ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΣΦΕΕ: Άμεσα μέτρα για την αναστροφή του κλίματος στο φάρμακο το 2020

ΣΦΕΕ: Άμεσα μέτρα για την αναστροφή του κλίματος στο φάρμακο το 2020

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Την ανάγκη υλοποίησης καθοριστικών δράσεων για τη δημιουργία ενός πλαισίου σταθερότητας και προβλεψιμότητας στον φαρμακευτικό κλάδο το 2020 επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου στο πλαίσιο καθιερωμένης ετήσιας εκδήλωσης, με στόχο τον εξορθολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και έλεγχο της ζήτησης.

Την ανάγκη υλοποίησης καθοριστικών δράσεων επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου
Ολύμπιος Παπαδημητρίου – healthpharma.gr

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο πλέον πρακτικός τρόπος για να συμβούν αυτά, όπως σημειώνει ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, είναι να εισαχθεί η έννοια της συνυπευθυνότητας στην υπέρβαση της δαπάνης. Πρακτικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ, θα πάψει να διαφαίνεται προβληματική η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα τους και πολύ περισσότερο στα μελλοντικά φάρμακα. Ενώ την ίδια στιγμή, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα εξέλθουν από την τροχιά αποεπένδυσης στην οποία βρίσκονται.

Σκιαγραφώντας με μελανά χρώματα τα προβλήματα που ταλανίζουν τον φαρμακευτικό κλάδο, ο κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε τα δύο μεγάλα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες. Το πρώτο σχετίζεται με την επιβίωση των επιχειρήσεων, που σχετίζεται άμεσα με το μέγεθος του clawback και το δεύτερο, με την είσοδο νέων φαρμάκων στη χώρα.

Το 2020 αποτελεί την πρώτη χρονιά που το clawback θα είναι χαμηλότερο από την προηγούμενη! Είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν -όπως επεσήμανε- αλλά πλέον είναι σαφές πως ότι συνέβαινε έως τώρα δεν μπορεί να ξαναγίνει στο μέλλον. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου σημείωσε πως πρέπει ο κλάδος να επικεντρωθεί σε δύο κατευθύνσεις.

Δημόσια δαπάνη – Έλεγχος ζήτησης

Πρωτίστως, στον εξορθολογισμό της δημόσιας δαπάνης που θα γίνει με την αναπροσαρμογή της -βάσει αύξησης του ΑΕΠ- με την δημιουργία ξεχωριστού κονδυλίου πρόληψης για την κάλύψη των εμβολίων. Αλλά και με τη διάθεση πρόσθετων πόρων για πρόσφυγες, ανασφάλιστους και ευάλωτες ομάδες.

Δευτερευόντως, με τον έλεγχο της ζήτησης που θα επιτευχθεί με την εφαρμογή και τήρηση λειτουργικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης. Με τη σωστή παραμετροποίηση του συστήματος συνταγογράφησης. Με την αύξηση των ελέγχων και την επιβολή συνεπειών σε όσους καταχρώνται το σύστημα, με την αναζήτηση και κατάργηση μέτρων που ενισχύουν τη σπατάλη, όπως σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

«Δεν θα πετύχουμε αυτόν το στόχο δουλεύοντας στη λογική ανακατανομής του clawback. Μια προσέγγιση που δεν συμβάλλει στον έλεγχο του μεγέθους του. Ενισχύει τον εφησυχασμό και δημιουργεί κατά περίπτωση νέες αδικίες χωρίς απαραίτητα να αποκαθιστά άλλες. Η κατανομή 75-25 με βάση την ανάπτυξη και μάλιστα με πρόσθετες εξαιρέσεις κατηγοριών φαρμάκων βρίσκει αντίθετο το Σύνδεσμο, όπως ομόφωνα ανέδειξε η πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

Είσοδος νέων φαρμάκων

Αναφορικά με την είσοδο νέων φαρμάκων στην αγορά ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε πως εδώ και 18 μήνες περίπου δεν υπάρχουν νέα φάρμακα, με εξαίρεση μια μικρή ομάδα προϊόντων που προστέθηκαν στην αποζημίωση τον Μάιο του 2019. Μολονότι το υπουργείο νομοθέτησε κατά προτεραιότητα για την ρύθμιση του πλαισίου αξιολόγησης και αποζημίωσης νέων φαρμάκων, από τον περασμένο Οκτώβριο, καθυστέρησε σημαντικά στον ορισμό των επιτροπών που θα βάλουν σε λειτουργία το πλαίσιο.

Το αποτέλεσμα είναι πως οι Έλληνες ασθενείς στερούνται εδώ και 1,5 ουσιαστικά χρόνο την πρόσβαση στα νέα φάρμακα. Αυτό έχει συνέπειες στην υγεία τους αλλά και στο σύστημα υγείας το οποίο χάνει πόρους (είτε από την μη είσοδο γενοσήμων-βιοομοειδών, είτε από την περιστασιακή προμήθεια σημαντικών σωτήριων για τη ζωή φαρμάκων με άλλους πολυέξοδους τρόπους (ΣΗΠ).

Για να αλλάξει αυτή η εικόνα, ο κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε την ανάγκη κατάργησης της επιβολής του 25% rebate εισόδου στα νέα προϊόντα. Στα 2 πρώτα χρόνια κυκλοφορίας τους. «Είναι ένα μέτρο που αποτρέπει πολλά σημαντικά προϊόντα να τεθούν στη διάθεση του Έλληνα ασθενή και ιατρού. Αφετέρου παραλύει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης θέτοντας τη βάση της σε εξωπραγματικά ύψη. Περιμένουμε να γίνει πράξη η εξαγγελία του υπουργού για το θέμα, ο οποίος επανειλημμένα έχει ανακοινώσει την κατάργησή του».

Επιτροπές ΗΤΑ

«Στη συνέχεια θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν άμεσα οι επιτροπές HTA και διαπραγμάτευσης και να παράξουν ουσιαστικό έργο. Να έλθουν άμεσα τα νέα προϊόντα στην αγορά με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Η άμεση και εύρυθμη λειτουργία των Επιτροπών αυτών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας. Για τους επικεφαλής τους, για τα μέλη τους», σημείωσε ο πρόεδρος τους ΣΦΕΕ.

Ο κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε πως έχει δημιουργηθεί ένας απίστευτος συνωστισμός νέων φαρμάκων στον διάδρομο προς την αποζημίωση. Η λύση είναι η άμεση και σωστή εφαρμογή του νόμου. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό κάλεσε το υπουργείο Υγείας και τους επικεφαλής των Επιτροπών, προκειμένου να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την είσοδο νέων φαρμάκων στην αγορά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ