ΠΟΕΔΗΝ: Απαράδεκτο να μπαίνει οπλισμένος αστυνομικός σε ψυχιατρική

Ως απαράδεκτη χαρακτήρισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) την ενέργεια του αστυνομικού που εισήλθε οπλισμένος το περασμένο Σάββατο στη ψυχιατρική κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου.

Ως απαράδεκτη χαρακτήρισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) την ενέργεια του αστυνομικού που εισήλθε οπλισμένος το περασμένο Σάββατο στη ψυχιατρική κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔΗΝ έδωσε συνέχεια στη σφοδρή αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ και την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) για το επεισόδιο στο Θριάσιο. Υπενθυμίζεται ότι η ΟΕΝΓΕ έκανε λόγο για «ακραία περίπτωση αστυνομικής αυθαιρεσίας και υπέρβασης καθήκοντος», με την Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής να καλεί τους νοσοκομειακούς ιατρούς να κοιτάζουν τα… του οίκου τους.

Η ΠΟΕΔΗΝ, στην ανακοίνωσή της για το Θριάσιο, τονίζει ότι «είναι απαράδεκτο αστυνομικός να εισέρχεται οπλισμένος σε ψυχιατρική κλινική και να ζητάει να συλληφθεί η Διευθύντρια Ψυχίατρος που ζήτησε το αυτονόητο».

Σοβαρά ποινικά αδικήματα

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς, «στις ψυχιατρικές κλινικές οξέων περιστατικών των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και των Γενικών Νοσοκομείων γίνονται εισαγωγές ασθενών που έχουν διαπράξει σοβαρά ποινικά αδικήματα. Φυλάσσονται από αστυνομικά όργανα έως ότου προσαχθούν σε δίκη. Με βάση τον κανονισμό λειτουργίας των ψυχιατρικών κλινικών για να μην αναστατώνονται οι άλλοι ασθενείς θα πρέπει η παρουσία των αστυνομικών οργάνων να είναι διακριτική».

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει για την περίπτωση του Θριασίου -και όχι μόνο- ότι οι αστυνομικοί πρέπει να φυλάσσουν τον ασθενή με πολιτική περιβολή. Χωρίς όπλο. Ή τουλάχιστον χωρίς το όπλο να βρίσκεται σε εμφανές σημείο. «Το εν λόγω θεραπευτικό πρωτόκολλο γνωρίζουμε ότι σέβεται η πλειοψηφία των αστυνομικών. Η παρουσία τους είναι διακριτική στα τμήματα οξέων περιστατικών που βρίσκονται» σχολιάζει χαρακτηριστικά.

«Ο αστυνομικός στο Θριάσιο έπρεπε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της διευθύντριας»
Πέρα από την πλειοψηφία, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχουν περιπτώσεις αστυνομικών «που αρνούνται να συμμορφωθούν. Ενίοτε γίνονται και επιθετικοί με το προσωπικό επειδή τους υποδεικνύουν ότι πρέπει να είναι διακριτική η παρουσία τους. Προκειμένου να μην αναστατώνονται οι υπόλοιποι ασθενείς».

Παρεμβάσεις φορέων

Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι «μια τέτοια περίπτωση αστυνομικού είχαμε στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Αντί να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Διευθύντριας Ψυχιάτρου έκανε ενέργειες να την συλλάβουν!!! Θα πρέπει άμεσα να παρέμβει ο Υπουργός Υγείας προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Να μην ξανασυμβούν παρόμοια απαράδεκτα περιστατικά. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα άτομα που φυλάσσονται από αστυνομικούς στις μονάδες ψυχικής υγείας που έχουν διαπράξει αδικήματα έως τη δίκη, καταλήγουν μετά τη δίκη να νοσηλεύονται ως ψυχικά πάσχοντες στις ψυχιατρικές κλινικές χωρίς φύλαξη. Με βάση το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα (ακαταλόγιστο όταν διέπραξαν τα αδικήματα). Νοσηλεύονται σε κάθε κλινική 30-40 ασθενείς από έναν – δύο νοσηλευτές σε κάθε βάρδια» καταλήγει η ανακοίνωση για το Θριάσιο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ