Τι αλλάζει με το σχέδιο κανονιστικής πράξης στην αποζημίωση φαρμάκων

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή 

Αλλαγές στις τιμές αποζημίωσης των φαρμάκων φέρνει το σχέδιο κανονιστικής πράξης του υπουργείου Υγείας, το οποίο σε δεύτερο χρόνο δείχνει ότι αναπροσαρμόζει τη συμμετοχή των ασθενών και την επιβάρυνση στον κλειστό προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του πρόεδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κ. Ολύμπιου Παπαδημητρίου στην εν λόγω κανονιστική πράξη «Φαίνεται να προκύπτει σημαντική μείωση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα. Ταυτόχρονα, δημιουργείται και μια σημαντική επιβάρυνση στον κλειστό προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, που θα αυξήσει το clawback που θα κληθούν να καταβάλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες», όπως τονίζει μιλώντας στο healthpharma.gr.

Τι προβλέπει το σχέδιο της κανονιστικής πράξης

Στο σχέδιο προβλέπεται ο τρόπος ορισμού των τιμών αναφοράς των φαρμάκων, που αποτελούν ασφαλιστικές τιμές αποζημίωσης για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τον ΕΟΠΥΥ. Οι τιμές αναφοράς, όπως διευκρινίζεται, δεν εφαρμόζονται στα φάρμακα για τα οποία έχει επιτευχθεί συμφωνία διαπραγμάτευσης.

Γενόσημα

Όπως ήδη είχε δρομολογήσει το υπουργείο Υγείας από τον Σεπτέμβριο του 2018, με την κανονιστική πράξη, προχωρά στην εξίσωση λιανικής – ασφαλιστικής τιμής για τα γενόσημα. Συγκεκριμένα ορίζεται πως «για τα γενόσημα φάρμακα ορίζεται ως τιμή αναφοράς η λιανική τιμή του εκάστοτε ισχύοντος δελτίου τιμών φαρμάκων».

On patent

Όμως και στα on patent φάρμακα εξισώνεται η λιανική με την ασφαλιστική τιμή. Συγκεκριμένα τα φάρμακα αναφοράς τα οποία δεν έχει λήξει η περίοδος προστασίας των δεδομένων τους, ορίζεται ως τιμή αναφοράς η λιανική τους τιμή. Σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον δελτίο τιμών φαρμάκων.

Off patent

Για τα off patent ορίζεται ως τιμή αναφοράς η λιανική τιμή του αντίστοιχου γενοσήμου φαρμάκου, σύμφωνα πάντα με το εκάστοτε ισχύον δελτίο τιμών. Διευκρινίζεται όμως ότι «στην περίπτωση που η λιανική τιμή του δελτίου τιμών του φαρμάκου αναφοράς και του αντίστοιχου γενοσήμου ταυτίζονται, ως τιμή αναφοράς αμφοτέρων ορίζεται το 65% της λιανικής τιμής τους, όπως προκύπτει από το εκάστοτε ισχύον δελτίο τιμών».

Για τα off patent που ανήκουν στην κατηγορία των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) ορίζεται ως τιμή αναφοράς η νοσοκομειακή τιμή του αντίστοιχου γενοσήμου μείον 5%. Εάν όμως δεν υπάρχει αντίστοιχο γενόσημο ως τιμή αναφοράς ορίζεται η νοσοκομειακή τιμή του φαρμάκου, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον δελτίο τιμών, μείον 5%.

On patent ΦΥΚ

Στα on patent ΦΥΚ στην ορίζεται ως τιμή αναφοράς η νοσοκομειακή τους τιμή, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον δελτίο τιμών, μείον 5%.

Βιολογικά φάρμακα

Για τα βιολογικά φάρμακα αναφοράς ορίζεται ως τιμή αναφοράς η λιανική τιμή του φθηνότερου αντίστοιχου βιομοειδούς. Εάν δεν υπάρχει αντίστοιχο φθηνότερο βιομοειδές φάρμακο, ως τιμή αναφοράς των βιολογικών φαρμάκων αναφοράς, ορίζεται η λιανική τους τιμή, όπως προκύπτει από το δελτίο τιμών.

Τα βιολογικά φάρμακα, τα οποία εντάσσονται στην κατηγορία των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), ορίζεται ως τιμή αναφοράς η νοσοκομειακή τιμή του αντίστοιχου
φθηνότερου βιομοειδούς φαρμάκου, μείον 5%. Εάν δεν υπάρχει αντίστοιχο φθηνότερο βιομοειδές φάρμακο, ως τιμή αναφοράς των βιολογικών φαρμάκων αναφοράς, που ανήκουν στην κατηγορία ΦΥΚ, ορίζεται η νοσοκομειακή τους τιμή, μείον 5%. Όπως προκύπτει από το δελτίο τιμών.

Βιομοειδή φάρμακα

Για τα βιομοειδή φάρμακα ορίζεται ως τιμή αναφοράς η λιανική τιμή του φθηνότερου αντίστοιχου βιομοειδούς φαρμάκου. Εάν δεν υπάρχει αντίστοιχο φθηνότερο βιομοειδές φάρμακο, ως τιμή αναφοράς των βιομοειδών φαρμάκων, ορίζεται η λιανική τους τιμή. Όπως προκύπτει από το δελτίο τιμών.

Συνδυασμός γνωστών δραστικών

Τέλος, τα φάρμακα που εμπεριέχουν συνδυασμό γνωστών δραστικών ουσιών, η
τιμή αποζημίωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το άθροισμα των τιμών αναφοράς των
φαρμάκων που περιλαμβάνουν στην σύνθεσή τους τις ανωτέρω δραστικές ουσίες που
συνδυάζονται.

Συμμετοχή ασφαλισμένων

Αναφορικά με την συμμετοχή των ασφαλισμένων προβλέπεται:

• Στην περίπτωση επιλογής από τον ασθενή φαρμακευτικού σκευάσματος με
λιανική τιμή που συμπίπτει με την ασφαλιστικής τιμή, ο ασθενής καταβάλλει το
θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής του.

• Στις περιπτώσεις που επιλέγεται φάρμακο με υψηλότερο λιανική τιμή από την τιμή αποζημίωσης, ο ασθενής καλύπτει εκτός από την προβλεπόμενη θεσμοθετημένη συμμετοχή, το σύνολο της διαφοράς μεταξύ τιμής αποζημίωσης και λιανικής τιμής του φαρμάκου.

• Το ποσό που ο ασθενής καλύπτει πέραν της θεσμοθετημένης συμμετοχής δεν
μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των 20 ευρώ ανά μοναδιαίο σκεύασμα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ