Σήμερα η κρίσιμη σύσκεψη για την άρση μέτρων – Το σχέδιο 60 ημερών

Σήμερα κρίνεται η σταδιακή άρση των μέτρων που πάρθηκαν για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και των στενών συνεργατών του, παρουσία του Βασίλη Κικίλια, Σωτήρη Τσιόδρα, Νίκο Χαρδαλιά και Βασίλη Κοντοζαμάνη. Εκεί παραδόθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη η πρόταση για την άρση των μέτρων.

Σήμερα κρίνεται η σταδιακή άρση των μέτρων που πάρθηκαν για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς στις 10:00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και των στενών συνεργατών του, παρουσία του Βασίλη Κικίλια, Σωτήρη Τσιόδρα, Νίκο Χαρδαλιά και Βασίλη Κοντοζαμάνη. Εκεί θα παραδοθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη η πρόταση για την άρση των μέτρων.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αμέσως μετά την σύσκεψη με την επιτροπή, στις 12:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σύσκεψη με την ομάδα άρσης των μέτρων όπου συμμετέχουν υπουργοί και συνεργάτες του πρωθυπουργού. Και εκεί θα αναλυθεί η πρόταση των ειδικών και θα αποφασιστεί το πλήρες σχέδιο για το χρονοδιάγραμμα των 60 ημερών της σταδιακής άρσης των μέτρων στην Ελλάδα.

Όπως έχει σημειώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όλες οι αποφάσεις για την επόμενη μέρα, αλλά και τον τρόπο που θα εκκινήσει η χαλάρωση των μέτρων, θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό σε διάγγελμά του την ερχόμενη Δευτέρα.

Το σχέδιο αποκλιμάκωσης

Το σχέδιο Αποκλιμάκωσης των Μέτρων στην Ελλάδα προβλέπει μία μακρά και πολύπλοκη διαδικασία. Υπάρχουν πολλοί σταθμοί και άπειρες λεπτομέρειες που πρέπει να διευκρινιστούν στην πορεία, η οποία συνδέεται με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Το βάθος χρόνου των δύο μηνών που προκύπτει από το Ημερολόγιο αποτελεί κεντρικό στοιχείο. Θα επιτρέπει στους επιστήμονες και στην κυβέρνηση να μετρούν, να επανεκτιμούν και να αναδιαμορφώνουν, σύμφωνα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων, όλες τις προβλέψεις και τις ημερομηνίες.

«Τα στάδια άρσης των μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους 2 ή 3 εβδομάδες ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για να παρατηρηθεί η επίπτωση στη διάδοση του ιού», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Άρση Μέτρων: Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας και Ευπαθείς Ομάδες

Ο σχεδιασμός προβλέπει της δημιουργία ενιαίου ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για την νοσηλεία και τη διάγνωση στο σύνολο του πληθυσμού. Όπως και την ανάπτυξη των δυνατοτήτων για τηλεϊατρική.

Ταυτόχρονα, αναγκαία κρίνεται η άμεση επικοινωνία με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τον συντονισμό των δράσεων και την κατάρτιση ολοκληρωμένης μελέτης Ανάλυσης και Εκτίμησης Επιπτώσεων σχετικά με την προστασία δεδομένων.

Για τις ευπαθείς ομάδες προτείνεται η συνέχιση της διαμονής και εργασίας από το σπίτι. έως την μείωση του ρίσκου μετάδοσης σε αποδεκτά επίπεδα.

Οι επιχειρήσεις που έχουν την δυνατότητα τηλε-εργασίας θα πρέπει την εφαρμόζουν σε ποσοστό τουλάχιστον 30% των ωρών εργασίας του προσωπικού τους.

Εξετάζεται ήδη και για το ορατό μέλλον η ιδέα της εφαρμογής διαβατηρίου αντισωμάτων για ασθενείς με αντισώματα ή εμβόλιο (σε δεύτερο στάδιο). Η ιδέα βασίζεται στην τεχνολογία του blockchain που διακινείται ευρέως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα βήματα για την άρση μέτρων ανά ημερομηνία

Την 1 Ιουνίου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πρόκειται να ανοίξουν τα πολυκαταστήματα και μεγάλα μεμονωμένα καταστήματα. Θα λειτουργούν με τους κανόνες που εφαρμόζονται σήμερα στα καταστήματα που παραμένουν σε λειτουργία (15 τ.μ. ανά επισκέπτη, διευρυμένο ωράριο).

Αθλητικές εγκαταστάσεις, μόνο για ατομική άθληση σε ανοικτό χώρο με τους περιορισμούς που εφαρμόζονται ήδη στις μετακινήσεις του πληθυσμού. Δηλαδή, μέχρι 2 άτομα με απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ τους.

Στις 15 Ιουνίου ανοίγουν τα πάρκα αναψυχής, θεματικά πάρκα, παιδότοποι κλπ.
Αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι δεξιώσεων, χώροι εκδηλώσεων και φεστιβάλ.
Καταλύματα διακοπών μικρού μεγέθους, ενοικιαζόμενα δωμάτια και χώροι κατασκήνωσης.

Την ίδια περίοδο ανοίγουν επιχειρήσεις εστίασης. Προϋπόθεση ότι τα τραπεζοκαθίσματα είναι τοποθετημένα μόνο σε ανοικτό χώρο. Ενώ θα απέχουν μεταξύ τους 1,5 μέτρο και κάθε τραπέζι έχει έως 6 άτομα.

Στις 29 Ιουνίου θα απελευθερωθούν πλήρως οι μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια. Οι δημόσιες συναθροίσεις θα περιορίζονται στα 10 άτομα. Επιχειρήσεις διασκέδασης και ψυχαγωγίας (μπαρ, κινηματογράφοι, νυχτερινά κέντρα). Κέντρα τα οποία θα λειτουργούν με ειδικούς κανόνες που θα αφορούν την απόσταση τραπεζιών. Όπως και τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο.

Την ίδια περίοδο ανοίγουν και οι επιχειρήσεις εστίασης. Προϋπόθεση είναι τα τραπεζοκαθίσματα να είναι τοποθετημένα σε απόσταση μεταξύ τους (έως 1,5 μέτρο για τον ανοικτό χώρο και έως 2 μέτρα για τον κλειστό χώρο). Κάθε τραπέζι θα έχει συγκεκριμένο αριθμό ατόμων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ