ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΒουγιούκας: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΔΙΚ -Οι διαφωνίες

Βουγιούκας: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΔΙΚ -Οι διαφωνίες

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Σε παραίτηση οδηγήθηκε ο Γιώργος Βουγιούκας από την θέση του πρόεδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), μετά τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν αναφορικά με την «εσφαλμένη» πολιτική που ακολούθησε σχετικά με τα προβλήματα των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων που έχουν ως βασικό αίτημα την δραστική μείωση του clawback.

Σε παραίτηση οδηγήθηκε ο Γιώργος Βουγιούκας από την θέση του πρόεδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), μετά τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν αναφορικά με την «εσφαλμένη» πολιτική που ακολούθησε σχετικά με τα προβλήματα των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων που έχουν ως βασικό αίτημα την δραστική μείωση του clawback.
Γ. Βουγιούκας – ΠΑΣΙΔΙΚ

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο κ. Βουγιούκας ως πρόεδρος της ΠΑΣΙΔΙΚ με σχετική ανακοίνωση είχε εξαγγείλει τριήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις που θα ξεκινούσαν στις 21 Νοεμβρίου. Όμως την περασμένη Δευτέρα εξέδωσε νέα ανακοίνωση με την οποία ανέφερε ότι αναστέλλονταν οι κινητοποιήσεις λόγω ασυνεννοησίας μεταξύ των φορέων του κλάδου.

Η συνάντηση που δεν έγινε ποτέ 

Ο μέχρι χθες πρόεδρος της ΠΑΣΙΔΙΚ, κ. Βουγιούκας, επισημαίνει ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο προσπάθησε να φέρει στο ίδιο τραπέζι στα γραφεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) όλες τις ενώσεις που εκπροσωπούν μονάδες εργαστηριακής και κλινικο-εργαστηριακής ιατρικής, για το συντονισμό των ενεργειών τους αναφορικά με την εξαγγελθείσα προειδοποιητική απεργία.

Η συνάντηση αυτή δεν κατέστη δυνατόν να γίνει διότι σύμφωνα με όσα έχει επισημάνει ο κ. Βουγιούκας «οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους δεν μπορούσαν να παραβρεθούν είτε για πραγματικούς, είτε για προσχηματικούς λόγους, με αποτέλεσμα να εκφυλιστεί τουλάχιστον για την ώρα η αναστολή των εργασιών μας στη συγκεκριμένη ημερομηνία».

Οι διαφωνίες…

Υπήρχαν φορείς του κλάδου που διαφωνούσαν με την ιδέα της απεργίας τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση που είχε το Συντονιστικό όργανο των Ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με την αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Θεανώ Καρπόδίνη. Η κ. Καρποδίνη δεσμεύτηκε ότι θα μειώσει το clawback αυξάνοντας τον κλειστό προϋπολογισμό για τις διαγνωστικές εξετάσεις στο τέλος του χρόνου οπότε και θα είναι ξεκάθαρα τα οικονομικά δεδομένα του Οργανισμού. Ενώ θα εφαρμοστούν οι 120 δόσεις για τις παλιές οφειλές.

Μετά την συνάντηση με την κ. Καραποδίνη πλήθυναν οι φωνές που υποστήριζαν ότι θα πρέπει να δοθεί παράταση στον ΕΟΠΥΥ και στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας μέχρι το τέλος του έτους. Οπότε αν δεν γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις του Οργανισμού, να ξεκινήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις τον Ιανουάριο του 2020. Εν μέσω ασυμφωνίας και ασυνεννοησίας τελικά η απεργία του Νοεμβρίου δεν έγινε.

Οι αντιδράσεις

Στο άκουσμα ότι η απεργία πηγαίνει σε αναστολή η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΣΥΝδεσμός ΕΡΓΣστηριακώνΙΑτρών) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητάει εξηγήσεις από το ΠΙΣ και τη Συντονιστική Επιτροπή γιατί δεν έχουν καμία ενημέρωση για την πορεία των κινητοποιήσεων.

«Λίγες μόνο μέρες πριν την ημερομηνία έναρξης της αναστολής εργασιών των διαγνωστικών εργαστηρίων και κέντρων, την οποία είχαν συμφωνήσει ο ΠΙΣ με τη Συντονιστική Επιτροπή, οι εργαστηριακοί ιατροί όλης της Ελλάδας δεν έχουν καμία απολύτως ενημέρωση επί του θέματος. Τα δημοσιεύματα και οι φήμες περί αναστολής της κινητοποίησης οργιάζουν. Είναι προφανές ότι οι συντονιστές της κινητοποίησης τα βρήκαν μεταξύ τους, πήραν τις αποφάσεις τους. Ωστόσο δεν μπήκαν καν στον κόπο να ενημερώσουν το ιατρικό σώμα. Η στάση αυτή τα λέει όλα» αναφέρει η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

Παράλληλα ζητά από τον ΠΙΣ και την Συντονιστική Επιτροπή να απαντήσουν «Τι άλλαξε από το καλοκαίρι και δεν ολοκληρώθηκε έστω και με τόση καθυστέρηση η κινητοποίηση που ξεκίνησε τότε; Τι κερδίσαμε σαν κλάδος και αναστέλλουμε για άλλη μια φορά; Ποιος αποφάσισε την αναστολή και γιατί; Γιατί δεν ενημερώθηκαν ποτέ επίσημα οι εργαστηριακοί γιατροί;».

Τονίζει επίσης ότι « Τα 36 εκατομμύρια που υπόσχεται ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας ήταν ήδη δεδομένα από την κυβέρνηση του Συριζα και του Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό».
Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ επισημαίνει ότι «Τα αιτήματα μας παραμένουν η κατάργηση του claw back, η επαναφορά τιμών ΦΕΚ , η συλλογική σύμβαση και η εφαρμογή των 120 δόσεων που έχει ήδη καθυστερήσει».

Σε αυτή τη κατεύθυνση καλεί τον ΠΙΣ «την ύστατη στιγμή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αρωγός στη δημιουργία ενός αμιγώς εργαστηριακού μετώπου, το οποίο θα αναλάβει την οποιαδήποτε κινητοποίηση από τώρα και στο εξής».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ