Πλεύρης: Προχωράμε με την τρίτη φάση του Προσωπικού Γιατρού

Για τον προσωπικό γιατρό, τις λίστες χειρουργείων, καθώς και τη μερική απασχόληση των ιδιωτών στο ΕΣΥ, μίλησε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Για τον προσωπικό γιατρό, τις λίστες χειρουργείων, καθώς και τη μερική απασχόληση των ιδιωτών στο ΕΣΥ, μίλησε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός μιλώντας ραδιοφωνικό σταθμό Real, τόνισε αναφορικά με τον θεσμό του προσωπικού γιατρού ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε στα 4,5 εκατομμύρια πληθυσμό που έχει εγγραφεί σε 3500 πλέον γιατρούς. Δεν έχουμε πλήρη κάλυψη του πληθυσμού, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα, η κάλυψη του πληθυσμού είναι γύρω στο 52%-53%, άρα χρειάζεται να μπουν κι άλλοι γιατροί στο σύστημα».

Παράλληλα, ο ίδιος συνέχισε: «Ανοίξαμε τις ειδικότητες και την άλλη εβδομάδα έχουμε συναντήσεις με τους Ιατρικούς Συλλόγους, διότι θα αποδεχτούμε μία σειρά από προτάσεις που έχουν κάνει προκειμένου βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η προσέλευση, που έχει να κάνει κυρίως με ένα δικαίωμα που έχουν ζητήσει εάν υπάρχουν και γιατροί οι οποίοι δεν εντάσσονται με τη μορφή που πληρώνει το κράτος αλλά έχουν δική τους ιδιωτική πελατεία που θέλουν να παραμείνει, να μπορούν να κάνουν χρήση και οι ιδιώτες.

Προσέλκυση ιδιωτών

Θεωρούμε και έχουμε με το Μάριο το Θεμιστοκλέους τον Γενικό Γραμματέα το μοντέλο που έχουμε εκπονήσει, θα μπει λοιπόν στην τρίτη φάση την προσέλκυση παραπάνω ιδιωτών και θεωρούμε ότι μέχρι τα τέλη του έτους που είναι και η πιλοτική εφαρμογή θα έχουμε περίπου 700 με 800 ακόμα γιατρούς, που θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε μια κάλυψη του πληθυσμού γύρω στο 70%».

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, για να είναι στην πλήρη λειτουργία ο θεσμός χρειάζονται γύρω στους 5 χιλιάδες γιατρούς.

«Επειδή είναι ένα σύστημα per capita, δηλαδή κατά άτομο, τα χρήματα που δίνουμε, μεσοσταθμικά, είναι στις 66 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Άρα μιλάμε για ποσά τα οποία είναι ιδιαιτέρως ελκυστικά», τόνισε ο ίδιος.

Ιδιώτες και μερική απασχόληση στο ΕΣΥ

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στις ελλείψεις προσωπικού στο ΕΣΥ, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και εντοπίζεται σε δυο κατηγορίες.

«Η πρώτη είναι σε ειδικότητες που ούτως ή άλλως είναι προβληματικές, όπως αναισθησιολόγοι και ακτινοδιαγνώστες. Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές, ελλείψεις παρουσιάζονται ακόμα και σε ειδικότητες που δεν έχουν πρόβλημα, κυρίως σε νησιωτική περιοχή ή στην επαρχία», υπογράμμισε.

«Άρα είναι ένα διπλό πρόβλημα. Ειδικότητες που απουσιάζουν και περιοχές. Για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα -και είδατε το νομοσχέδιο το οποίο ήδη έχει βγει στη διαβούλευση- πέρα από την αύξηση του 10% που κάναμε, δίνουμε δυο δυνατότητες:

Η μια δυνατότητα είναι η μερική απασχόληση, άρα να μπορούν εκεί που οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες και δεν πηγαίνει κόσμος να προκηρύσσονται και με μερική απασχόληση, για να μπορούν να δουλέψουν στο ΕΣΥ και ιδιώτες με part time.

Και το δεύτερο, που έχει προκαλέσει και έντονες αντιδράσεις, ως μια ιδεολογική κουβέντα, ότι προκειμένου να είναι πάλι ελκυστικό το ΕΣΥ και να προσελκύσει γιατρούς, να υπάρχει και η δυνατότητα, με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις ήπιου ιδιωτικού έργου, μια φορά την εβδομάδα. Ώστε οι γιατροί που μπαίνουν στο εθνικό σύστημα υγείας να έχουν και αυξημένο μισθό, όπως γίνεται, αλλά να ξέρουν ότι έχουν και μια δυνατότητα ήπιου ιδιωτικού έργου. Με αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι θα ξανακάνουμε το ΕΣΥ ελκυστικό», είπε ο κ. Πλεύρης.

Και πρόσθεσε: «Η πρώτη δυνατότητα που δίνουμε είναι να μπορούν να μπαίνουν γιατροί με μερική απασχόληση στο ΕΣΥ. Σας φέρνω ένα πραγματικό παράδειγμα: στην Κω έχουμε παθολόγους και παιδιάτρους ιδιώτες και οι προκηρύξεις που κάνουμε για να καλυφθούν οι θέσεις βγαίνουν άγονες. Οπότε ή μπορούμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο ότι βγαίνουν άγονες ή ενδεχομένως να αυξάναμε τους μισθούς σε επίπεδο Κύπρου που δεν υπάρχουν αυτές οι δημοσιονομικές δυνατότητες.

Και αυτό το οποίο επιλέγουμε είναι να βγαίνουν μερικής απασχόλησης. Άρα ένας ιδιώτης γιατρός εκεί, προσέξτε, μόνο εκεί που είναι άγονη η θέση, όχι δηλαδή στην Αθήνα που καλύπτονται οι θέσεις, να μπορεί να πάει για μερική. Η μερική απασχόληση θα έχει όρους: Θα είναι 3 μέρες την εβδομάδα ή 2 μέρες την εβδομάδα. Οπότε, αυτές τις δυο μέρες ή τις τρεις θα είναι στο νοσοκομείο και τις άλλες μέρες θα βρίσκεται στο ιδιωτικό του ιατρείο».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ