Ξανθός: Δίκαιες τιμές, αξιολόγηση και αποζημίωση των νέων φαρμάκων

Την ανάγκη της υπεράσπισης του φαρμάκου ως κοινωνικού αγαθού σε συνδυασμό με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε παρέμβασή του στην ημερίδα της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE) για την Υγεία και τη Φαρμακευτική Πολιτική.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Νομίζω ότι είναι μια καλή πρωτοβουλία αυτή της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να ανοίξει μια συζήτηση για τα θέματα υγείας και φαρμακευτικής πολιτικής, γιατί είναι απαραίτητο ακριβώς αυτήν την περίοδο να πρωτοστατήσει σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί η γραμμή της επανίδρυσης της Ευρώπης σε πιο κοινωνική και σε πιο δημοκρατική βάση”, σημείωσε ο υπουργός σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Εξήγησε ότι αυτή την περίοδο η Ευρώπη είναι σε μια «κρίσιμη καμπή, πολύ μεγάλη ρευστότητα και σ’ ένα στρατηγικό δίλημμα προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί», καθώς «ενισχύονται οι εθνικιστικές φωνές και υπάρχει μια αναδίπλωση στη λογική του έθνους κράτους, της αμφισβήτησης της ιδέας της ενωμένης Ευρώπης».

Προνομιακό πεδίο

Συνεχίζοντας, ο κ. Ξανθός υπογράμμισε πως «προνομιακό πεδίο» προκειμένου να υπάρξει αυτή η στροφή είναι τα «θέματα κοινωνικής πολιτικής τα οποία αφορούν την καθημερινότητα των ανθρώπων, όπως για παράδειγμα η πρόσβαση στα φάρμακα και ιδιαίτερα στη φαρμακευτική καινοτομία, στα σύγχρονα, αποτελεσματικά αλλά και ακριβά φάρμακα».

«Νομίζω ότι αυτό είναι ένα νέο πεδίο ενδιαφέροντος, υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση διεθνώς για το πώς θα μπορέσουμε να συνδυάσουμε το δικαίωμα των ασθενών, των πολιτών να έχουν πρόσβαση στις αναγκαίες θεραπείες από τη μια και από την άλλη πώς θα συνδυαστεί αυτό με τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας, διότι οι τιμές οι οποίες σήμερα έχουν τα ακριβά αυτά φάρμακα είναι δυσβάσταχτες ακόμα και για πολύ εύρωστες οικονομικά χώρες», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, υπογραμμίζοντας πως «για να αντιμετωπιστεί αυτή η εξίσωση πρέπει να ενισχυθεί πάρα πολύ η ιδέα της αλλαγής πλαισίου στη φαρμακευτική πολιτική και στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς».

Ανδρέας Ξανθός
Διαφάνεια στα κόστη 

«Πρέπει να υπάρξει διαφάνεια στα κόστη της έρευνας και της παραγωγής νέων φαρμάκων. Πρέπει να υπάρχει διάχυση της πληροφορίας, ανταλλαγή δεδομένων. Πρέπει να γίνει το σύστημα πιο διαφανές και πιο κοινωνικά ελεγχόμενο. Νομίζω ότι αυτό είναι το αίτημα. Δίκαιες τιμές, κοινωνικός έλεγχος και πολιτικός έλεγχος στη διαδικασία έρευνας, κοστολόγησης, αξιολόγησης, αποζημίωσης των νέων φαρμάκων», τόνισε ο κ. Ξανθός και κατέληξε λέγοντας ότι “η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει μια καλή ευκαιρία να αναδείξει αυτήν την ατζέντα και να υπερασπιστεί την ιδέα ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, είναι δικαίωμα η πρόσβαση στα φάρμακα και δεν μπορεί αυτό να αφορά ή μόνο πλούσιες χώρες ή μόνο εύπορους ανθρώπους. Άρα, είναι μια ιδέα που προωθεί μια γραμμή ισότητας, κοινωνικής αναδιανομής, κοινωνικής αλληλεγγύης, άρα, είναι μια ιδέα που αφορά την Αριστερά».

Ανοίγοντας την ημερίδα για τη φαρμακευτική πολιτική, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης επισήμανε ότι «για πολλά χρόνια είχε επικρατήσει το νεοφιλελεύθερο ιδεολόγημα ότι η αγορά φαρμάκου αυτορυθμίζεται και κάθε έξωθεν παρέμβαση θα κατέστρεφε αυτήν την ισορροπία», σημειώνοντας ότι αυτό είχε «καταστροφικά αποτελέσματα», όπως «τα καρτέλ, τη χειραγώγηση τιμών και την επιβολή των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος της κοινωνίας και των πολλών».

Παίρνοντας το λόγο ο Βιτόριο Ανιολέτο, γιατρός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο, υπογράμμισε πως «οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες έχουν τα αποκλειστικά δικαιώματα για την πώληση των φαρμάκων και της κοστολόγησής τους. Οι τιμές ορίζονται με σκοπό να αυξήσουν το κέρδος όχι την πρόσβαση», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πανευρωπαϊκά το θέμα της υγείας και του φαρμάκου, γιατί μόνο του κάθε κράτος δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα», είπε από την πλευρά του ο Χάραλντ Βάινμπεργκ που συμμετείχε στη συζήτηση ως βουλευτής του Die Linke, του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς.

Παγκόσμια κάλυψη υγείας

Στο δεύτερο πάνελ που ακολούθησε, με θέμα «Παγκόσμια κάλυψη υγείας: Όλοι οι άνθρωποι, όλες οι ανάγκες, χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των ασθενών» συμμετείχαν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής (ESCAP), Δημήτρης Αναγνωστόπουλος και ο Ντιρκ Βαν Ντιούπεν από το βελγικό οργανισμό M?decine pour le Peuple.

Ο κ. Κούλογλου αναφέρθηκε στην ελληνική επικαιρότητα, σημειώνοντας ότι «τα σκάνδαλα ΚΕΕΛΠΝΟ και Novartis επιβάρυναν πάρα πολύ το σύστημα υγείας στην Ελλάδα», ενώ ο κ. Αναγνωστόπουλος προειδοποίησε ότι «τελευταία έχουμε μια έκρηξη στη χρήση ψυχικών φαρμάκων στα παιδιά, τα οποία όμως δεν είναι προσαρμοσμένα στα ίδια τα παιδιά».

Τέλος, ο Ντ. Βαν Ντιούπεν τόνισε ότι «χρειάζεται πολιτική αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίζεται η προτεραιότητα της ζωής ως πιο σημαντική από την προτεραιότητα του κέρδους».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ