Ψηφίστηκε η μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ

Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Κύρωση των επιμέρους συμβάσεων δωρεάς της από 06.09.2018 σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» και του ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας που κυρώθηκε με τον νόμο 4564/2018 (Α΄ 170)».

Ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας σημείωσε ότι η καρδιά της συγκεκριμένης τροπολογίας αφορά στην υποχρέωση 450.000 χαμηλοσυνταξιούχων για το ΕΚΑΣ

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το Κοινοβούλιο έκανε επίσης με ευρεία πλειοψηφία δεκτή την ενιαία τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που αφορά:

α. Στην απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ, που το απώλεσαν με το νόμο Κατρούγκαλου.

β. Στην επέκταση κατά δύο έτη του υφιστάμενου καθεστώτος που διέπει τους περιορισμούς στην υποβολή υποψηφιότητας για την κάλυψη θέσεων ιατρών Ε.Σ.Υ. Πιο συγκεκριμένα, παρατείνεται ο χρόνος ισχύος της απαγόρευσης υποβολής υποψηφιότητας για την κάλυψη θέσεων ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ., σε ιατρούς που ήδη υπηρετούν σε άλλη θέση ειδικευμένου ιατρού Ε.Σ.Υ., εκτός εάν αυτοί παραιτηθούν εκ των προτέρων από τη θέση αυτή.
Ο συγκεκριμένος περιορισμός αποσκοπεί στην ενίσχυση του συστήματος υγείας, δια της εισαγωγής νεοεισερχομένων ειδικευμένων ιατρών και προς αποφυγή ανακύκλωσης των ήδη υπηρετούντων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

γ. Στον καθορισμό της διαδικασίας επιλογής από τους ασθενείς, ιδιωτικού φαρμακείου ως σημείου παράδοσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και στην απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης για τη διευκόλυνση των δικαιούχων.

δ. Στην εξειδίκευση θεμάτων λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ με την επωνυμία «Εφαρμογή διάθεσης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ)». Στην τροπολογία περιγράφονται ο σκοπός λειτουργίας της. Η εκτέλεση επεξεργασίας από τον ΕΟΠΥΥ στα εισφερόμενα στοιχεία από ασθενείς στην εφαρμογή για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας. Καθώς και οι αναγκαίες διασφαλίσεις ως προς την ακεραιότητα του συστήματος και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των ασθενών.

Κικίλιας: Πλατιά ανταπόκριση στις λαϊκές ανάγκες

Στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι «καρδιά της τροπολογίας, είναι ότι χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι, πρώην δικαιούχοι ΕΚΑΣ, που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη. Δεν επιβαρύνονται καθόλου στη φαρμακευτική δαπάνη», ενώ για τη ρύθμιση της διαδικασίας των ΦΥΚ από τα φαρμακεία της γειτονιάς, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «υλοποιούμε τη δέσμευση που έχουμε αναλάβει για τη διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους στους περιπατητικούς ασθενείς από τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Είμαστε συνεπείς σε μια πολιτική που έχει να κάνει με τις ευπαθείς ομάδες.

Αντιλαμβανόμαστε το Υπουργείο Υγείας ως ένα λαϊκό Υπουργείο, με πλατιά ανταπόκριση στις λαϊκές ανάγκες. Ασκούμε πολιτική με προτεραιότητα αυτούς που δεν έχουν, αυτούς που δεν μπορούν, τις ευπαθείς ομάδες. Τους ασθενείς, όλους τους συμπολίτες μας που θέλουν και πρέπει να χαίρονται το κοινωνικό αγαθό της Υγείας».

Ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας σημείωσε ότι η καρδιά της συγκεκριμένης τροπολογίας αφορά στην υποχρέωση 450.000 χαμηλοσυνταξιούχων να συμμετέχουν στο 25% της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όταν συμπαρασύρθηκαν από τον νόμο Κατρούγκαλου που κατήργησε το ΕΚΑΣ. «Ρυθμίζουμε, καταρχάς για ένα έτος, ότι δεν επιβαρύνονται οι συμπολίτες μας, που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη, στην επιβάρυνση του 25% στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση» είπε ο κ. Κικίλιας. Η τροπολογία έγινε δεκτή από όλα τα κόμματα, πλην του ΜέΡΑ25, που δήλωσε «παρών».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ