ΠολιτικήΠλεύρης: Τα διαρθρωτικά μέτρα, το clawback και τα νέα φάρμακα

Πλεύρης: Τα διαρθρωτικά μέτρα, το clawback και τα νέα φάρμακα

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

«Το clawback έχει μία πραγματική και μία εικονική προσέγγιση. Δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που δεν κάνει διαπραγματεύσεις στις τιμές που θα παίρνει τα φάρμακα» σημείωσε ο κ. Πλεύρης στη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης του ΣΦΕΕ για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, σημειώνοντας πως «Στο ποσό του clawback, είναι λογικό ένα από τα κομμάτια να μπαίνει και να απορροφάτε από τη φαρμακοβιομηχανία, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο με τις διαπραγματεύσεις εκπτώσεων. Θα πρέπει όμως να καταλάβουμε και ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να είναι δίχως όριο και δίχως μέτρο».

Το clawback έχει μία πραγματική και μία εικονική προσέγγιση. Δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που δεν κάνει διαπραγματεύσεις στις τιμές που θα παίρνει τα φάρμακα» σημείωσε ο κ. Πλεύρης στη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης του ΣΦΕΕ

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, η κυβέρνηση ήταν η πρώτη που έθεσε στο τραπέζι την «ρήτρα συνυπαιτιότητας», όπου για πρώτη φορά θα μπαίνουν πρόσθετα χρήματα στον προϋπολογισμό.

«Είναι στη βούλησή μας, ασχέτως επίτευξης ή μη των στόχων τα χρήματα που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπαίνουν στον προϋπολογισμό. Παράλληλα, θέσαμε το σκέλος του επενδυτικού clawback, απ’ όπου τα χρήματα επιστρέφουν στη βιομηχανία, είτε στο σκέλος της έρευνας, είτε στο σκέλος της παραγωγής».

Εκπτώσεις…

«Τη χρονιά η οποία πέρασε επικεντρωθήκαμε κατά βάση στις διαπραγματεύσεις. Θεωρούμε επιτυχία της κυβέρνησης ότι κλείνοντας 920 εκατ. κλειστούς προϋπολογισμούς, λάβαμε 450 εκατ. εκπτώσεις. Πράγματι, μέσα από αυτές τις διαπραγματεύσεις φάνηκε ότι μπορούν -και υπάρχουν- οι διαδικασίες που μπορούμε να λάβουμε τις εκπτώσεις. Εκπτώσεις, τις οποίες θα έπρεπε να παίρνει μια χώρα, ασχέτως αν έχει clawback ή όχι.

Το ύψος των εκπτώσεων μπορούμε να το συζητήσουμε, αλλά δεν μπορούμε να συζητήσουμε ότι δεν θα παίρνει εκπτώσεις. Αντιστοίχως, μέσα σε αυτή τη χρονιά, καταφέραμε να εντάξουμε και νέες θεραπείες αλλά και να μην φύγει καμία θεραπεία» όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης.

Έλεγχος δαπάνης…

Κάνοντας την αυτοκριτική του, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε πως «Θεωρώ όμως κι εγώ που ακολούθησα από τις πιο σκληρές πολιτικές, στο κομμάτι ελέγχου της δαπάνης, ότι πράγματι αυτές οι πολιτικές έχουν κάνει τον κύκλο τους. Δηλαδή δεν μπορούμε να στηριχτούμε μόνο σε διαπραγματεύσεις και εκπτώσεις. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ένα σκέλος διαρθρωτικών μέτρων.

Ήδη έχουμε στείλει στην ΗΔΙΚΑ μια σειρά από περιορισμούς και πρωτόκολλα, τα οποία εντάσσονται σταδιακά. Όταν όμως έχεις νέες θεραπείες. ότι πολιτική και να ακολουθήσεις, οι νέες αυτές θεραπείες παίρνουν χώρο και έχουν και μεγαλύτερη αξία. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, από εδώ και πέρα, είναι αυτές οι νέες θεραπείες να έρχονται χωρίς να δημιουργείται πίεση στον κλάδο, αλλά να τις λαμβάνουν οι ασθενείς που τις χρειάζονται. Περιέγραψα ένα μοντέλο που θέλουμε να λειτουργήσουμε και θα είναι το μοντέλο του πώς θα μπαίνουν από εδώ και πέρα χρήματα στον προϋπολογισμό.

Πάμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε τα δύο εργαλεία που έχουμε: την HTA και την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Μόλις έρχεται μία νέα θεραπεία, θα πρέπει να πηγαίνει στις ενδείξεις που πραγματικά έχουν θεραπευτικό όφελος.

Στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας με έπεισαν στις συναντήσεις μας ότι υπάρχει μεγαλύτερη κατανάλωση, δίχως να είναι δική τους ευθύνη. Άλλες χώρες έχουν κάνει την αξιολόγηση που πρέπει και αποζημιώνεται το φάρμακο μόνο στις ενδείξεις που έχει μία θεραπευτική αξία. Πολλές φορές, στη χώρα μας, μόνο και μόνο επειδή έχει ένδειξη για μία πάθηση αποζημιώνεται συνολικά».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ