Πλεύρης: Δεν θίγεται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ με το νέο ν/σ

Για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τα νοσοκομεία, τον θεσμό του προσωπικού γιατρού, τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς αλλά και τους παιδοβιαστές μίλησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Δεν επηρεάζεται η λειτουργία του ΕΣΥ με το νέο νομοσχέδιο, ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης που φιλοξενήθηκε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, τονίζοντας πως δεν θίγεται καθόλου ο δημόσιος χαρακτήρας του.

Ο κ. Πλεύρης είπε ακόμα ότι προχωράει ο θεσμός του προσωπικού γιατρού. «Βασικό πλεονέκτημα είναι ότι δεν απευθύνεται σε ασθενείς αλλά στον κάθε πολίτη» είπε και συνέχισε: «Δίνουμε χρήματα στην πρόληψη, δίνουμε κίνητρα για προσέλευση γιατρών».

Ακόμα ξεκαθάρισε ότι στο έκτακτο περιστατικό δεν χρειάζεται ο προσωπικός γιατρός.

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Όσο για το τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι «είναι επικίνδυνοι για το ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί» και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει παρθεί η απόφαση για την επιστροφή τους στις θέσεις τους.

Ο Θάνος Πλεύρης κλήθηκε να σχολιάσει και την θέση του Μάκη Βορίδη που είπε να εξεταστεί κατά περίπτωση ο χημικός ευνουχισμός στους βιαστές ανηλίκων.

«Υπάρχουν εγκλήματα που δεν θα έπρεπε να έχουν υπό όρους απόλυση κι ένα τέτοιο είναι ο βιασμός παιδιών» είπε ο υπουργός Υγείας εκφράζοντας την προσωπική του θέση. «Δεν πιστεύω ότι ο βιαστής παιδιών θα σωφρονιστεί, το σημαντικό είναι η προστασία της κοινωνίας από αυτούς τους ανθρώπους», για να καταλήξει: «Ο βιαστής παιδιών παραμένει επικίνδυνος για τα παιδιά μας».

Πλεύρης: Τι είπε για τον Προσωπικό γιατρό

«Έχουμε 4,5 εκατομμύρια πολίτες εγγεγραμμένους στο σύστημα. 3.400 γιατρούς και έχουν υλοποιηθεί 1.100.000 ραντεβού.

Άρα, ο θεσμός προχωράει. Που είναι το θέμα; Γιατί δεν είναι ωραίο να ωραιοποιούμε καταστάσεις. Γιατί αυτός ο θεσμός στη βασική του λειτουργία έχει ότι κάποια στιγμή πρέπει να καλύψει όλο τον πληθυσμό και ο πολίτης να βρίσκει με άνεση γιατρό και να μην ταλαιπωρείται όπως είμαι βέβαιος θα σας έχουν έρθει και μηνύματα που ταλαιπωρούνται, ειδικά στην Αττική πολίτες, γιατί η κάλυψη της Αττικής είναι στο 50%.

Τι κάνουμε τώρα; Πάμε στην επόμενη φάση. Μπαίνουν οι ειδικότητες και παράλληλα θα μπούνε και άλλοι γιατροί. Έχουμε έναν προγραμματισμό μέχρι τέλη Νοεμβρίου.

Έχουμε πει ότι ο θεσμός λειτουργεί πιλοτικά μέχρι 31/12, μέχρι τέλη Νοεμβρίου υπολογίζουμε ότι θα έχουμε τουλάχιστον, χρειάζονται άλλοι 1.000 γιατροί για να έχουμε πλήρη κάλυψη του πληθυσμού.

Πιστεύουμε ότι οι μισοί από αυτούς θα υπάρξουν. Άρα, ήπια όπως λέμε θα λειτουργήσει ο θεσμός. Το βασικό πλεονέκτημα αυτού του θεσμού και θέλω να το καταλάβουν οι πολίτες, είναι ότι δεν απευθύνεται σε ασθενείς. Απευθύνεται στον κάθε πολίτη ώστε να έχει έναν γιατρό δωρεάν που του πληρώνει το κράτος από τη μικρή ηλικία, να κάνει τις προληπτικές εξετάσεις, να κάνει ότι χρειάζεται προκειμένου να παραμένει υγιής.

Γιατί το μοντέλο σε όλα τα συστήματα υγείας είναι να προσπαθούμε να κρατήσουμε τον πολίτη υγιή. Να σας δώσω μία είδηση για να το καταλάβετε.

Πλεύρης: Πρόληψη του καρκίνου

Έχετε ακούσει για το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά που έχουμε του ελέγχου του καρκίνου του μαστού. Ήδη από τις εξετάσεις οι οποίες έχουν γίνει έχουμε τα πρώτα στοιχεία, θα δώσουμε τα ακριβή στοιχεία την επόμενη εβδομάδα, περίπου 2 χιλιάδες γυναίκες έχουν διαγνωστεί σε τόσο πρώιμο στάδιο που δε θα χρειαστεί να κάνουν είτε μαστεκτομή, είτε άλλης φύσεως θεραπείας.

Δηλαδή γυρνώντας στην πρόληψη και δίνοντας λεφτά στην πρόληψη αυτές όλες οι γυναίκες άμα δεν έκαναν οι ίδιες μία πρωτοβουλία, τώρα πήγε η πολιτεία και τους βρήκε, τους είπε να κάνουν τη μαστογραφία. Αν οι ίδιες δεν είχαν την επιμέλεια να την κάνουν, κάποιες από αυτές μπορεί να πήγαιναν να την κάνουν, κάποιες άλλες να μην την κάνανε και θα βρίσκαμε καρκίνους σε ένα επόμενο στάδιο με ότι αυτό θα σήμαινε για την υγεία των ιδίων των γυναικών.

Άρα ο προσωπικός γιατρός με τις προληπτικές εξετάσεις καλύπτει αυτό, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε, μην ανησυχούν οι πολίτες, το έχουμε πει, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί το μέτρο της αυξημένης συμμετοχής που είναι ως κύρωση για όποιον δεν εγγράφεται, μέχρι το σημείο που θα υπάρχουν τόσοι γιατροί στο σύστημα που ο άλλος δεν θα εγγράφεται αποκλειστικά και μόνο.

Κίνητρα έχουμε δώσει, είναι η προτεραιοποίηση των ραντεβού σε όσους είναι σε προσωπικό γιατρό, η χαμηλότερη συμμετοχή και για τους γιατρούς αντίστοιχα πέρα από τα χρήματα που δίνονται που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα, φτάνουν μέχρι και τα 70 χιλιάδες ευρώ το χρόνο κάποιος που θα κάνει πλήρη λειτουργία του θεσμού, θα υπάρξουν και μέσα από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης οικονομικά κίνητρα στο κομμάτι που έχει κάνει με τη διασύνδεση του φακέλου, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη προσέλευση γιατρών, γιατί θέλουμε ο πολίτης να έχει πραγματικά την ελευθερία επιλογής γιατρού.

Τώρα εξετάζουμε τη δυνατότητα, επειδή το σημαντικό ρόλο που έχει να παίξει ο προσωπικός γιατρός είναι η διασύνδεση με τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς, οπότε πια θα έχουμε έναν φάκελο για να το καταλάβουν οι πολίτες, που όπου και να πηγαίνει με τη συναίνεσή του ο πολίτης δε θα χρειάζεται να δίνει ιστορικό.

Θα πηγαίνει αύριο στον Ευαγγελισμό, θα μπαίνει ο Ευαγγελισμός και θα βλέπει ότι εξετάσεις έχει κάνει, ώστε να προλαμβάνουμε καταστάσεις όταν θα χρειάζεται ένας έλεγχος και δε θα επαναλαμβάνονται αχρείαστα εξετάσεις που έχουμε τα αποτελέσματά τους. Αυτό θέλει ένα κομμάτι διασύνδεσης, το οποίο θα το στηρίξουμε εξ ολοκλήρου οικονομικά η πολιτεία».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ