Πολάκης: Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη για «λιβάνισμα» της Κυβέρνησης

Την ικανοποίησή του αλλά και την “πατρότητα” λειτουργίας της μονάδας παρασκευής ιατρικού οξυγόνου στο Νοσοκομείο Χανίων επισημαίνει ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Την ικανοποίησή του καθώς και την "πατρότητα" λειτουργίας της μονάδας παρασκευής ιατρικού οξυγόνου στο Νοσοκομείο Χανίων εκφράζει ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.
Παύλος Πολάκης

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως τονίζει ο κ. Παύλος Πολάκης σε σχετική ανακοίνωση του:

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και αίσθημα δικαίωσης πληροφορήθηκα ότι από την Παρασκευή 15 Μαΐου τέθηκε επιτέλους σε λειτουργία η μονάδα παρασκευής ιατρικού οξυγόνου στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, που διασφαλίζει αυτονομία στην κάλυψη των αναγκών της μονάδας.

Στο Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από την Διοίκηση του Νοσοκομείου αναφέρεται ότι «…αυτό επετεύχθη χάρη στην ψήφιση του Ν.4685/2020 άρθρο 19 παρ. 16 από την Κυβέρνηση και την συντονισμένη προσπάθεια Διοίκησης και στελεχών του Νοσοκομείου και της αναδόχου εταιρείας».

Αξιότιμοι κύριοι της Διοίκησης, αντιλαμβάνομαι την ανάγκη σας για «λιβάνισμα» της Κυβέρνησης, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν συνάδει με την «σκληρή» για κάποιους πραγματικότητα. Αγγίζει τα όρια του αστείου να επιχειρείται οποιαδήποτε απόδοση ευσήμων στην παρούσα Κυβέρνηση, η οποία όχι μόνο δεν συνέβαλλε στο ελάχιστο για το συγκεκριμένο έργο, αλλά αντίθετα ύψωσε δεκάδες προσκόμματα.

Ιδιαιτέρως όπου δεν είχαμε προλάβει εμείς σε όλη τη χώρα να συμβασιοποιήσουμε και να λειτουργήσουμε τις μονάδες παρασκευής οξυγόνου που σχεδιάσαμε και χρηματοδοτήσαμε, ακύρωσαν τους διαγωνισμούς και τοποθετήθηκαν ανοιχτά εντός και εκτός Κοινοβουλίου κατά της δημιουργίας τέτοιων μονάδων, σε μια προσπάθεια να πείσουν ότι είναι πιο συμφέρουσα η προμήθεια οξυγόνου από τους ιδιώτες προμηθευτές.

Ο δε συγκεκριμένος νόμος που αναφέρετε ότι ψήφισε η Κυβέρνηση, απαλλάσσει το Νοσοκομείο από την υποχρέωση να εκδώσει οικοδομική άδεια στον οικίσκο που έχει τοποθετηθεί η μονάδα παραγωγής οξυγόνου. Αναφέρομαι στην Άδεια για την οποία στην περίπτωση των Χανίων είχα επανειλημμένα καταγγείλει την απαράδεκτη κωλυσιεργία των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών. Αλήθεια, αναρωτηθήκατε γιατί τέτοια άδεια ζητήθηκε μονάχα από το Νοσοκομείο Χανίων, ενώ δεν ζητήθηκε σε κανένα άλλο Νοσοκομείο πανελλαδικά, από τα περίπου δεκαπέντε (15) στα οποία τοποθετήσαμε ανάλογες μονάδες;

Άξιο προσοχής βέβαια είναι πως η εταιρία που προμήθευε με οξυγόνο το Νοσοκομείο είναι η ίδια που προμηθεύει και τα τέσσερα (4) Νοσοκομεία του Πειραιά, στα οποία ενώ είχαμε χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής οξυγόνου και είχε ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και κατακυρωθεί η ανάδοχος εταιρία κατασκευής, η Κυβέρνηση ακύρωσε τα πάντα. Για να μπορεί να διασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση προμήθειας από τον ιδιώτη.

Πολάκης κατά Διοίκησης

Λυπάμαι ειλικρινά που η Διοίκηση του Νοσοκομείου, ενώ σε πρόσφατη συνάντηση μας στο Νοσοκομείο παρουσία όλων των φορέων Διοίκησης μας απέδωσε τα εύσημα και τις ευχαριστίες της, μεταξύ άλλων και γιαυτό το οραματικό έργο που της παραδώσαμε. Εντούτοις στην ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της μονάδας, δεν βρήκε μια λέξη να πει για όλους αυτούς που στην πραγματικότητα σχεδίασαν. Αυτούς που χρηματοδότησαν και υλοποίησαν αυτό το οραματικό έργο. Όχι ότι αγωνιώ για δημόσιες ευχαριστίες. Δεν τις χρειάζομαι. Αλλά καθαρά για λόγους εντιμότητας και δικαιοσύνης και για να αποδίδονται τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

Οι Χανιώτες και οι Χανιώτισσες άλλωστε γνωρίζουν από καιρό ότι αυτό το καινοτόμο εγχείρημα. Γι αυτό πολέμησε λυσσαλέα το ολιγοπώλιο της αγοράς ιατρικών αερίων (με άπειρες προδικαστικές προσφυγές τις οποίες και κερδίσαμε), υλοποιείται σήμερα ως έργο πνοής για το Νοσοκομείο μας χάρις τις άοκνες προσπάθειες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που είχε ως προτεραιότητα το δημόσιο συμφέρον και όχι την κερδοφορία των εταιριών. Των εταιριών που δεν δίστασαν κάποια στιγμή να πουλούν οξυγόνο στα Νοσοκομεία σε τιμή που ξεπερνούσε το ένα (1) € ανά λίτρο. Τιμή που αναγκάστηκαν να συμπιέσουν προς τα κάτω. Ειδικά όταν διαπίστωσαν πως προχωράμε στην αυτοτέλεια όλων των Νοσοκομείων της χώρας με εγκατάσταση τέτοιων μονάδων.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στην Κρήτη, ο σχεδιασμός και η χρηματοδότηση αφορούσε σε τέσσερα (4) Νοσοκομεία, διασφαλίζοντας έτσι την πλήρη αυτοτέλεια των υγειονομικών μονάδων του νησιού σε οξυγόνο. Στα Νοσοκομεία Χανίων και Αγίου Νικολάου προλάβαμε να διευθετήσουμε τις προδικαστικές προσφυγές των εταιριών. Να κάνουμε τους διαγωνισμούς και να υπογράψουμε τις Συμβάσεις. Γι’ αυτό και λειτούργησε στα Χανιά και γι’ αυτό και προχωράει (με ρυθμό χελώνας βέβαια) στον Άγιο Νικόλαο. Αντίστοιχες προσφυγές είχαν γίνει και για τα ΠΑΓΝΗ και «Βενιζέλειο» που τώρα αυτά τα εμπόδια εξαλείφθηκαν.

Περιμένω από την παρούσα Κυβέρνηση το αυτονόητο. Να προχωρήσει στη εγκατάσταση μονάδων παραγωγής οξυγόνου και σ’ αυτά τα Νοσοκομεία. Για τα οποία τους έχουμε παραδώσει και το ολοκληρωμένο σχέδιο και την χρηματοδότηση. Με βάση βέβαια τις μέχρι σήμερα δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών επ’ αυτού αμφιβάλλω αν θα γίνει. Από την πλευρά μας διαβεβαιώνουμε τους πάντες ότι εμείς θα το ολοκληρώσουμε όταν θα ‘ρθει η ώρα.

Κλείνοντας, να ευχαριστήσω από καρδιάς τους πραγματικούς υπεύθυνους του συγκεκριμένου έργου. Αυτούς με τους οποίους ως ηγεσία του Υπουργείου Υγείας συνεργαστήκαμε άψογα. Αυτοί είναι: η απελθούσα Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης. Η απελθούσα Διοίκηση του Νοσοκομείου Χανίων. Η Ειδική Επιτροπή εκπόνησης του σχεδίου εγκατάστασης μονάδων παρασκευής οξυγόνου που συστάθηκε στην 7η ΥΠΕ και παρέδωσε μια άρτια οικονομικοτεχνική μελέτη. Καθώς και την Νομικό Σύμβουλο της ΥΠΕ που έδωσε με απόλυτη επιτυχία τη μάχη των Προδικαστικών Προσφυγών. Σε αυτούς ανήκουν τα εύσημα. Σε αυτούς θα έπρεπε με παρρησία να αναφερθεί δημόσια η σημερινή Διοίκηση του Νοσοκομείου στην ανακοίνωση της.

Παύλος Πολάκης
πρ. Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας
Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ
Το Γραφείο Τύπου

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ