Πλεύρης: Τροπολογία για προστασία ιατρών – νοσηλευτών από μηνύσεις

Τροπολογία για να προστατευτούν οι υγειονομικοί (ιατρών και νοσηλευτών) από σωρεία μηνύσεων κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Σύμφωνα με την τροπολογία, η αμέλεια αφορά μόνο σε λάθη και παραλείψεις ιατρικού χαρακτήρα έναντι των ασθενών με Covid.

Τροπολογία για να προστατευτούν οι υγειονομικοί (ιατρών και νοσηλευτών) από σωρεία μηνύσεων κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Επειδή γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στοχοποιούνται με προδήλως αβάσιμες αγωγές και μηνύσεις (…) αποφασίσαμε και προσδιορίζουμε χωρίς να υπάρχει κανένα ακαταλόγιστο, η ευθύνη παραμένει εάν έχει υπάρξει ιατρικό λάθος- αλλά προσδιορίζουμε με το άρθρο 3 της τροπολογίας την αμέλεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κατά την περίθαλψη νοσηλευόμενων ασθενών, πασχόντων από κορονοϊό Covid– 19, αποκλειστικά και μόνο σε πράξεις και παραλείψεις, που προδήλως αντιτίθενται στους γενικούς κανόνες της ιατρικής επιστήμης» είπε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης.

Δυνατότητα απασχόλησης

«Περιορίζεται αποκλειστικά και μονό σε πράξεις και παραλείψεις που προδήλως αντιτίθενται στους γενικούς κανόνες της ιατρικής επιστήμης ή στο ιατρικό πρωτόκολλο για τη διαχείριση περιστατικών Covid-19 ή στα υγειονομικού χαρακτήρα μέτρα που εφαρμόζονται στην Ελληνική Επικράτεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο 3 της τροπολογίας.

Με την ίδια τροπολογία, παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου 2022 η δυνατότητα απασχόλησης ιδιωτών ιατρών σε δημόσια νοσοκομεία, η αποζημίωση εθελοντικού ή αναγκαστικά διατιθέμενου ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού από τον ιδιωτικό τομέα και η απασχόληση συνταξιούχων ιατρών στο ΕΣΥ.

Παρατείνεται, επίσης, η δυνατότητα διενέργειας PCR και rapid test από τους ιδιώτες ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, τους νοσηλευτές, τους επισκέπτες υγείας, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των ΟΤΑ Α’ βαθμού και τους ιδιώτες φαρμακοποιούς.

H παρέμβαση Πλεύρη στη Βουλή

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19, την προστασία της Δημόσιας Υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις» ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να πάρω το λόγο στην αρχή, μόνο για ένα λεπτό, επειδή έχει κατατεθεί βέβαια η τροπολογία, αλλά ενδεχομένως δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή και να ξέρουν οι συνάδελφοι πού θα τοποθετηθούν.

Στην τροπολογία που καταθέτει το Υπουργείο Υγείας υπάρχει μία σημαντική ρύθμιση, για την οποία είχαμε δεσμευτεί, και είναι το σκέλος της ευθύνης των ιατρών κατά τη διάρκεια της διαχείρισης περιστατικών Covid-19.

Επειδή έχει παρατηρηθεί το γεγονός ότι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στοχοποιούνται με προδήλως αβάσιμες αγωγές και μηνύσεις και επειδή αυτοί οι άνθρωποι που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης και πολλές φορές, όπως όλοι έχουμε πει εδώ, είναι ευάλωτοι απέναντι σε αυτές τις μηνύσεις, αποφασίσαμε και πλέον προσδιορίζουμε- χωρίς να υπάρχει κανένα ακαταλόγιστο, η ευθύνη παραμένει εάν έχει υπάρξει ιατρικό λάθος- αλλά προσδιορίζουμε με το άρθρο 3 της τροπολογίας την αμέλεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κατά την περίθαλψη νοσηλευόμενων ασθενών, πασχόντων από κορονοϊό Covid– 19, αποκλειστικά και μόνο σε πράξεις και παραλείψεις, που προδήλως αντιτίθενται στους γενικούς κανόνες της ιατρικής επιστήμης ή στο ιατρικό πρωτόκολλο για τη διαχείριση περιστατικών Covid ή στα υγειονομικού χαρακτήρα μέτρα που εφαρμόζονται στην ελληνική επικράτεια για την αντιμετώπιση της Covid – 19.

Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, εάν και εφόσον έχουν υπάρξει λάθη στη διαχείριση περιστατικών, μένει ακέραια η ευθύνη, αλλά είναι μία διατύπωση που προστατεύει τους ιατρούς και τους νοσηλευτές από μηνύσεις και αγωγές κατάφορες και προδήλως αντίθετες στο νομικό πλαίσιο.

Στην πραγματικότητα αποτυπώνεται στο Νόμο η διαμορφωμένη νομολογία που υπάρχει από την ιατρική ευθύνη, ώστε να προστατευτούν γιατροί και νοσηλευτές από αβάσιμες μηνύσεις, εάν διασωληνώνουν άτομα και πότε τους διασωληνώνουν, εάν και εφόσον υπάρχουν «αρνητές», οι οποίοι βρίσκονται απ’ έξω και τους απειλούν.

Είναι μία διάταξη λοιπόν που θα αποδείξει εντός της Εθνικής Αντιπροσωπείας, αναλόγως πως θα ψηφίσει ο καθένας μας, εάν πραγματικά σεβόμαστε τους ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης και θέλουμε να τους προστατεύσουμε από αυτές τις αβάσιμες μηνύσεις και αγωγές. Περιλαμβάνει και την ποινική και την αστική ευθύνη».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ