ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΠλεύρης: Πρέπει να μπουν όρια στην κατανάλωση φαρμάκων

Πλεύρης: Πρέπει να μπουν όρια στην κατανάλωση φαρμάκων

- Advertisement -

Στη φαρμακευτική πολιτική αναφέρθηκε από το Delphi Economic Forum ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως στην Ελλάδα θα έχουμε υπερκατανάλωση της καινοτομίας. Όπως τόνισε πρέπει να ελέγξουμε μεταξύ άλλων και την κατανάλωση στις καινοτόμες θεραπείες.

Στη φαρμακευτική πολιτική αναφέρθηκε από το Delphi Economic Forum ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως στην Ελλάδα θα έχουμε υπερκατανάλωση της καινοτομίας. Όπως τόνισε πρέπει να ελέγξουμε μεταξύ άλλων και την κατανάλωση στις καινοτόμες θεραπείες.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως είπε, η κυβέρνηση ακολούθησε πολιτικές που στήριξαν την ελληνική παραγωγή και το επενδυτικό clawback, όμως θα πρέπει να δούμε τις νέες θεραπείες και πόσοι πραγματικά τις χρειάζονται.

Για τα διαρθρωτικά μέτρα όπως είναι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και κόφτες στη συναγοφράφηση, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως είμαστε ευχαριστημένοι όσον αφορά τη θεσμοθέτηση αλλά όχι όσον αφορά την υλοποίησή τους.

Αναφορικά με τα νοσοκομεία υπογράμμισε πως όλα πρέπει να είναι νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, με μοναδικό μέτοχο το δημόσιο που σημαίνει πως μπορούμε να έχουμε διοικήσεις με τεχνοκρατικά στοιχεία, πως θα μπορούν να κάνουν συμβάσεις με πανεπιστήμια του εξωτερικού, με ιδιώτες γιατρούς κ.ά.

Αναδιαμόρφωση του χάρτη υγείας

O κ. Πλεύρης σημείωσε ότι έχουν ξεκινήσει και στην Ελλάδα κάποια πράγματα για την αλλαγή του συστήματος υγείας, όπως η αναδιαμόρφωση του χάρτη υγείας, η επέκταση της τηλεϊατρικής, τονίζοντας ότι για να προχωρήσουμε μπροστά χρειάζεται συνεργασία και συνεννόηση. Απαραίτητη θεωρείται η διασύνδεση όλων των δομών υγείας και ήδη ξεκίνησε πιλοτικά ο ψηφιακός φάκελος υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από το από το βήμα του Delphi Economic Forum, ανέφερε ότι, στον τομέα της Υγείας, ο προϋπολογισμός έχει αυξηθεί κατά 1,4 δισ., φτάνοντας στα στα 5,2 δισ. και αυτό, όπως είπε, δεν είναι εξαγγελία, είναι υλοποίηση.
Πρόσθεσε ότι η ΝΔ, παρέλαβε 100.000 θέσεις στο σύστημα Υγείας και είναι 107.000 με 15.000 επικουρικούς. Μιλώντας για επιπλέον 10.000 που ανακοινώθηκαν, είπε ότι έχει γίνει μελέτη για να έχουμε αναλογία νοσηλευτών και υγειονομικού προσωπικού ανά κλίνη με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τα θέματα στην Υγεία είναι πολιτικά, είπε ο Υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι έστω ότι η ΝΔ αύριο έπρεπε να κάνει συγκυβέρνηση, ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ότι ουσιαστικά δεν συμφωνεί με την αλλαγή του χάρτη Υγείας που έχει εκπονηθεί και θα είχε υλοποιηθεί αν δεν είχαμε την πανδημία.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης το βασικό επιχείρημα πρέπει να είναι ότι τα νοσοκομεία πρέπει να είναι ΝΠΙΔ με μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο κάτι που σημαίνει, διοικήσεις με τεχνοκρατικά στοιχεία, ευκαιρίες στα νοσοκομεία να μπορούν να ξεφεύγουν από το Δημόσιο, λογιστικά, σε κάποιες πράξεις, ενώ οι υπηρεσίες για τον πολίτη θα συνεχίσουν να είναι δωρεάν.
Αναφορικά με τα ράντζα στα νοσοκομεία είπε: «Κατακριθήκαμε για ιδιωτικοποίηση διότι επιλέξαμε επικουρικές δομές από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την μείωση των ράντζων».

Αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα του ΕΣΥ που είναι τα ΤΕΠ και οι αναμονές σε πράξη που εμπεριέχουν την απουσία της οργανωμένης ΠΦΥ. Όπως είπε, τα χρόνια της πανδημίας όλες οι τακτικές πράξεις πέσανε κάτω του 50% και είναι λογικό να υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα προσαρμογής.

Αναφερόμενος στην πολιτική για το φάρμακο, μεταξύ άλλων είπε ότι ακολουθήθηκε η πιο σκληρή πολιτική που υπήρξε ποτέ στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων, με 920 εκατ. κλειστούς προϋπολογισμούς και 400 εκατ. εκπτώσεις. Προφανώς, πρόσθεσε, οι διαπραγματεύσεις είναι ένα όπλο, όπως και τα διαρθρωτικά μέτρα όπου ήδη έχει γίνει μια προσπάθεια.

Η φαρμακοβιομηχανία ζητά προβλεψιμότητα είπε ο υπουργός, και τόνισε ότι αυτή την τετραετία έχουν μπει οι βιάσεις για πιο ρεαλιστικούς, αυξημένους προϋπολογισμούς και διαρθρωτικά μέτρα.

Λειτουργία νοσοκομείων

Στις δύσκολες συνθήκες λειτουργίες των νοσοκομείων αναφέρθηκε η Ρόζα Βρεττού, επιμελήτρια Α’ Καρδιολογίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν, αν. γραμματέας του τομέα Υγείας ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε, παρά τα προβλήματα στα νοσοκομεία παράγεται ένα τεράστιο δημιουργικό, επιστημονικό έργο, αλλά από την άλλη αυτό γίνεται πάνω σε μια τεράστια σπατάλη ενέργειας του ανθρώπινου δυναμικού. Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος που θα λειτουργεί με έναν υγιή ανταγωνιστικό και ποιοτικό ιδιωτικό τομέα και αυτό είναι το ζητούμενο της επόμενης ημέρας, τόνισε.

«Το μέλλον των συστημάτων υγείας χτίζεται σήμερα», ανέφερε ο Κώστας Αθανασάκης, επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Όπως είπε ο μόνος τρόπος για να αντέξει, είναι να λάβουμε τις πολιτικές και τα μέτρα που θα διασφαλίσουν ότι στο μέλλον θα συνεχίσει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και την υγεία των ανθρώπων και για να γίνει αυτό θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα είναι βιώσιμο και δεύτερο δεν θα σπάει από τα μείζονα γεγονότα, όπως οι οικονομικές κρίσεις και οι πανδημίες.

Μελέτη

Αναφέρθηκε στην μελέτη που υλοποιήθηκε ως μέρος της πρωτοβουλίας Partnership for Health System Sustainability & Resilience (PHSSR) για την Ελλάδα με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημών και στελεχών του τομέα της Υγείας. Η διεθνής συνεργασία PHSSR ξεκίνησε από το London School of Economics, το World Economic Forum, και την AstraZeneca.

Όπως είπε, μια από τις σημαντικές προτάσεις της μελέτης είναι η αύξηση του αριθμού των νοσηλευτών στην Ελλάδα. Σαράντα χρόνια το σύστημα υγείας κάνει πολιτική υγείας με βάση την προσφορά και αυτό που δεν έχει κάνει, είναι να φτιάξει πολιτικές υγείας με βάση τη ζήτηση, τις ανάγκες και προτιμήσεις του πληθυσμού.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ