Παρέχονται τα στοιχεία των λογαριασμών τους αποκλειστικά και μόνο προς τον σκοπό της χρήσης τους άπαξ εκ μέρους του κοινωφελούς ιδρύματος (ΙΣΝ), για την απευθείας μεταφορά του ποσού της ιδιωτικής δωρεάς από τους ανωτέρω φορείς προς τους δικαιούχους. Δικαιούχοι που δεν εξεδήλωσαν εγγράφως τη συναίνεσή τους για τη συμμετοχή στο ανωτέρω πρόγραμμα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, δεν δικαιούνται να λάβουν τη συγκεκριμένη παροχή.

Οι λίστες των δικαιούχων και οι δηλώσεις αποδοχής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, οι οποίες περιλαμβάνουν τον αριθμό φορολογικού μητρώου του δικαιούχου, τον φορέα – νοσοκομείο στο οποίο αυτός εργάζεται και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού του (IBAN), διαβιβάζονται από το Υπουργείο Υγείας στο Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), με ασφαλή τρόπο. Η μεταφορά αφορά αποκλειστικά και μόνο προς τον σκοπό της χρήσης τους. Δηλαδή για την απευθείας μεταφορά του ποσού της δωρεάς προς τους δικαιούχους.

4. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υποχρεούται στην ισομερή κατανομή της δωρεάς σε όλους τους δικαιούχους (γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό καθαριότητας). Κατόπιν θα γνωστοποιήσει στον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, το ποσό της δωρεάς ανά άτομο. Η κατάθεση θα γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα στους πιστοποιημένους δικαιούχους. Απαγορεύεται κάθε απευθείας επικοινωνία των δικαιούχων με το ΙΣΝ αναφορικά με την υλοποίηση της δωρεάς.

5. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) δεσμεύεται για την τήρηση της εμπιστευτικότητας των στοιχείων των δικαιούχων και τη συμμόρφωση του με τις υποχρεώσεις του ως υπευθύνου επεξεργασίας, σύμφωνα με τους ορισμούς του Γενικού Κανονισμού Προσωπικών Δεδομένων και τις διατάξεις του ν. 4624/2019 (Α΄ 137) κατά την υλοποίηση της δωρεάς του. Γνωστοποιώντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφοράς στο Υπουργείο Υγείας ως προς το σύνολο των δικαιούχων. Παράλληλα, θα διατεθούν καταστάσεις ως προς το ποσό της δωρεάς ανά δικαιούχο.

6. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, καθορίζεται κάθε λεπτομέρεια εφαρμογής της δωρεάς σε γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό καθαριότητας. Όπως και ο τρόπος σύνταξης των βεβαιώσεων δικαιούχων. Ο τρόπος προσδιορισμού και οι επιμέρους κατηγορίες δικαιούχων της δωρεάς από τα νοσοκομεία. Οι οριζόμενες ως κλινικές νοσηλείας ΜΑΦ και ΜΕΘ για τον κορωνοϊό COVID-19. Όπως επίσης και ο ασφαλής τρόπος μετάδοσης των δεδομένων των δικαιούχων. Και των στοιχείων λογαριασμών τους στο Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Καθώς και κάθε σχετική προς τα ανωτέρω λεπτομέρεια.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ