ΠΟΕΔΗΝ: Στο έλεος του Θεού το Νοσοκομείο Χίου – Σοβαρές ελλείψεις

Το Νοσοκομείο της Χίου που εξυπηρετεί χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζει να βρίσκεται στο κόκκινο εδώ και χρόνια όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωση της.

Το Νοσοκομείο της Χίου που εξυπηρετεί χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζει να βρίσκεται στο κόκκινο εδώ και χρόνια όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τα έργα αποκατάστασης των κτιρίων της παλιάς Παθολογικής και Χειρουργικής κλινικής σταμάτησαν. Οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό ξεπερνάει το 40%. Ατελείωτες ώρες αναμονής στα ΤΕΠ και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

Όμως το χαρακτηριστικότερο της επισφαλούς λειτουργίας του Νοσοκομείου είναι η κατάσταση στο Ακτινολογικό Τμήμα. Έμεινε το Νοσοκομείο με δύο Ακτινολόγους Ιατρούς οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες.

Εφημερεύει το Νοσοκομείο χωρίς Ακτινολόγο με μεγάλο κίνδυνο για την υγεία των ασθενών. Η λειτουργία του στηρίζεται σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει άμεσα στην ενίσχυση των Υγειονομικών Μονάδων των νησιών, για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες και λόγω των μεταναστών – προσφύγων.

Τι αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων – ΣΕΣΝΟΧ

Επτά μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση της Ν.Δ και κανένα από τα τρέχοντα υπαρκτά προβλήματα των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας δεν έχει επιλυθεί, όπως αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΣΝΟΧ:

Ομιχλώδες το τοπίο που συντηρείται μέσω των αλλεπάλληλων συνεντεύξεων και δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγεία, για προσλήψεις που ανακοινώνονται αλλά δεν προκηρύσσονται.

Η κατάσταση στην Υγεία σήμερα και στο Νησί μας είναι πολύ δύσκολη για ασθενείς και εργαζόμενους!!!

Τα έργα αποκατάστασης των κτηρίων της παλιάς παθολογικής και χειρουργικής κλινικής προχωρούν με ρυθμούς χελώνας ή πιο σωστά έχουν διακοπεί άγνωστο για πόσο.

Το Νοσοκομείο της Χίου, σήμερα λειτουργεί με ελλείψεις νοσηλευτικού, ιατρικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού που ξεπερνούν το 40%. Όλες οι κλινικές και τα τμήματα του Νοσοκομείου είναι υποστελεχωμένα και οι βάρδιες γίνονται με ελλιπή σύνθεση. Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία που βιώνουν σήμερα οι συμπολίτες μας. Ατελείωτες ώρες αναμονής στα Επείγοντα και Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία. Υπολειτουργεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της τραγικής καταστάσεις που επικρατεί στο Νοσοκομείο μας εξαιτίας της συνεχιζόμενης υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης είναι η εικόνα όπως παρουσιάζεται σήμερα στο ακτινολογικό τμήμα, όπου οι δύο εν’ απομείναντες ιατροί αδυνατούν να καλύψουν τις αυξημένες καθημερινές ανάγκες ολόκληρου του Νησιού οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί και με το προσφυγικό. Έτσι, φτάσαμε στο σημείο στο ακτινολογικό να μην υπάρχει εφημερεύων ακτινολόγος και η λειτουργία του να στηρίζεται σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Κώδωνας κινδύνου

Τι και αν το Σωματείο έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και χρόνια με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις, διαμαρτυρίες και συνεντεύξεις για την επικρατούσα κατάσταση. Αποδείχτηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι απευθυνόταν σε «ώτα μη ακουόντων».

Όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι έγιναν όλα όσα προβλέπει η νομοθεσία για την πρόσληψη γιατρών, δεν μας πείθουν και τους απαντάμε ότι δεν προσπάθησαν αρκετά. Αν δεν δοθούν κίνητρα, πχ. εξασφάλιση στέγης, υπό τις παρούσες συνθήκες κανένας γιατρός δεν θα ενδιαφερθεί να πληρώσει θέση σε ένα επαρχιακό – ακριτικό Νοσοκομείο.

Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος διαχρονικά όλων ως τώρα των κυβερνήσεων. Η αποψίλωση των δημόσιων νοσοκομείων από μόνιμο προσωπικό. Με στόχο την λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, «ως αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες». Με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Εμείς ως εργαζόμενοι που βιώνουμε, την εντατικοποίηση της εργασίας, το άγχος να βρεθεί κρεβάτι για τις νέες εισαγωγές, αλλά και ως πολίτες αυτού του Νησιού, δεν ανεχόμαστε άνθρωποι να κινδυνεύουν να πεθάνουν αβοήθητοι. Οι κυβερνώντες «υπολογίζουν» την υγεία του λαού όχι ως κοινωνικό αγαθό, αλλά ως ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ