Βαλτάς: Επαναπατρισμός των ΦΥΚ στα ιδιωτικά φαρμακεία -Νέα πρόταση

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή 

«Πρέπει να επαναπατριστούν τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) μέχρι ενός ορισμένου ποσού στα ιδιωτικά φαρμακεία» επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, υπογραμμίζοντας πως ο ΠΦΣ έχει καταθέσει νέα πρόταση στο υπουργείο Υγείας για την διακίνηση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία και τώρα βρίσκεται σε σχετικές συζητήσεις.

«Πρέπει να επαναπατριστούν τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) μέχρι ενός ορισμένου ποσού στα ιδιωτικά φαρμακεία» όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολος Βαλτάς

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τον Φεβρουάριο του 2020 ο ΠΦΣ είχε υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για την διακίνηση από τα ιδιωτικά φαρμακεία 85 φαρμάκων ΦΥΚ για ένα χρόνο χωρίς να λαμβάνουν καμία αμοιβή οι φαρμακοποιοί. Στο πρόγραμμα είχαν ενταχθεί ογκολογικά φάρμακα και φάρμακα για τους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, για τα οποία δεν απαιτείται προέγκριση από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ). Αν και η σύμβαση έχει λήξει συνεχίζεται η διακίνηση των εν λόγω σκευασμάτων από τα ιδιωτικά φαρμακεία «αν και όχι επιτυχημένα» όπως σημειώνει ο κ. Βαλτάς μιλώντας στο healthpharma.gr

Μόνο με ποσοστό κέρδους η διάθεση των ΦΥΚ

«Ζητάμε τα ΦΥΚ έως ενός ορισμένου ποσού να διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Θα πρέπει να επαναπατριστούν όλα τα ΦΥΚ που διακινούνταν από τα ιδιωτικά φαρμακεία πριν 7 χρόνια» τονίζει ο κ. Βαλτάς. Στο μνημόνιο συνεργασίας για το ΦΥΚ που έχει υπογράψει ο ΠΦΣ με το υπουργείο Υγείας ορίζεται ότι μετα το πέρας του ενός έτους και πριν την λήξη της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ προβλέπεται επιστημονική αμοιβή για τους φαρμακοποιούς που διαθέτουν ΦΥΚ μέσω του φαρμακείου τους. Ωστόσο, το ύψος της αμοιβής, θα καθοριστεί με σχετική μελέτη. Ο ΠΦΣ στην πρόταση του ζητά να αλλάξει αυτό και οι φαρμακοποιοί να έχουν θεσμοθετημένο ποσοστό κέρδος στα ΦΥΚ όπως γίνεται με τα υπόλοιπα αποζημιούμενα σκευάσματα που διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Σχετικά με την διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία με το υπάρχον σύστημα ο κ. Βαλτάς τονίζει πως «Το εγχείρημα με τα ΦΥΚ δεν πήγε καλά και δεν ευθύνονται οι φαρμακοποιοί αλλά η διαδικασία. Οι ασφαλισμένοι αντιμετώπισαν δυσκολίες με την πλατφόρμα, ήταν δυσκίνητη και το σύστημα πολλές φορές δεν λειτουργούσε. Ο ασθενής προτίμησε για σιγουριά να συνεχίσει να στο φαρμακείο του ΕΟΠΠΥ. Εμείς έχουμε συντάξει μία πρόταση που θα επιλύσει το πρόβλημα των ούρων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και της ταλαιπωρίας των ασθενών. Βέβαια διαφωνούμε με την αποζημίωση αν συνταγή για τα ΦΥΚ, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ποσοστό κέρδους για τον φαρμακοποιό».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ