Συντονιστικό Όργανο ΠΦΥ: Τηλεδιάσκεψη με τον Τομεάρχη Υγείας, Ξανθό

Την Δευτέρα 4/4/2022 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τον Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό, η οποία και διήρκησε περίπου 2 ώρες.

Την Δευτέρα 4/4/2022 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τον Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό, η οποία και διήρκησε περίπου 2 ώρες.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι συμμετέχοντες του Συντονιστικού Οργάνου εξέθεσαν στον κ. Α. Ξανθό αναλυτικά όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, ώστε να συζητηθούν με τον Τομεάρχη Υγείας και τους λοιπούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, οι προτάσεις τους για την επίλυση αυτών.

Κυρίαρχο θέμα στη συζήτηση ήταν το φλέγον ζήτημα του clawback.

Ο κ. Α. Ξανθός δεσμεύτηκε ότι θα μπορούσαν να γίνουν πολυεπίπεδες παρεμβάσεις ώστε να περιοριστεί το clawback σε βιώσιμα επίπεδα για τους παρόχους υγείας και ανέλυσε τις παρεμβάσεις που έχει ο Τομέας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάσει, ώστε να γίνει αποδοτικό και βιώσιμο το περιβάλλον της Υγείας, για τους πολίτες αλλά και για τους παρόχους υγείας μακροπρόθεσμα:

1) Έλεγχος της ζήτησης διαγνωστικών εξετάσεων μέσω ενός συστήματος διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τα οποία θα πρέπει να είναι κλειστά και επαρκώς τεκμηριωμένα ιατρικά. Θεωρεί ότι όσο αυτό καθυστερεί να εφαρμοστεί, τόσο δεν ελέγχεται η ζήτηση των εξετάσεων.

2) Σταδιακή αύξηση των κλειστών προϋπολογισμών για διαγνωστικές εξετάσεις και σύγκλιση αυτών, με τους αντίστοιχους μέσους όρους της Ευρώπης.

Είπε χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός Υγείας ότι, η πανδημία ανέδειξε την αξία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της υγείας για την ευημερία της κοινωνίας. Δεσμεύτηκε στην επένδυση επιπλέον πόρων σε εθνική πολιτική που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του τομέα της υγείας, του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, ώστε να διασφαλίζει ο δεύτερος τομέας την επιτυχή συμπληρωματική του λειτουργία, στα σημεία που το δημόσιο σύστημα υγείας καθίσταται αναιμικό και πιο συγκεκριμένα στην εργαστηριακή διάγνωση.
Τόνισε ο κ. Ξανθός ότι είναι ζήτημα προτεραιότητας και ιεράρχησης η επένδυση στην υγεία.

3) Η αύξηση του capacity των δημόσιων εργαστηρίων ώστε να μειωθεί η ζήτηση υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα.

4) Δίκαια κατανομή του clawback βάσει της συμβολής του κάθε είδους διαγνωστικών εξετάσεων στην συνολική υπέρβαση του προϋπολογισμού.

5) Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα που να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των εργαστηρίων. Ο κ. Α. Ξανθός ανέφερε ότι θα πρέπει τα ιδιωτικά χρέη που δημιουργήθηκαν λόγω της αύξησης της ζήτησης εν μέσω της πανδημίας θα πρέπει να ¨κουρευτούν¨. Συμπλήρωσε πως θα μπορούσαν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις ¨κουρεύοντας¨ και ένα μέρος του τεχνητού χρέους που έχουν επιφορτιστεί τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί μέσω του clawback των προηγούμενων ετών, ώστε να παραμείνουν λειτουργικά και βιώσιμα.

Τονίστηκε στον κ. Α. Ξανθό ότι με την υπάρχουσα γεωμετρική αύξηση συσσώρευσης τεχνητών χρεών από τον ΕΟΠΥΥ, οι ιατροί που θέλουν να συνταξιοδοτηθούν δεν μπορούν, διότι είναι δέσμιοι στην αποπληρωμή αυτών των ποσών που θεωρεί ο ΕΟΠΥΥ ότι του οφείλονται. Διαφορετικά, η σύνταξη τους θα πηγαίνει… υπέρ ΕΟΠΥΥ.

Ο πρώην Υπουργός Υγείας είπε ότι προφανώς και χρειάζεται ένα προβλέψιμο και βιώσιμο περιβάλλον στον τομέα της υγείας.

6) Αναφορικά με το ζήτημα των ποιοτικών κριτηρίων ο κ. Ξανθός είπε ότι η Κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει ολιγοπωλιακά κριτήρια, τα οποία θα επιδεινώσουν το πρόβλημα και δεν θα το ανακουφίσουν.

7) Ο κ. Α. Ξανθός τόνισε ότι πρέπει ριζικά να αντιμετωπιστεί το brain drain, γιατί χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό δεν είναι βιώσιμο κανένα σύστημα υγείας, είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι πρέπει να καταστεί ελκυστική η άσκηση ιατρικής στην Ελλάδα και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, διαφορετικά θα καταρρεύσει η Δημόσια Υγεία.

8) Θεωρεί αχρείαστη την προκαταβολική είσπραξη του 70% του clawback εκάστοτε μήνα. Σε ένα πεδίο που είναι ήδη επιβαρυμένο, είπε χαρακτηριστικά, το να προσθέτεις μηχανισμούς πρωθύστερη επιβάρυνσης, είναι εκτός λογικής.

Ο κ. Α. Ξανθός πρότεινε την συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων σε έναν ανοιχτό διάλογο που θα συμμετέχουν και οι θεσμικοί εκπρόσωποι των φορέων ΠΦΥ γα τη δημιουργία ενός λειτουργικού πλαισίου λειτουργίας της ΠΦΥ, η οποία να συνδέεται με τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά να είναι λειτουργικά και οικονομικά βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Πρόταση συνεργασίας που μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους και πρόθυμους σε μία τέτοια βάση διαβούλευσης.

Στην συζήτηση με τον Τομέαρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ αναλύθηκαν οι πτυχές των προβλημάτων που δημιουργούνται από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων αποζημίωσης και φάνηκε από την πλευρά του να υπάρχει διάθεση συνεργασίας και κατανόησης.

Θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιου είδους επαφές με τους λοιπούς κοινωνικούς εταίρους, ώστε να δούμε τις προθέσεις και αυτών προς την κατεύθυνση της επίλυσης του χρόνιου αλλά πάντα μείζονος προβλήματος, του clawback.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ