ΠολιτικήΤο σχέδιο για μία ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας -Οι τρεις άξονες

Το σχέδιο για μία ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας -Οι τρεις άξονες

- Advertisement -

Η πανδημία του κορωνοϊού και η θωράκιση και μία ισχυρή Ευρώπη στον τομέα της Υγείας ήταν από τα βασικά σημεία της ομιλίας της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η πανδημία του κορωνοϊού και η θωράκιση και μία ισχυρή Ευρώπη στον τομέα της Υγείας ήταν από τα βασικά σημεία της ομιλίας της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η κυρία Φον ντερ Λάιεν ανέπτυξε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας, ωστόσο εστίασε και στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα οργανωθεί ώστε στο μέλλον να μπορεί να αντιμετωπίσει αντίστοιχες υγειονομικές κρίσεις ακόμα πιο αποτελεσματικά.

Στόχος να θωρακιστεί το Σύστημα Υγείας των χωρών-μελών, να προστατευθούν οι πολίτες. Να έχουν άμεση πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και να γίνει ακόμα πιο ισχυρή η αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Εξάλλου, η Ευρώπη εδώ και καιρό έχει κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε να είναι θωρακισμένη για το 2ο κύμα του ιού.

Σχέδιο τριών σημείων για τη θωράκιση της Υγείας

Από την ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεχώρισαν τρία σημεία, τα οποία δίνουν το στίγμα των κινήσεων της Ευρώπης για να θωρακίσει τις χώρες και να προστατέψει τους πολίτες.

  • Θα ενισχυθεί η ενδυνάμωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του ECDC, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων
  • Θα προχωρήσει η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ΒΑRDA, ενός οργανισμού προηγμένης έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της βιοϊατρικής
  • Το 2021 θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής για την Υγεία
Τι ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διασφάλιση της Υγείας

Ως πρώτο βήμα, θα προτείνουμε την ενίσχυση και την ενδυνάμωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του ECDC, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Ως δεύτερο βήμα, θα δημιουργήσουμε μια ευρωπαϊκή ΒΑRDA, έναν οργανισμό προηγμένης έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της βιοϊατρικής. Ο νέος αυτός οργανισμός θα στηρίξει τις ικανότητες και την ετοιμότητά μας να ανταποκρινόμαστε σε διασυνοριακές απειλές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Έίτε έχουν φυσική προέλευση είτε είναι εσκεμμένες. Χρειαζόμαστε στρατηγικά αποθέματα για να αντιμετωπίσουμε τις εξαρτήσεις στο επίπεδο της αλυσίδας προμηθειών, ιδίως όσον αφορά τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Ως τρίτο βήμα, είναι όσο ποτέ άλλοτε σαφές ότι πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά το θέμα των αρμοδιοτήτων στον τομέα της υγείας. Νομίζω ότι το θέμα αυτό αποτελεί υψηλό και αδήριτο καθήκον της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Και καθώς διανύουμε μια παγκόσμια κρίση, πρέπει να αντλήσουμε και παγκόσμια συμπεράσματα. Γι’ αυτό, σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό κ. Κόντε και την ιταλική Προεδρία της G20, του χρόνου στην Ιταλία θα διοργανώσουμε μια παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής με θέμα την υγεία.

Ο ηγετικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η πρόσβαση στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκαθάρισε πως η ΕΕ θα διατηρήσει τον ηγετικό της ρόλο και στο ζήτημα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια της: «Ο κόσμος αναμένει ένα προσβάσιμο, οικονομικά προσιτό και ασφαλές εμβόλιο κατά του COVID-19. Τεστ και τις θεραπείες για ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή είναι, σε δράση, η απαράμιλλη ικανότητα της ΕΕ για κινητοποίηση και συστράτευση. Ωστόσο, δεν αρκεί να βρεθεί ένα εμβόλιο».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι το μείζον σε αυτή τη χρονική συγκυρία και την υγειονομική δίνη είναι να διασφαλιστεί ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες. Αλλά και οι πολίτες σε όλο τον κόσμο θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

«Μόλις τον μήνα αυτό, η ΕΕ προσχώρησε στον παγκόσμιο μηχανισμό COVAX. Συνεισέφερε 400.000.000 ευρώ ώστε να διασφαλιστεί ότι ασφαλή εμβόλια θα είναι διαθέσιμα. Όχι μόνο για εκείνους που έχουν την οικονομική δυνατότητα, αλλά και για όλους όσοι τα χρειάζονται», ανέφερε.

«Ο εμβολιαστικός εθνικισμός θέτει ζωές σε κίνδυνο. Η εμβολιαστική συνεργασία τις σώζει», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δίνοντας το στίγμα για το πώς θα πορευθεί η Ευρώπη.

Νέα συμφωνία της Κομισιόν για τα εμβόλια της Pfizer

Pfizer και η BioNTech SE ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν τις διερευνητικές συνομιλίες τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συμφωνία αφορά την προτεινόμενη προμήθεια 200.000.000 δόσεων του ερευνητικού υποψήφιου mRNA εμβολίου BNT162 κατά του SARS-CoV-2 στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.). Ταυτόχρονα, υπάρχει δυνατότητα προμήθειας επιπλέον 100.000.000 δόσεων.

Υπό την προϋπόθεση της κλινικής επιτυχίας, και εφόσον ληφθεί άδεια από τις κανονιστικές αρχές, οι παραδόσεις των εμβολίων θα ξεκινήσουν έως το τέλος του 2020. Οι εταιρείες εισέρχονται πλέον σε στάδιο συμβατικών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εάν ληφθεί έγκριση για το υποψήφιο εμβόλιο BNT162b2 από τις κανονιστικές αρχές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ηγηθεί των διαδικασιών κατανομής των δόσεων του εμβολίου μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το εμβόλιο της Οξφόρδης

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η AstraZeneca έχουν συμφωνήσει να ξεκινήσει άμεσα η διάθεση του εμβολίου της Οξφόρδης, μόλις αυτό πάρει έγκριση. Η συμφωνία προβλέπει μέχρι το τέλος του έτους (εφόσον έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία οι έρευνες) να έχουν παραδοθεί στην Ευρώπη 30.000.000 δόσεις, ενώ η διάθεσή του θα γίνει με βάση τα πληθυσμιακά στοιχεία. Στην Ελλάδα αντιστοιχούν περίπου 600.000-700.000 δόσεις.

4.000.000 ευρώ στην έρευνα για τη θεραπεία με τη χρήση πλάσματος αναρρωσάντων

Σημαντικό όμως είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σπρώχνει τα θέματα για ανεύρεση λύσης στο μέλλον. Δηλώνει παρούσα στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Ενδεικτικό είναι πως έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα στηρίξει με 4 εκατ. ευρώ το νέο ερευνητικό έργο SUPPORT-E. Το έργο θα συντονίσει τις προσπάθειες να εξακριβωθεί κατά πόσον η μετάγγιση πλάσματος αναρρωσάντων (πλάσματος αίματος από ασθενείς που ανάρρωσαν από τη νόσο Covid-19) αποτελεί μια αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία.

Το έργο SUPPORT-E πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Αίματος (EBA). Συμμετέχουν 12 μεγάλα ερευνητικά ιδρύματα και κλινικά κέντρα σε έξι κράτη-μέλη της ΕΕ, στην Ελβετία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ