Στον «πάγο» η διάθεση ΦΥΚ από τα φαρμακεία – Άκαρπη συνάντηση

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή 

Σε στάση αναμονής μπαίνουν τα σχέδια του υπουργείου Υγείας να προμηθεύονται οι ασθενείς Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία της γειτονίας, αφού η συνάντηση του αρμόδιου υπουργού, Βασίλη Κικίλια με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) την Τετάρτη δεν απέδωσε καρπούς.

Σε στάση αναμονής μπαίνουν τα σχέδια του υπουργείου Υγείας να προμηθεύονται οι ασθενείς Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία της γειτονίας, αφού η συνάντηση του αρμόδιου υπουργού, Βασίλη Κικίλια με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) την Τετάρτη δεν απέδωσε καρπούς.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, πρότεινε στους εκπροσώπους του ΠΦΣ να διατίθενται κάποιες κατηγορίες ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία, δίχως ωστόσο να λαμβάνουν κάποια αμοιβή οι φαρμακοποιοί.

Η πρόταση αυτή έπιασε εξαπίνης την αντιπροσωπεία του ΠΦΣ. Είχε πάει στη συνάντηση προετοιμασμένη να προτείνει οι φαρμακοποιοί να λαμβάνουν μια πάγια αποζημίωση ανά σκεύασμα για την διάθεση των ΦΥΚ.

Μετά όμως από την πρόταση του κ. Κικίλια να διαθέτουν οι φαρμακοποιοί τα ΦΥΚ τουλάχιστον για ένα χρόνο χωρίς να αμείβονται, οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Μάλιστα εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τη διαδικασία στον υπουργό Υγείας. Για να δώσουν μια απάντηση επισημαίνουν ότι θα πρέπει να συζητήσουν το θέμα με το σύνολο του κλάδου.

Όντως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ. Χωρίς όμως να καταλήξει σε κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Αν και τα μέλη του διαμηνύουν ότι οι συζητήσεις για τη διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία με το υπουργείο Υγείας θα συνεχιστούν.

Η επόμενη κίνηση του ΠΦΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες του healthpharma.gr ο ΠΦΣ προσανατολίζεται στο να καταθέσει στο υπουργείο Υγείας συνολική κοστολογημένη πρόταση με τα οφέλη για δημόσιο σύστημα υγείας, τους ασθενείς και την οικονομία από την χορήγηση των ΦΥΚ μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων. Με μια δίκαιη αμοιβή ανάλογα με το ποσοστό που συμβάλει στη διακίνηση των ΦΥΚ ο κάθε εμπλεκόμενος.

Ζητούμενο όμως είναι να προσχωρήσουν -αν προχωρήσουν- σε μια αποδεκτή λύση και από τις δύο πλευρές: Φαρμακοποιοί και Υπουργείο. Στα σχέδια του υπουργείου Υγείας είναι η διανομή φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία και η εξαφάνιση των “ουρών της ντροπής” στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ζήτημα που ήταν ψηλά και στις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης μπαίνουν στον “πάγο”.

Στις εξαγγελίες βέβαια της κυβέρνησης δεν είχε ξεκαθαριστεί αν θα υπάρχει δημοσιονομικό κόστος για αυτή την υπηρεσία των φαρμακοποιών, που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ίσως να μην είχε υπολογιστεί καν.

Απαντήσεις για το θέμα με τα ΦΥΚ αναμένεται να δοθούν από τον Β. Κικίλια και τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν σήμερα στου διαπιστευμένους συντάκτες υγείας, όπου αναμένεται να παρουσιάσουν και το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για την υγεία.

Το υπόμνημα του ΠΦΣ

Οι φαρμακοποιοί στη διάρκεια της συνάντησης τους με τον υπουργό Υγείας, κ. Β. Κικίλια, του επεσήμαναν ότι τα τελευταία χρόνια ο κλάδος κατέβαλε υψηλό τίμημα οικονομικό και θεσμικό. Το οποίο πλήρωσαν τόσο οι ασφαλισμένοι όσο και οι φαρμακοποιοί.

Σε αναλυτικό του Υπόμνημα ο ΠΦΣ έθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση των θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο. Όπως, μεταξύ άλλων, την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων. Τη θέσπιση κινήτρων για τις συστεγάσεις φαρμακείων, τον εκσυγχρονισμό του απηρχαιωμένου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΠΦΣ και των Φαρμακευτικών Συλλόγων. Τον δραστικό έλεγχο της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών. Καθώς και την αποφασιστική συμβολή των φαρμακοποιών στον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ