ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΤσιόδρας Σωτήρης: Στο τιμόνι Επιτροπής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Τσιόδρας Σωτήρης: Στο τιμόνι Επιτροπής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

- Advertisement -

Στο τιμόνι επιτροπής που συστήθηκε για την πανδημία της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, τέθηκε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, με στόχο την ενίσχυση της χώρας μας ενόψει του χειμώνα.

Στο τιμόνι μιας επιτροπής που συστήθηκε για την πανδημία της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, τέθηκε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, με στόχο την ενίσχυση της χώρας μας ενόψει του χειμώνα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Νέα επιστημονική επιτροπή για την πανδημία που στόχο έχει να ενισχύσει την ακαδημαϊκή «οχύρωση» της χώρας μας ενόψει της χειμερινής περιόδου, συγκροτεί η Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Η ιατρική Σχολή Αθηνών επιστρατεύει 50 αναγνωρισμένους καθηγητές από όλες τις ειδικότητες που σχετίζονται με το θέμα (λοιμωξιολόγους, πνευμονολόγους, εντατικολόγους, επιδημιολόγους, μικροβιολόγους, ανοσολόγους, παιδιάτρους).

Επικεφαλής της νέας επιτροπής, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της διοίκησης της Σχολής, θα είναι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ συντονιστές των επιστημονικών κατευθύνσεων ανά κατηγορία βρίσκονται και άλλα «πρόσωπα κλειδιά» στη διαχείριση της πανδημίας όπως οι καθηγήτριες κ. Αναστασία Κοτανίδου, κ. Παγώνα Λάγιου και κ. Αντωνία Κουτσούκου.

«Θα συνεχίσουμε την προσφορά μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας και μέσα από την νέα αυτή ακαδημαϊκή επιτροπή» όπως τονίζει σε δηλώσεις του ο κ. Τσιόδρας.

«Οι Ιατρικές σχολές της χώρας πρωτοστάτησαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και η Ιατρική Σχολή Αθήνας στήριξε το εθνικό σύστημα υγείας με μοναδικό τρόπο μέχρι σήμερα, όπως και συνεχίζει να κάνει» αναφέρει.

Στηρίζοντας το έργο των θεσμικών οργάνων 

H «Επιτροπή για θέματα Δημόσιας Υγείας» που δημιουργείται θα συνεργάζεται, όποτε της ζητηθεί, με τα αρμόδια υπουργεία υποβοηθώντας το έργο όλων των θεσμικών οργάνων της πολιτείας στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας τους μήνες που θα ακολουθήσουν

Όπως είναι φυσικό, η «Επιτροπή για θέματα Δημόσιας Υγείας» που δημιουργείται, θα αποτελεί ένα αυστηρά ακαδημαϊκό όργανο που πρόκειται να γνωμοδοτεί σε ερωτήματα της Ιατρικής Σχολής και του πανεπιστημίου, να επεξεργάζεται ερευνητικά θέματα και συμμετοχή της Ιατρικής Σχολής σε κλινικές μελέτες, να εισηγείται κοινά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση των ασθενών με Covid, να οργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις προς τους φοιτητές και την κοινότητα, δράσεις ενημέρωσης προς το κοινό, εθελοντικές συμβουλευτικές δράσεις σχετιζόμενες με την δημόσια υγεία και την πανδημία. Επιπλέον, θα συνεργάζεται, όποτε της ζητηθεί, με τα αρμόδια υπουργεία υποβοηθώντας το έργο όλων των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας τους μήνες που θα ακολουθήσουν, οι οποίοι μπορεί και να αποτελέσουν το νέο μεγάλο «στοίχημα» για τη χώρα μας.

Να κερδηθεί η μάχη κατά της πανδημίας

Πάντως στον προβληματισμό των προηγούμενων ημερών για την διαχείριση των περιστατικών covid 19 σε πανεπιστημιακές κλινικές, οι εκπρόσωποι της Ιατρικής Σχολής δηλώνουν ότι οι πανεπιστημιακές κλινικές «συνεχίζουν και νοσηλεύουν εκατοντάδες ασθενείς με covid-19».

Όπως αναφέρουν μάλιστα: «Μέχρι να κερδηθεί η μάχη κατά της πανδημίας, όλες οι Covid πανεπιστημιακές κλινικές, πνευμονολογικές, ΜΕΘ, παθολογικές, παιδιατρικές, ποτέ δεν σταμάτησαν, ούτε θα σταματήσουν να νοσηλεύουν ασθενείς με Covid, όπως αναφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην υποβαθμιστεί η θεραπεία και άλλων σοβαρών ασθενειών όπως χειρουργικών, ογκολογικών, ορθοπεδικών, καρδιολογικών, οι οποίες συνεχίζουν να υπάρχουν και να απειλούν την υγεία των μη- Covid ασθενών.

Για τον λόγο αυτό, αλλά και για λόγους εκπαίδευσης των εκατοντάδων φοιτητών Ιατρικής, οι ΜΗ Cοvid πανεπιστημιακές κλινικές, κυρίως χειρουργικές, οφείλουν να συνεχίσουν να θεραπεύουν ασθενείς με σπάνια νοσήματα που χρειάζονται εξειδικευμένες θεραπείες και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αλλού».

Τι προκύπτει από τα στοιχεία

Η Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, λειτουργεί ήδη 184 χρόνια και σήμερα. διδάσκει 3000 προπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες και 5000 μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες. Συμμετέχει όμως και στην εκπαίδευση των ειδικευομένων ιατρών του ΕΣΥ, όπου έχει, λόγω μεγάλης ζήτησης, πολυετή λίστα αναμονής.

Και ποια η θέση της στην «Covid-εποχή»; Στη Σχολή λειτουργούν συνολικά 86. πανεπιστημιακές κλινικές και εργαστήρια στις εγκαταστάσεις της στο Γουδί, σε. πανεπιστημιακά νοσοκομεία όπως το Αττικό, το Λαϊκό, το Αρεταίειο και το Αιγινήτειο και σε. νοσοκομεία του ΕΣΥ όπως Ιπποκράτειο, Σωτηρία, Ευαγγελισμός, Αλεξάνδρα, Παίδων Αγ. Σοφία και Αγλαϊα Κυριακού, Γεννηματάς, Σισμανόγλειο, Α. Συγγρός, ΚΑΤ, Αγ. Όλγα, επιτελώντας μεγάλο ποσοστό του συνολικού εφημεριακού έργου στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

18 Κέντρα εμπειρογνωμοσύνης σπανίων νοσημάτων

Παράλληλα όμως, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της, η Ιατρική Σχολή σε συνεργασία με. τμήματα του ΕΣΥ έχει αναπτύξει 18 Κέντρα εμπειρογνωμοσύνης σπανίων νοσημάτων που. σήμερα είναι μοναδικά για το σύστημα υγείας και συνεργάζονται με άλλα κέντρα και δίκτυα. σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και πως διαχειρίστηκε τα θέματα της πανδημίας; Όπως λέει ο πρόεδρος της Ιατρικής σχολής καθηγητής καρδιολογίας κ. Γεράσιμος Σιάσος «η νοσηλεία ασθενών με covid 19 σε. πανεπιστημιακές κλινικές ξεκίνησε και πριν ακόμη γίνει γνωστή η πανδημία, με τα. πρώτα ύποπτα κρούσματα που εμφανίστηκαν στη χώρα».

Από την πρώτη ημέρα, λέει ο ίδιος, «οι πανεπιστημιακές κλινικές και τα εργαστήρια της. Ιατρικής Σχολής Αθηνών στρατεύτηκαν μαζί με τα τμήματα του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της. Μάλιστα, στις κλινικές αναφοράς περιστατικών covid 19 της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών έχουν νοσηλευθεί ως σήμερα χιλιάδες ασθενείς.

Κλινικές ενταντικής θεραπείας

Στην πανεπιστημιακή κλινική εντατικής θεραπείας του Ευαγγελισμού έχουν νοσηλευτεί έως σήμερα πάνω από 1000 ασθενείς covid-19. Στην πανεπιστημιακή ΜΕΘ του Σωτηρία έχουν νοσηλευτεί έως σήμερα πάνω από 1000 ασθενείς εκ των οποίων 337 διασωληνωμένοι. Ενώ, στην πανεπιστημιακή ΜΕΘ του Αττικού πανεπιστημιακού νοσοκομείου 436 διασωληνωμένοι ασθενείς.

Συνολικά στις πανεπιστημιακές κλινικές έχουν νοσηλευτεί στο Αττικό πάνω από 3.800 ασθενείς covid-19. Στο Λαϊκό νοσοκομείο πάνω από 1300 ασθενείς, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο πάνω από 2000 ασθενείς. Στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα πάνω από 1300 ασθενείς, εκ των οποίων οι 200 στην πανεπιστημιακή γυναικολογική κλινική. Όλα αυτά παράλληλα με τα εργαστήρια της που έχουν αναλύσει εκατοντάδες χιλιάδες. δείγματα μέχρι σήμερα αλλά και τις πολυάριθμες σημαντικές δημοσιεύσεις των. επιστημόνων της Σχολής σε μεγάλα διεθνή περιοδικά»

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ