Πολάκης: «Μας ενδιαφέρει το Ερρίκος Ντυνάν να γυρίσει στο Δημόσιο»

«Μας ενδιαφέρει το Ερρίκος Ντυνάν να γυρίσει στο Δημόσιο. Το τίμημά του έχει φτάσει στα 88 εκατ. ευρώ, τίμημα που κανείς δεν θα έδινε τόσα χρήματα από την ιδιωτική αγορά. Θέλουμε να είναι εποπτευόμενο νοσοκομείο όπως το Ωνάσειο, το Παπαγεωργίου κ.ά. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε τις θέσεις των εργαζομένων ανθρώπων», όπως τόνισε αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel.

Ερρίκος Ντυνάν

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το Ερρίκος Ντυνάν μπαίνει μέσα περίπου 15 με 20 εκατ. ευρώ το χρόνο μέσα, από τα 400 κρεβάτια που έχει, η πληρότητά του φτάνει γύρω στα 80 έως 110 κρεβάτια. Βέβαια αυτό θίγει συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα, γιατί αυτή τη στιγμή είναι μια ιδιωτική κλινική ιδιοκτησίας της Τράπεζας Πειραιώς μέσω της εταιρείας ΗΜΙΘΕΑ.

Εκεί υπάρχει ένα Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο είναι προφανές ότι με την εξαγορά του νοσοκομείου από το ίδρυμα Α.Ωνάσης και την ενοποίησή του με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και το Ελληνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, για το οποίο έχουμε υπογράψει τη σύμβαση και θα αρχίσει σύντομα η κατασκευή το, το Δ.Σ της ΗΜΙΘΕΑΣ θα χάσει τη θέση του και εκβιάζουν.

Η Τράπεζα Πειραιώς αυτή τη στιγμή κάνει «τον δύσκολο», τέτοια προσφορά δεν θα μπορούσε να βρει, ο κ. Μεγάλου που είναι ο υπεύθυνος βρίσκεται σε συζητήσεις.

Το να ξανακηρύξουν άγονο τον διαγωνισμό όπως το είχαν κάνει άλλη μια φορά που το τίμημα ήταν ελάχιστο- καμιά 40ριά εκατ.- και οι άλλοι δύο που έχουν δώσει τώρα προσφορά έχουν πολύ χαμηλότερο τίμημα από την αρχική προσφορά του Ιδρ. Ωνάση, δεν γίνεται να συνεχίσουμε, πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία

Έχουν μπει διάφοροι παράγοντες του Τραπεζικού Συστήματος και υπάρχουν πιθανότατα και πιέσεις από την αντιπολίτευση. Θα ήθελα μια θέση της ΝΔ ή του ΚΙΝΑΛ για αυτό που γίνεται τώρα, να απαντήσουν καθαρά τι θέλουν. Να παραμείνει ιδιωτικό ή να γυρίσει στο Δημόσιο το Ερρίκος Ντυνάν; Τι κάνουν αυτά τα κόμματα, στηρίζουν ή είναι απέναντι στο δημόσιο;

Είχαμε πολλά δημοσιεύματα για τον Οικογενειακό Γιατρό… ότι αρνούνται οι γιατροί να πάνε, ότι τα λεφτά είναι λίγα, ότι δεν θα μπορεί ο πολίτης να πάει σε άλλο γιατρό αν δεν είσαι γραμμένος σε οικογενειακό γιατρό… Τι ισχύει;

Μετά από 35 χρόνια από την συγκρότηση του ΕΣΥ, ξεκίνησε μια προσπάθεια για τη δημιουργία πρωτοβάθμιας περίθαλψης στις αστικές περιοχές και αυτό εφαρμόζεται.

19 φορές είχε ανακοινωθεί αυτό από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και δεν είχε γίνει.

Νομοσχέδια επί νομοσχεδίων, σχεδόν όλοι οι υπουργοί που πέρασαν από το Υπουργείο Υγείας είχαν ανακοινώσει και από μια παρέμβαση στην Πρωτοβάθμια. Η μόνη παρέμβαση που έγινε ήταν η καταστροφή που έκανε ο Γεωργιάδης, ο οποίος πήρε εντολή «κλείστα για να πάνε όλοι στον ιδιωτικό τομέα», και το έκανε.

Εμείς αυτό που κάναμε και μετά από μία αλλαγή της κατεύθυνσης των πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, που βρήκαμε την πρώτη χρηματοδότηση και που συγκροτήσαμε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης το οποίο αποτυπώθηκε στο Μεσοπρόθεσμο, ότι, όσο λιγοστεύουν τα χρήματα από την Ε.Ε. τόσο θα αυξάνονται και θα καλύπτονται πλήρως τα χρήματα που θα δίνει ο Κρατικός Προϋπολογισμός, προχωρήσαμε στις ΤΟ.ΜΥ.

Ουσιαστικά είναι η πρώτη σοβαρή παρέμβαση για δημιουργία συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγεία με καθολική κάλυψη του πληθυσμού στις αστικές περιοχές. Γιατί, στις αγροτικές περιοχές υπάρχουν Κέντρα Υγείας, τα οποία ήταν σοβαρή υπόθεση όταν έγιναν, όμως στις πόλεις το μόνο που υπήρχε ήταν τα ιατρεία του ΙΚΑ και κάποιων άλλων Ταμείων. Και γι’ αυτό τραβάνε τα όσα τραβάνε τα νοσοκομεία, σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτή είναι η αιτία

Αυτή η Πρωτοβάθμια που συγκροτούμε έχει δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι οι ΤΟ.ΜΥ και από αυτές έχουν ανοίξει 112 ή 113 και είμαστε πίσω από τον στόχο μας των 239 και οι λόγοι είναι δύο. Ο πρώτος λόγος είναι ότι είχαμε θέμα με τους γιατρούς στην αρχή, τώρα έχουν αρχίσει και λύνεται αυτό, τελειώνουν και καινούριες φουρνιές γιατρών. Δεν έρχονταν γιατί τους είχαν τρομοκρατήσει και οι τοπικοί γιατροί και οι σύλλογοι ότι θα σας πάρουν για δυο χρόνια και θα σας απολύσουν και αυτά είναι πειράματα του ΣΥΡΙΖΑ και θα τελειώσουν.

Και επίσης, δεν έχουμε παντού συνεργασία με όλους τους δήμους ώστε να βρούμε τους χώρους στέγασης των ΤΟΜΥ . Οι χώροι αυτοί έχουν κάποιες προϋποθέσεις και βέβαια θέλουμε να πάμε σε κτίρια που να μην πληρώνουμε ενοίκια, αλλά και πληρώνουμε.

Είναι ένας αγώνας από πέρσι μέχρι φέτος και είναι μεγάλο επίτευγμα, βεβαίως και πρέπει να ανοίξουν και οι υπόλοιπες ΤΟΜΥ.

Πηγαίνει κόσμος;

Όπου έχουν ανοίξει φυσικά και πηγαίνει πολύς κόσμος γιατί δεν χρειάζεται να πάει ο κάθε ασθενής σε ιδιώτες γιατρούς. Εκεί οφείλεται και η μεγάλη αντίδραση, γιατί είναι μια συγκεκριμένη μεταφορά πόρων από τον ιδιωτικό στον δημόσιο φορέα, αυτό που επιτυγχάνεται.

Τώρα, για το κομμάτι των γιατρών που είχαν σύμβαση με τα παλιά ταμεία ή με τον ΕΟΠΥΥ, υπάρχει ένας πόλεμος και εκεί.

Εχει βγει η προκήρυξη για τους οικογενειακούς γιατρούς, δηλαδή παθολόγους και παιδιάτρους, αυτούς που θα καλύπτουν τον κόσμο που δεν μπορούμε να καλύψουμε από τις υπάρχουσες ΤΟΜΥ.

Αυτό που συνέβαινε μέχρι τώρα ήταν ότι τους πληρώναμε μέχρι 200 επισκέψεις τον μήνα. Περίπου στο χέρι τους καθαρά έπαιρναν 1.600 ευρώ.

Αυτό που έκανε μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία από αυτους τους γιατρούς ήταν το εξής; Τις 4 πρώτες μέρες του μήνα συνταγογραφούσαν σε 200 ΑΜΚΑ και έκλειναν το όριο που είχαν, οπότε τις υπόλοιπες ημέρες που πήγαιναν οι ασθενείς είτε για συνταγογράφηση, είτε για μια κλινική εξέταση, πλήρωναν.

Αυτό που λέμε τώρα είναι το εξής: Τα χρήματα που παίρνουν είναι περίπου 100 ευρώ λιγότερα από όσα έπαιρναν, και αυτό που τους ζητάμε είναι ότι θέλουμε 20 ώρες την εβδομάδα, χρόνο από το ιατρείο σας, όπου θα εξετάζεται συμβεβλημένους δωρεάν, με άπλωμα σε όλο τον μήνα. Ουσιαστικά εμείς ζητάμε να δουλέψουν αυτοί οι άνθρωποι, τα χρήματα που πληρώνονται, αυτή είναι η ιστορία.

Έχει δοθεί πρόταση και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για την σύμβαση των ειδικών γιατρών, η οποία βγαίνει, δεν μας έχει απαντήσει ακόμα, μας έχουν καθυστερήσει αλλά θα απαντήσουν. Μπορεί να σκέφτονται ότια «ναι καλά θα γίνουν εκλογές κλπ κλπ», αλλά ξέρω και από τον Ειδικό Αναπληρωτή Γραμματέα της Πρωτοβάθμιας, τον Σταμάτη τον Βαρδαρό, ότι θα προχωρήσουμε στην προκήρυξη μαζί με τον ΕΟΠΥΥ.

Είναι ένας συνεχής αγώνας και συγκεκριμένος για το καλό του κόσμου. Κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά σιγά- σιγά και με υπομονή θα γίνουν όλα αυτά.

Θα ήθελα να πω ότι πήραμε ένα ΕΣΥ το οποίο γκρεμιζόταν, το οποίο είχε 735 εκατ ευρώ χρέη. Το 2016 περάσαμε σε θετικό πρόσημο με 35 εκατ ευρώ πλεόνασμα, το 2017 βγήκαμε με 370 εκτ ευρώ θετικό ταμειακό πλεόνασμα και φέτος το 2018 με 300 εκτ ευρώ θετικό ταμειακό πλεόνασμα.

Είναι σε εξέλιξη ένα τεράστιο πρόγραμμα ενίσχυσης με προσωπικό, ήδη έχουν αναλάβει πάνω από 18 .000 άτομα υπηρεσία στο ΕΣΥ από το 2015 μέχρι σήμερα και είναι στη διαδρομή με προκηρυγμένες θέσεις άλλοι 6.000 άνθρωποι.

Επίσης είναι σε εξέλιξη ένα τεράστιο πρόγραμμα ανανέωσης εξοπλισμών και επέκτασης υποδομών στα νοσοκομεία μέχρι το τέλος του 2017 αρχές του 2018 και από το 2018 και μετά στην Α’Βάθμια και στα Κ.Υ είτε αστικού είτε επαρχιακού τύπου. Αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόγραμμα γιατί βρήκαμε λεφτά εκεί που δεν υπήρχαν, γιατί αξιοποιήσαμε τα αποθεματικό του Υπουργείου Υγείας, το ΠΔΕ Εθνικών Πόρων, το οποίο παλιότερα δεν παίρνανε ούτε δραχμή.

Όχι μόνο ΕΣΠΑ που είχαν μάθει… μόνο από το αποθεματικό του Υπ. Υγείας έχουμε δώσει πάνω από 35 εκατ. ευρώ σε διάφορες προμήθειες, αγορές, λοιπούς εξοπλισμούς κλπ.

Τα 35 ήταν το υπόλοιπο του ΕΣΠΑ που ήταν για το 2019 και το 2020.

Έτσι, επίσης, αρχίσαμε να επιστρέφουμε και κάποια από αυτά που τους χρωστούσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Με πολιτική απόφαση δόθηκαν τα αναδρομικά στους νοσοκομειακούς γιατρούς, θα κοιτάξουμε να κάνουμε και κάποιες άλλες κινήσεις προς το νοσηλευτικό προσωπικό που χρωστάμε εκεί και πρέπει να δώσουμε, γιατί τα νοσοκομεία δεν δουλεύουν μόνο με τους γιατρούς, δουλεύουν και με το νοσηλευτικό και έτσι θα συνεχίσουμε

Τα διλήμματα των εκλογών όποτε θα γίνουν θα είναι πολύ συγκεκριμένα, δεν θα είναι αν ο Πολάκης είναι αξύριστος…

Είναι:

Θέλεις το 5ευρο ή όχι;

Ξαναθέλεις τους εργολάβους ή όχι; Γιατί τους διώξαμε στο 75% των νοσοκομείων…

Ξαναθέλεις τους ανασφάλιστους απ΄ έξω ή να συνεχίσουν να έχουν ιατροφαρμακευτική δωρεάν περίθαλψη;

Θέλεις να συνεχίσουμε το πρόγραμμα των εξοπλισμών ή θέλεις τον ιδιωτικό τομέα;

Θέλεις ΕΟΠΥΥ με 2 δις ληξιπρόθεσμα ή με μηδενικά υπόλοιπα;

Αυτά τα διλήμματα θα μπουν αύριο, μεθαύριο και ο καθένας πρέπει να απαντήσει.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα