Τέλος στο χάος με τα voucher –Ξεμπλοκάρει η πληρωμή 400.000 ασφαλισμένων

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Προσωρινό τέλος στη διαμάχη για τη χορήγηση και αποζημίωση οπτικών ειδών και θεραπειών ειδικής αγωγής του ΕΟΠΥΥ με voucher, δίνει το υπουργείο Υγείας με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας, ξεμπλοκάροντας πρακτικά την πληρωμή τουλάχιστον 400.000 ασφαλισμένων.

Ανδρέας Ξανθός – Παύλος Πολάκης

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η πολυαναμενόμενη νομοθετική ρύθμιση δίνει παράταση έως τέλος Ιουνίου 2019 για τη δυνατότητα αποζημίωσης των ασφαλισμένων από τα ΠΕΔΙ που συνταγογράφησαν γυαλιά οράσεως ή έκαναν χρήση υπηρεσιών ειδικής αγωγής με δική τους δαπάνη, δίχως τη χρήση voucher. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα προβλέπει η τροπολογία «Σύσταση, συγκρότηση και αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Επικρατείας, «οι δαπάνες που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν μέχρι 30-06-2019 με ατομικά αιτήματα στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) του ΕΟΠΥΥ, σχετικά με τη χορήγηση γυαλιών οράσεως-οπτικών ειδών και την παροχή υπηρεσιών ειδικής αγωγής, δύνανται να αποζημιώνονται και απευθείας στους δικαιούχους ασφαλισμένους κατά παρέκκλιση των οριζομένων στο άρθρο 27 του νόμου 4549/2018 (Α’ 105)».

«Με την προτεινόμενη ρύθμιση αντιμετωπίζεται το ζήτημα της απρόσκοπτης αποζημίωσης της παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους δικαιούχους περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ, με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας τους κατά το απολύτως αναγκαίο μεταβατικό διάστημα από τη δημοσίευση του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (σ.σ. από την 1-11-2018) και μέχρι την καθολική προσαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος του Οργανισμού στους νέους κανόνες» όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, που φέρει την υπογραφή του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού και αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη.

Αντιπαραθέσεις…

Η καθιέρωση του voucher ως τρόπου πληρωμής είχε φέρει τον κλάδο οπτικών και θεραπευτών ειδικής αγωγής σε μετωπική αντιπαράθεση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ. Ταυτόχρονα, οδήγησε σε απόγνωση τους ασφαλισμένους καθώς πλήρωναν από την τσέπη τους τα οπτικά είδη ή τις θεραπείες ειδικής αγωγής – εφόσον οι πάροχοι δεν δέχονταν να παραλάβουν τα voucher- και στη συνέχεια υπέβαλαν αίτημα προς τις ΠΕΔΙ για να αποζημιωθούν.

Οι συνεχείς αλλαγές στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών (ΕΚΠΥ) και τα παραρτήματα, η έλλειψη ενημέρωσης γονέων και παιδιών που χρήζουν ειδικών θεραπειών αλλά και των υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ προκαλούν χάος με προφανείς συνέπειες για το θεραπευτικό έργο.

Αντιδρώντας, οι ειδικοί θεραπευτές υπογράμμιζαν πως οι οδηγίες προς τους υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ είναι ασαφείς, με αποτέλεσμα κάθε τοπικό υποκατάστημα να ερμηνεύει το ισχύον πλαίσιο κατά το δοκούν.

Το Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής υποστήριζε ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας έχουν δημιουργήσει θολό τοπίο, με μία σειρά από νόμους, εγκυκλίους και παραρτήματα που δημοσίευσαν από τον Ιούνιο του 2018.

Αναστολή θεραπειών

Σύμφωνα με τους θεραπευτές, αρκετοί γονείς αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αναστολή των θεραπειών, αφού «κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει στον γονέα/ασφαλισμένο τι ισχύει για το παιδί του που έχει ανάγκη ειδικής αγωγής, ενώ η θεραπευτική κοινότητα συνεχίζει να επιτελεί το επιστημονικό της έργο σε συνθήκες ομιχλώδεις. Ουσιαστικά, οι γονείς δεν ξέρουν αν και πότε θα αποζημιωθούν, με τον οργανισμό να οδηγείται σε μια άτυπη στάση πληρωμών προς τους ασφαλισμένους του».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ