Το κατώφλι του υπ. Υγείας περνά η Θετική Φωνή -Συνάντηση με Κικίλια

Το κατώφλι της Αριστοτέλους αναμένεται να περάσουν αύριο το απόγευμα (Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, στις 17:00 μ.μ) οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» προκειμένου να παρουσιάσουν στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με HIV λοίμωξη στην προμήθεια των φαρμάκων τους, αλλά και για τη διενέργεια των εργαστηριακών εξετάσεων διάγνωσης και παρακολούθησης της νόσου.

Το κατώφλι της Αριστοτέλους αναμένεται να περάσουν αύριο οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» προκειμένου να παρουσιάσουν στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με HIV λοίμωξη για την προμήθεια των φαρμάκων τους, αλλά και για τη διενέργεια των εργαστηριακών εξετάσεων διάγνωσης και παρακολούθησης της νόσου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η πρόσβασή των οροθετικών ατόμων στις εργαστηριακές εξετάσεις εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά περιορισμένη, όπως τονίζει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» σε επιστολή που έστειλε εκ νέου στον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια.

Η καθυστέρηση για ακόμη μία φορά, στην υπογραφή νέας σύμβασης μεταξύ του ΕΟΔΥ και του Κέντρου Αναφοράς της Θεσσαλονίκης έχει ως αποτέλεσμα τα περιστατικά που διαγνώστηκαν στο Checkpoint το Σεπτέμβριο να μη μπορούν να κάνουν επιβεβαιωτικό έλεγχο και να ξεκινήσουν θεραπεία.

Αντίστοιχα, η εξέταση για τη μέτρηση του ιικού φορτίου δε διενεργείται πλέον στη Θεσσαλονίκη. Γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις στην Αθήνα.

Θετική Φωνή: Ανεπαρκής ο ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει αποδειχθεί στην πράξη ένας απόλυτα ανεπαρκής οργανισμός. Δεν διασφαλίζει την πρόσβαση των οροθετικών ασθενών στις απαραίτητες εξετάσεις, τονίζει η «Θετική Φωνή». Είτε λόγω ανικανότητας, είτε λόγω αδιαφορίας, είτε εξαιτίας άλλων συμφερόντων. Δεν έχει καταφέρει επί τέσσερα χρόνια να επιλύσει το πρόβλημα της προμήθειας αντιδραστηρίων. Να εξαλείψει τα γραφειοκρατικά προσχώματα, παρά το γεγονός πως διέθετε τα απαιτούμενα κονδύλια. Όσο όμως, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθυστερεί να αναλάβει πρωτοβουλία, επωμίζεται εξίσου την πολιτική ευθύνη για αυτό το εξέχον ζήτημα προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών και της δημόσιας υγείας, όπως τονίζει.

Ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων για ακόμη μία φορά στο Αττικόν

Αντίστοιχες παρεμβάσεις θα πρέπει να αναληφθούν για την καθολική πρόσβαση των ασθενών στην αντιρετροϊκή θεραπεία. Στο νοσοκομείο Αττικόν αυτές τις μέρες παρουσιάζει για μία ακόμη φορά ελλείψεις συγκεκριμένων αντιρετροϊκών σκευασμάτων, όπως επισημαίνεται στην επιστολή προς τον υπουργό Υγείας.

Τα άτομα με HIV λοίμωξη δε μπορούν να διακόψουν τη θεραπεία τους ούτε για μία ημέρα. Υποχρέωση του υπουργείου Υγείας είναι να εφαρμόσει ένα μηχανισμό έγκαιρης ανίχνευσης των ελλείψεων και λογοδοσίας των διοικητών των νοσοκομείων και όσων είναι υπεύθυνοι για τη συγκεκριμένη κατάσταση. Η ατιμωρησία ισοδυναμεί με συνενοχή.

Εξώδικη διαμαρτυρία ασθενών με HIV λοίμωξη

Ύστερα από καταγγελίες ασθενών με HIV λοίμωξη που παρακολουθούνται στο εν λόγω νοσοκομείο, ότι για μία ακόμη φορά έμειναν χωρίς την απαραίτητη αντιρετροϊκή αγωγή, η «Θετική Φωνή» ανέλαβε την νομική υποστήριξή τους. Αρχικά μέσω εξώδικης διαμαρτυρίας, με την επιφύλαξη της κλιμάκωσης των νομικών ενεργειών. Μέσω προσφυγής των θιγόμενων ασθενών στα αρμόδια δικαστήρια. Στην αλυσίδα ανάμεσα στη διοίκηση του φαρμακείου και του νοσοκομείου, την Υγειονομική Περιφέρεια, τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας, κάθε κρίκος είναι εξίσου υπεύθυνος. Η επαναλαμβανόμενη κατάσταση απειλεί ευθέως την υγεία μας, όπως τονίζει η Θετική Φωνή.

Πολιτική παρέμβαση εδώ και τώρα

Τα παραπάνω θέματα αποτελούν το σύμπτωμα της μη έγκαιρης αντιμετώπισης παθογενειών που χρονίζουν. Για το λόγο αυτό, η Θετική Φωνή κάλεσε εκ νέου τον Υπουργό Υγείας να προγραμματίσουν συνάντηση εργασίας. Στόχος είναι να ιεραρχηθούν τα επόμενα βήματα: 1) Για την επίλυση των επειγόντων προβλημάτων. Ααφορικά με τη διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία. και 2) Για την οριστικοποίηση και εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για το HIV/AIDS.

Ο Σύλλογος επέδωσε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ένα αναλυτικό υπόμνημα στις 29 Ιουλίου. Απέστειλε επιστολή στις 30 Αυγούστου 2019, ενημερώνοντας έγκαιρα τον κ. Κικίλια για τα επείγοντα προβλήματα που απαιτούν άμεση πολιτική παρέμβαση. Χωρίς ωστόσο να είχε λάβει κάποια σχετική απάντηση.

Σε μία χώρα όπου το 23% των ασθενών με HIV λοίμωξη παραμένει αδιάγνωστο και το 50% των νέων διαγνώσεων γίνεται καθυστερημένα, δε δικαιούμαστε να σπαταλήσουμε ακόμη ούτε μία μέρα αδράνειας, όπως επισημαίνει

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ