ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΤρύφων: Οι 5 προτάσεις ΠΕΦ προς Κικίλια για την φαρμακοβιομηχανία

Τρύφων: Οι 5 προτάσεις ΠΕΦ προς Κικίλια για την φαρμακοβιομηχανία

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Ο εξορθλογισμός του clawback, η μεγαλύτερη διείσδυση γενοσήμων και η αξιολόγηση της σχέσης κόστους – οφέλους των νέων φαρμάκων αποτελούν μέρος της «ατζέντας πέντε σημείων» που παρουσίασε χθες ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) στον αρμόδιο υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Ο εξορθλογισμός του clawback, η μεγαλύτερη διείσδυση γενοσήμων και η αξιολόγηση της σχέσης κόστους - οφέλους των νέων φαρμάκων αποτελούν μέρος της «ατζέντας πέντε σημείων» που παρουσίασε χθες ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) στον αρμόδιο υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως σημείωσε ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, απευθυνόμενος στα μέλη της ΠΕΦ και τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια «η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ζητά να κλείσει ο φαύλος κύκλος των ανεπαρκών προϋπολογισμών και των δυσβάσταχτων clawback. Να υπάρξει ένα ανώτατο όριο στο Clawback και ας εισαχθεί η λογική της συνυπευθυνότητας Πολιτείας και Βιομηχανίας ως προς τη συγκράτηση της δαπάνης». Ο κ. Τρύφων σημείωσε χαρακτηριστικά πως πρέπει «να σταματήσουμε να επιβαρύνουμε τη βιομηχανία με ποσά που δεν της αναλογούν».

Στα πέντε βασικά σημεία της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Θεόδωρος Τρύφων ζήτησε να υπάρξει ορθολογική και δίκαιη κατανομή των επιβαρύνσεων μεταξύ των επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως «δεν μπορεί να επιβαρύνουμε με τον ίδιο τρόπο, με επιστροφές 40% το φάρμακο των 4 ευρώ και το φάρμακο των 200 ευρώ».

Ο κ. Τρύφων σημείωσε πως είναι αναγκαία η ύπαρξη μιας Εθνικής Πολιτικής Φαρμάκου, με αναπτυξιακό πρόσημο. Θα αξιοποιεί και θα επιβραβεύει τη δημιουργία Προστιθέμενης Αξίας για την οικονομία. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης μιας πολιτικής για αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων και των οικονομικών φαρμάκων γενικότερα, όπως και αξιολόγηση όλων των νέων φαρμάκων ως προς τη σχέση κόστους/ οφέλους.

Παράλογες και καταστροφικές οι επιστροφές

«Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που έγιναν και γίνονται» σημείωσε ο κ. Τρύφων, απευθυνόμενος στον κ. Κικίλια. «Όμως τα μεγέθη των επιστροφών του 2018 και 2019 είναι οικονομικά παράλογα και καταστροφικά. Οι αντοχές τις ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας που κινούνται με ίδια κεφάλαια και έχουν σημαντικά γενικά έξοδα και αποσβέσεις -ακριβώς λόγω της επιλογής μας να δραστηριοποιούμαστε και να επενδύουμε στη Ελλάδα- έχουν εξαντληθεί».

«Το α΄ εξάμηνο του 2020 είναι το ανώτατο χρονικό όριο μέσα στο οποίο θα πρέπει να υπάρξει σαφέστατη ένδειξη για τη μείωση της άμεσης και έμμεσης υπερφορολόγησης των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. Αλλιώς οι επιπτώσεις σε όλη την αλυσίδα του φαρμάκου, αλλά και στην εθνική οικονομία, θα είναι δυσμενέστατες. Θεωρούμε λοιπόν ότι η πρόθεση της Πολιτείας να συμφωνήσουμε σε ένα τριετές πλαίσιο συνεργασίας με τη βιομηχανία, είναι θετικότατη. Αρκεί το πλαίσιο αυτό να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τα προβλήματα» υπογράμμισε ο κ. Τρύφων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ