Στα 100 εκατ. ευρώ έκλεισε ο προϋπολογισμός των εμβολίων του ΕΟΠΥΥ

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Στα 100 εκατ. ευρώ για το χρονικό διάστημα από Σεπτέμβριο 2020 έως Δεκέμβριο 2020 ορίστηκε ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ των εμβολίων, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εξέδωσαν Β. Κικίλιας και Θ. Σκυλακάκης.

Στα 100 εκατ. ευρώ έκλεισε ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ των εμβολίων, σύμφωνα με την ΚΥΑ που εξέδωσαν Κικίλιας και Σκυλακάκης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα στη ΚΥΑ των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών προβλέπεται ότι το ύψος της δαπάνης των εμβολίων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καθορίζεται στα 100 εκ. ευρώ για το χρονικό διάστημα από Σεπτέμβριο 2020 έως Δεκέμβριο 2020. Σε περίπτωση υπέρβασης άνω των 100 εκ. ευρώ, το υπερβάλλον ποσό επιμερίζεται σε κάθε φαρμακευτική εταιρεία ή κάτοχο άδειας κυκλοφορίας με βάση το ποσοστό συμμετοχής κάθε φαρμακευτικής εταιρείας ή ΚΑΚ στη δαπάνη.

Στη διαδικασία αυτή δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της υπό στοιχεία Γ5α/οικ. 50389 (ΦΕΚ 2254/30-6-2017) περί ανάπτυξης (10% του ποσού). Το ποσό της συνολικής υπέρβασης θα βεβαιώνεται και θα καταβάλλεται από τη φαρμακευτική εταιρεία ή ΚΑΚ στο τέλος του χρόνου. Ο ΕΟΠΥΥ θα παρακολουθεί διακριτά στον προϋπολογισμό του την αποζημίωση των συνταγογραφούμενων εμβολίων και η πληρωμή των δικαιούχων θα γίνεται ανά μήνα με ανάλογη χρέωση. Τα ιδιωτικά φαρμακεία υποβάλουν προς τον ΕΟΠΥΥ τις εκτελεσμένες συνταγές εμβολίων.

Στα 200 εκατ. ευρώ αρχικά η δαπάνη

Στη συνάντηση που είχε ο κ. Κικίλιας το καλοκαίρι με τους θεσμικούς φορείς του φαρμάκου είχε ανακοινώσει την απόφαση του. να θα δημιουργηθεί ξεχωριστός προϋπολογισμός για τα εμβόλια στον ΕΟΠΥΥ. Στη συνάντηση είχε συζητηθεί ότι η δαπάνη των εμβολίων θα πρέπει να ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ. για να καλύψει της ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες της αγοράς λόγω της πανδημίας.

Τελικά όμως σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2021 το κόστος για των εμβολίων για την ερχόμενη χρονιά θα ανέλθει στα 170 εκατ. ευρώ

Η διάταξη για την δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού για τα εμβόλια στον ΕΟΠΥΥ εξαιρώντας τα από τον προϋπολογισμό για το φάρμακο ψηφίστηκε τον Αύγουστο. Όπως αναφέρεται στη σχετική διάταξη η δαπάνη των εμβολίων από 1/9/2020 δεν συνυπολογίζεται στη μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ