Τροπολογία: Ξεκινά η Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού για τον κορωνοϊό 

Με όλα τα κόμματα πλην της Ελληνικής Λύσης, να αναγνωρίζουν την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών γύρω από τον εμβολιασμό, υπερψηφίστηκε απόψε με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία που αφορά την οργάνωση και έναρξη Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, από το Υπουργείο Υγείας.

Με όλα τα κόμματα πλην της Ελληνικής Λύσης, να αναγνωρίζουν την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών γύρω από τον εμβολιασμό, υπερψηφίστηκε απόψε με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία που αφορά την οργάνωση και έναρξη Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, από το Υπουργείο Υγείας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Θετική ψήφο έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής. Το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, δήλωσαν «παρών», ενώ αρνητική ψήφο έδωσε η Ελληνική Λύση.

Την τροπολογία κατέθεσε ο Υπουργός Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή, χαιρετίζοντας την ευρύτατη διακομματική συναίνεση και μιλώντας για μία εθνική προσπάθεια μείζονος σημασίας, με στόχο την επιστημονική ενημέρωση και πειθώ των πολιτών έναντι των fake news και των δεισιδαιμονιών.

Δείτε την τροπολογία πατώντας εδώ

Η τροπολογία, προβλέπει το γενικό πλαίσιο για την υλοποίηση εκστρατείας έως τις 30 Ιουνίου 2021 μέσω συνεργειών με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και την υπογραφή δύο συμβάσεων για τον σχεδιασμό των ενημερωτικών μηνυμάτων και του προωθητικού υλικού της εκστρατείας και δεύτερον για τη διάθεση αυτών των μηνυμάτων με κάθε πρόσφορο έντυπο, οπτικοακουστικό ή ηλεκτρονικό μέσο, με στόχο την ασφαλή πληροφόρηση των πολιτών ως προς τα οφέλη του εμβολίου κι όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Οι συμβάσεις θα γίνουν όπως προβλέπεται με απευθείας ανάθεση, ενώ για τον καθορισμό των λεπτομερειών όλων των διαδικασιών της εκστρατείας παρέχεται ισχυρή εξουσιοδότηση στον Υπουργό Υγείας.

Ο κ. Κικίλιας έκανε ειδική μνεία στους τομεάρχες Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέα Ξανθό και Ανδρέα Πουλά αντίστοιχα, αλλά και στον εκπρόσωπο του ΜεΡΑ25 για την συμβολή τους, μιλώντας για διαμόρφωση δημοκρατικού εμβολιαστικού τόξου, ενώ εμμέσως εξαπέλυσε πυρά κατά της Ελληνικής Λύσης και του Κυριάκου Βελόπουλου, για την αντιεμβολιαστική ρητορική.

Κικίλιας για εθνική αντιπροσωπεία 

«Είμαστε χαρούμενοι που σε ένα τόσο σημαντικό θέμα η εθνική αντιπροσωπεία εμφανίζεται ενωμένη. Δεν είναι κυβερνητικό θέμα. Δεν είναι κομματικό. Είναι βαθιά εθνικό και πατριωτικό. Η δυνατότητα να φτάσουμε μέχρι το τελευταίο χωριό, νησί και περιοχή της χώρας και να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας τεκμηριωμένα κι επιστημονικά για το τι είναι ο εμβολιασμός, πώς θα γίνει η διαδικασία, ποια είναι τα fake news που δεν πρέπει να ακούσει», σημείωσε ο Υπουργός. Ανέφερε, δε, ότι «μπροστάρηδες» σε αυτό τον αγώνα πέραν των κομμάτων θα είναι η Εκκλησία της Ελλάδας, οι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού. Θα μετέχουν ιατρικοί σύλλογοι, φαρμακευτικοί σύλλογοι, επιμελητήρια, ΜΚΟ, επιχειρήσεις και όλος ο δημόσιος τομέας.

Αναφορικά με τις διατάξεις που προβλέπουν διαφημιστική καμπάνια για τον εμβολιασμό, ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει ευρύτερη κομματική συμφωνία για να γίνει ανοικτός διαγωνισμός με διαφάνεια, καθαρούς όρους και τη συμμετοχή όλων των κομμάτων.

Εξαίρεση η Ελληνική Λύση

Υπέρ της εμβολιαστικής εκστρατείας τάχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με εξαίρεση την Ελληνική Λύση, αν και ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 τοποθετήθηκαν με «παρών» για διαφορετικού λόγους. Υπέρ της τροπολογίας παρά την επιμέρους κριτική τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε, την κατάθεση τροπολογιών στο παρά ένα λήξης της συνεδρίασης της Ολομέλειας και με άμεση αποχώρηση του Υπουργού χωρίς συζήτηση για θέματα «διαφάνειας και διαύγειας», η Σία Αναγνωστοπούλου, σημειώνοντας, ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την εκστρατεία. Αν και αρχικά υπήρξε παρανόηση από την ομιλία της ίδιας περί τοποθέτησης του ΣΥΡΙΖΑ δια του «παρών» εντέλει διαπιστώθηκε ότι το «παρών» αφορούσε στην έτερη τροπολογία για την πληρωμή πρόσθετων εφημεριών του ΕΣΥ, γεγονός που προκάλεσε αίσθηση καθώς την είχε προτείνει προ ημερών ο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα δεν είπε ξεκάθαρα «ΝΑΙ» υπό την επίκληση της συνοδείας της από πολλές προσθήκες.

Τη λειτουργία του εμβολίου ως ελπίδα απέναντι στο κλίμα ανασφάλειας και φόβου των πολιτών, επισήμανε ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, σημειώνοντας ότι η τροπολογία αποτελεί το πρώτο βήμα, αλλά «δεν έχει ακόμα τα εχέγγυα διαφάνειας» γιατί παραπέμπει πολλές διαδικασίες στον υπουργό.

«Εμείς θα τη στηρίξουμε για να προχωρήσει η διαδικασία με την ανάλογη κριτική», τόνισε.

«Παρών» δήλωσε το ΚΚΕ

Στο «παρών» κινήθηκε και το ΚΚΕ με τον κ. Γιάννη Δελή να τάσσεται με σαφήνεια υπέρ της εκστρατείας εμβολιασμού, αλλά διαφωνώντας. πάγια στα διαφημιστικά μηνύματα επί πληρωμή, ενώ το “παρών” του ΜέΡΑ25 σύμφωνα με τη κ. Φωτεινή Μπακαδήμα εδράζεται στις επιφυλάξεις για τη διαδικασία των συμβάσεων. εκπομπής των μηνυμάτων στην οποία δεν ήθελε το κόμμα να δώσει “λευκή επιταγή” .

Τις ενστάσεις της Ελληνικής Λύσης για την ασφάλεια του εμβολίου επανέλαβε ο κ. Βασίλης Βιλιάρδος παρά την κατακραυγή της στάσης του κόμματος.

«Πρόκειται για μια προσπάθεια εθνική. Από αυτή δεν πρέπει να λείπει κανείς γιατί θα κρίνει αν θα ξανάρθει η ελπίδα στη χώρα μας. Θα κρίνει το μέλλον της κοινωνίας και της οικονομίας μας», τόνισε εκ μέρους της ΝΔ, ο κ. Γιάννης Μπούγας, απευθύνοντας προσκλητήριο διαμόρφωσης κοινού μετώπου πολιτικών κομμάτων και Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για την υλοποίηση της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού, η τροπολογία προβλέπει τη συγκρότηση τριμελούς επιτροπής οργάνωσής της στο Υπουργείο. Υγείας με τη μνημονευόμενη σύνθεση και το ειδικότερο αναφερόμενο έργο (υλοποίηση. των ενδεδειγμένων δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης. και προβολής της ανάγκης εμβολιασμών κ.λ.π).

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ