Πλεύρης: Ποιοτικοί δείκτες για τους παρόχους ΕΟΠΥΥ και real time έλεγχος

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Ποιοτικοί δείκτες αξιολόγησης των υπηρεσιών που προσφέρουν οι πάροχοι στον ΕΟΠΥΥ σχεδιάζει να εφαρμόσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, καθώς και real time έλεγχο των συμβεβλημένων ιδιωτικών δομών υγείας με τον Οργανισμό, ώστε να εξορθολογιστεί η δαπάνη και να εντοπιστούν οι σπατάλες.

Ποιοτικοί δείκτες αξιολόγησης των υπηρεσιών που προσφέρουν οι πάροχοι στον ΕΟΠΥΥ σχεδιάζει να εφαρμόσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, καθώς και real time έλεγχο των συμβεβλημένων ιδιωτικών δομών υγείας με τον Οργανισμό, ώστε να εξορθολογιστεί η δαπάνη και να εντοπιστούν οι σπατάλες.
Θάνος Πλεύρης – υπουργός Υγείας

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης στη πρώτη συνάντηση του τη Δευτέρα με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του υπουργείου Υγείας «Για μένα το μότο στον ΕΟΠΥΥ είναι ποιοτική δείκτες στην υπηρεσία που παρέχεται».

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι «Για το 2022 οι νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους θα έχουν ποιοτικά κριτήρια και ποιοτικούς δείκτες, ώστε σε βάθος χρόνου να εξορθολογίσουμε την παροχή υπηρεσιών ποιοτικά του Οργανισμού αλλά και το clawback». Επίσης, πρόσθεσε πως «Δεν μπορεί ο καθένας που προσφέρει χαμηλού επιπέδου παροχές να έχει τη δυνατότητα να κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, θα μπουν ποιοτικοί δείκτες και θα πληρώνεται βάσει της ποιότητας που προσφέρει».

Ο προϋπολογισμός της Υγείας

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη τα χρήματα που διατίθενται για την Υγεία αν εξορθολογιστούν οι δαπάνες επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Ιδιαίτερα για τον ΕΟΠΥΥ ανέφερε ότι «Στον υπάρχον προϋπολογισμό εάν γίνει ορθολογική διαχείριση, έλεγχος της δαπάνης και ποιοτικές αξιολογήσεις για τις υπηρεσίες που παρέχονται στον ΕΟΠΥΥ, τα λεφτά μπορούν να φτάσουν. Αν εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο θα μπορούμε στη συνέχεια να εντοπίσουμε ποιος τομέας χρειάζεται οικονομική ενίσχυση και ποιος μείωση». Εξαίρεση θα αποτελέσει η έκτακτη τροπολογία που θα έρθει για την επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ λόγω COVID-19. για τους ιδιώτες παρόχους στην πρωτοβάθμια περίθαλψη (εργαστήρια και διαγνωστικά).

Έλεγχος της κατανάλωσης και της προκλητής ζήτησης

Για τον εξορθολογισμό των δαπανών του ΕΟΠΥΥ ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι είναι σημαντικό να ελεγχθεί η κατανάλωση και η προκλητή ζήτηση σε όλες τις υπηρεσίες που παρέχει. «Στο δίμηνο του σκληρού lockdown του 2020 που κανένας πολίτης δεν έβγαινε από το σπίτι μπορεί να υπήρχαν διαγνωστικά κέντρα που είχαν αύξηση διαγνωστικών εξετάσεων έως 130%. Αντίστοιχα άλλα διαγνωστικά κέντρα να ήταν στο μείον 30% και 40%» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης. Βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση της προκλητής ζήτησης θα είναι η εφαρμογή real time. ελέγχων των δαπανών σε περισσότερες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ. Οι έλεγχοι θα γίνονται από τον ίδιο τον Οργανισμό με τον τρόπο που γίνεται και από τις ασφαλιστικές εταιρείες στις ιδιωτικές δομές Υγείας. Μάλιστα τόνισε ότι σε ορισμένους παρόχους που εφαρμόστηκε real time έλεγχος η υπέρβαση της δαπάνης (clawback) είναι λιγότερο από 5%.

Ο υπουργός Υγείας, κ. Πλεύρης, ξεκαθάρισε ότι παράλληλα με τη διαχείριση της πανδημίας θα προχωρήσουν και όλες οι μεταρρυθμίσεις που. προβλέπονται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ