Πλεύρης vs Ξανθός: Μην πέφτετε στο επίπεδο Πολάκη – Κόντρα στη Βουλή

Για διακίνηση fake news κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Θανος Πλεύρης στη Βουλη χαρακτηρίζοντας ψεύδη τα περί άρσης της μονιμότητας των γιατρών επειδή στοχεύει να δημιουργήσει εντυπώσεις στο βωμό των εκλογών της ΕΙΝΑΠ.

Πλεύρης vs Ξανθός: Μην πέφτετε στο επίπεδο Πολάκη - Κόντα στη Βουλή

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Από χθες διακινείται από τον κ. Ξανθό ότι καταργείται η μονιμότητα στο ΕΣΥ μια μέρα πριν από τις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «καμία μονιμότητα δεν καταργείται! Έπρεπε να πάρω το λόγο και να κάνω αυτή τη παρέμβαση διότι έρχονται γιατροί ενόψει και των εκλογών και λένε ότι καταργείται βασιζόμενοι στο fake news του κ. Ξανθού. Κυριε Ξανθέ να είστε πιο επιμελείς, μη πέφτετε στο επίπεδο του κ. Πολάκη».

Απαντώντας ο κ. Ξανθος είπε «Η θρασύτητα του κ. υπουργού είναι γνωστή και παροιμιώδης και επιβεβαιώνεται και σήμερα. Μας λέτε ότι υπάρχουν fake news. Άφησε τα δικολαβίστικα. Εδώ έχουμε μια διάταξη που λέει ρητά ότι οι γιατροί που προσλαμβάνονται για πρώτη φορά σε θέση επιμελητή διορίζονται με πενταετή θητεία», απάντησε ο κ. Ξανθός για να επανέλθει ο κ. Πλεύρης: «η μόνη προσθήκη που έγινε ήταν η προϋπηρεσία. Θεωρώ ότι το θέμα έχει λήξει».

Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ η Ευαγγελία Λιακούλη, νωρίτερα, ανέφερε ότι έχει προκληθεί σύγχυση και οφείλει η κυβέρνηση να διευκρινίσει τι ακριβώς ισχύει, ενώ ο Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ ζήτησε την απόσυρση της επίμαχης διάταξης.

Πλεύρης: Αναλυτικά η ομιλία του στη Βουλή

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, από χθες διακινείται από το αξιότιμο τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργό Υγείας τον κύριο Ξανθό, μία είδηση η οποία είναι απολύτως ανακριβής.

Για την ακρίβεια είναι ψευδής είδηση, γιατί θέλω να είμαι ακριβής σε αυτά που θα πω. Αναφέρετε ότι δήθεν με το άρθρο 82 του Ν. 4915/22 καταργήσαμε την μονιμότητα των γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Στην αρχή πίστευα ότι ήταν μόνο από άγνοια αυτό που ειπώθηκε και θα σας αποδείξω τώρα το ψεύδος, το μεγαλείο του ψεύδους σε αυτό που έχει ειπωθεί.

Δεν είναι όμως από άγνοια. Γίνεται με σκοπιμότητα. Διότι αύριο είναι οι εκλογές των ιατρών, ενώ αυτό έχει ψηφιστεί από τις 22 Μαρτίου. Έχει τύχει της διαβούλευσης 10 μέρες πριν.

Είχα έρθει εγώ στη Βουλή στην Επιτροπή και αναφέρθηκα στα συγκεκριμένα θέματα. Ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ το ανακαλύπτει μία μέρα πριν τις εκλογές.

Διότι αν τα έλεγε τότε αυτά ,θα έπαιρνε τις απαντήσεις και δεν θα μπορούσε να διακινήσει τη fake είδηση που τώρα διακινεί. Τι γίνεται λοιπόν; Με το Ν. 4915/2022 προστέθηκαν σε νόμο που ήδη υπάρχει αυτή τη στιγμή του 2001 και του 2033 δύο εδάφια, που παραπέμπουν στο αμέσως προηγούμενο.

Τι έλεγε το εδάφιο; Η προϋπηρεσία ειδικευμένου ιατρού σε υπηρεσίες του κρατικού συστήματος κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπολογίζεται για την εξέλιξη του ιατρού ως προϋπηρεσία του ΕΣΥ. Τελείωνε εκεί.

Με εισήγηση της Αναπληρώτριας Υπουργού της κυρίας Γκάγκα, προστέθηκαν δύο επιπλέον εδάφια που αφορούν αποκλειστικά και μόνο την προϋπηρεσία.

Δηλαδή, ότι το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται και για την προϋπηρεσία ειδικευμένου ιατρού σε υπηρεσίες του κρατικού συστήματος της Μεγάλης Βρετανίας, για να μπορούν να έχουν και αυτοί οι άνθρωποι προϋπηρεσία για να μπορέσουν να γυρίσουν πίσω και να εκτιμηθεί η προϋπηρεσία τους και η ανέλιξή τους, καθώς επίσης και Ελβετίας, Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Καναδά, Αυστραλίας και Ιαπωνίας.

Επίσης, δύναται να υπολογίζονται για την εξέλιξη του ΕΣΥ και η προϋπηρεσία ειδικευμένων ιατρών σε κλινική νοσοκομείων, πανεπιστημιακού ιδρύματος και συνεχίζει..

Αυτά και μόνο προστέθηκαν. Σε νόμο που υπάρχει, που υπήρχε καθ’ όλη τη διάρκεια της υπουργίας του κυρίου Ξανθού. Δεν έχει αλλάξει ο συγκεκριμένος νόμος από το 2003.

Έχει όλες τις διατάξεις παραπάνω, προστέθηκαν δύο εδάφια και έγινε επαναδιατύπωση του άρθρου. Ο κύριος Ξανθός στην αρχή βγάζει μία ανακοίνωση και λέει ότι με αυτόν τον νόμο καταργούμε τη μονιμότητα, αναφερόμενος σε προηγούμενες διατάξεις που είναι εν ισχύ, που δεν τις κατήργησε ποτέ ο κύριος Ξανθός. Εν ισχύ, η επανάληψη του άρθρου που έγινε με τα δύο εδάφια.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή πίστεψα ότι ήταν μόνο άγνοια του κυρίου Ξανθού. Ότι δεν γνώριζε ότι αυτός ο νόμος υπάρχει και νόμιζε ότι κάναμε καινούριο νόμο.

Δίνουμε λοιπόν την απάντηση, σε απόλυτα ευγενικό πλαίσιο και επανέρχεται, που εδώ ακριβώς είναι η σκοπιμότητα του ψεύδους που διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ, και κάνει αναφορά ότι με το άρθρο 7 του 3754/09 πράγματι δεν επαναπροκηρύσσονται οι θέσεις οι συγκεκριμένες.

Μα αυτό το άρθρο παραμένει εν ισχύ. Και σήμερα όσοι είστε νομικοί εδώ πέρα από το ΣΥΡΙΖΑ, στο Νόμος είναι όλοι οι νόμοι που είναι σε ισχύ. Όταν κάτι καταργείται φεύγει. Αν μπείτε ο συγκεκριμένος νόμος είναι σε ισχύ.

Άρα αυτή τη στιγμή δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα για το καθεστώς. Έχουμε το νόμο του 2001 και του 2003, όπου είναι όπως ισχύει ακριβώς που έλεγε για την επαναπροκήρυξη και δεν καταργήθηκε ποτέ. Προστίθεται αποκλειστικά και μόνο η προϋπηρεσία για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο νόμος του 2009, που λέει ότι δεν επαναπροκηρύσσονται οι θέσεις, συνεχίζει να ισχύει.

Και έπρεπε να πάρουμε το λόγο να πούμε τα αυτονόητα που εδώ πέρα δεν χρειάζεται κάποιος να είναι νομικός, χρειάζεται να γνωρίζει γραφή και ανάγνωση, να μπορεί να διαβάζει, μόνο αυτό χρειάζεται, για να πούμε τα αυτονόητα. Ότι προσθέσαμε δυο εδάφια αποκλειστικά και μόνο για την προϋπηρεσία. Επαναδιατυπώθηκε όλο το άρθρο ως είχε επί 4,5 χρόνια της υπουργίας του κυρίου Ξανθού, ό,τι γράφεται εδώ ίσχυε, χωρίς να αλλάξει ένα κόμμα.

Και άρα αν είχε καταργηθεί η μονιμότητα σημαίνει ότι καταργήθηκε και κατά τη διάρκεια που ήταν Υπουργός ο κύριος Ξανθός και δεν το άλλαξε.

Καμία μονιμότητα δεν καταργείται. Να καταστεί λοιπόν σαφές ότι προστίθεται η προϋπηρεσία και το άρθρο 7 του νόμου του 2009 καθώς και το άρθρο 4, που έχει συνολικά όλη τη διαδικασία πως γίνεται η αξιολόγηση, παραμένουν εν ισχύ.

Έπρεπε, κύριε Πρόεδρε, να πάρω το λόγο γιατί πραγματικά αύριο είναι οι εκλογές και παίρνουν γιατροί γιατί ακούν τα fake news που διακινεί συνειδητά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν σταματάει η μονιμότητα.

Και πραγματικά, κύριε Ξανθέ, να είστε πιο επιμελής. Γιατί δεν μπορεί να έρχεστε και να λέτε ότι εν κρυπτώ ψηφίστηκε μια διάταξη. Αν η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί εν κρυπτώ διάταξη που βγήκε στη δημόσια διαβούλευση, σε νομοσχέδιο που είχε έξι διατάξεις του Υπουργείου Υγείας, που ήρθε ο Υπουργός Υγείας στην Επιτροπή, εσείς δεν το καταλάβατε χθες, το ξέρατε από την πρώτη στιγμή. Αλλά έρχεστε να διακινήσετε ψεύδος τώρα, αυτή τη στιγμή, μήπως επηρεάσετε τις εκλογές.

Καταθέτω στα πρακτικά όλη τη νομοθεσία. Ο κ. Ξανθός είναι εκτεθειμένος και κ. Ξανθέ μην πέφτετε στο επίπεδο του κ. Πολάκη. Μη διακινείτε fake news όπως έκανε χθες και ο κ. Πολάκης. Να έρθετε και να απαντήσετε αν ισχύει ή δεν ισχύει ο συγκεκριμένος νόμος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ