ΠολιτικήΣτην τελική ευθεία η Υπουργική Απόφαση για την αποζημίωση φαρμάκων

Στην τελική ευθεία η Υπουργική Απόφαση για την αποζημίωση φαρμάκων

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή 

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να δημοσιευθεί η νέα υπουργική απόφαση για την αποζημίωση των φαρμάκων, η οποία έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της φαρμακοβιομηχανίας.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να δημοσιευθεί η νέα υπουργική απόφαση για την αποζημίωση φαρμάκων, η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις της φαρμακοβιομηχανίας

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Λίγο πριν τις εκλογές το υπουργείο Υγείας επιστρατεύει όλα τα μέσα για να προωθήσει την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Την περασμένη Δευτέρα ήρθε στη Βουλή η τροπολογία. Επιβάλει στις φαρμακευτικές να καταβάλουν αναδρομικά rebate για τα έτη 2006-2008.

Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία που θεσμοθετεί τη περαιτέρω μείωση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα που περνούν από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Εν μέσω του προεκλογικού «χορού» αναμένεται να έρθει και η υπουργική απόφαση για το νέο μοντέλο στην ασφαλιστική αποζημίωση των φαρμάκων με το οποίο εξισώνεται η λιανική με την ασφαλιστική τιμή, αλλά χωρίς να αυξάνεται ο κλειστός προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης.

Δυσμενείς συνθήκες

Τις δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνονται για τον κλάδο με το νέο μοντέλο αποζημίωσης, την επιβολή του αναδρομικού rebate και των αυξανόμενων επιβαρύνσεων, επισήμαναν σε κοινή επιστολή που έστειλαν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Υγείας Ανδρέα Ξανθό και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, οι πρόεδροι του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου, της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων και της PhRMA Μάκης Παπαταξιάρχης.

Όπως τόνισαν στην επιστολή η νέα φαρμακευτική πολιτική απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητα του κλάδου. Το 2019 προμηνύεται καταστροφικό για ασθενείς και εργαζόμενους. Προειδοποίησαν επίσης ότι το νέο μοντέλο αποζημίωσης θα επιβαρύνει αρνητικά τις προβλέψεις για το 2019.

Το 2018 η θεσμοθετημένη συμμετοχή των ασθενών στο φάρμακο ανήλθε στα 360 εκατ. ευρώ. Ενώ, στα 260 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η συμμετοχή που προέκυψε από την καταβολή της διαφοράς. Μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της φαρμακοβιομηχανίας (ΣΦΕΕ – Ολύμπιος Παπαδημητρίου, PIF – Μάκης Παπαταξιάρχης) τα νέα μέτρα στο φάρμακο θα εκτινάξουν τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback – rebate). Υπολογίζονται στο 1,8 δις ευρώ για το 2019. Ποσό πάνω από πέντε φορές υψηλότερο σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ΠΕΦ, ΣΦΕΕ και PIF μέσω της επιστολής έχουν ζητήσει τον εξορθολογισμό άμεσα της χρηματοδότησης της δαπάνης για το φάρμακο. Τον καθορισμό ανώτατου ορίου στο clawback. Καθώς και να καθοριστεί το συντομότερο δυνατό μια συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο. Ώστε να συζητηθεί ένα ρεαλιστικό, κοινά αποδεκτό πλαίσιο εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ