Πλεύρης – Capitation: Τι αλλάζει σε ΕΟΠΥΥ και Πρωτοβάθμια Φροντίδα

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι νέοι κανόνες λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και της ΠΦΥ, εισάγοντας τη μορφή του capitation και αλλάζοντας ριζικά μεταξύ άλλων τις ιατρικές επισκέψεις, τον οικογενειακό γιατρό (θεράπων ιατρός) και τις παραπομπές στα νοσοκομεία.

Πλεύρης: Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι νέοι κανόνες λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και της ΠΦΥ, εισάγοντας τη μορφή του capitation και αλλάζοντας ριζικά μεταξύ άλλων τις ιατρικές επισκέψεις, τον οικογενειακό γιατρό με μετατροπή σε θεράπων ιατρό και τις παραπομπές στα νοσοκομεία.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι τεχνικές λεπτομέρειες των αλλαγών που προβλέπονται επί του νομοσχεδίου αναμένεται να παρουσιαστούν στις επόμενες ημέρες στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, όπως τόνισε σήμερα από την Αριστοτέλους, ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης. Στόχος είναι το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να έχει ψηφιστεί έως τα μέσα Απριλίου σύμφωνα με τις οδηγίες του Μεγάρου Μαξίμου.

Στις μεγάλες αλλαγές για τους πολίτες, ο θεράπων ιατρός θα είναι υπεύθυνος για την παραπομπή του ασθενούς στη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Δηλαδή, οι ασθενείς δεν θα μπορούν να απευθύνονται στα νοσοκομεία, παρά μόνο μετά από παραπομπή του θεράποντα ιατρού τους. Ενώ, στην πλήρη εφαρμογή του θεσμού, οι ασθενείς δεν θα μπορούν να απευθύνονται και σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, παρά μόνο μετά από παραπομπή. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ΕΟΠΥΥ δεν θα καλύπτει το κόστος της επίσκεψης.

Αποζημίωση σε ετήσια βάση

Όσον αφορά στους γιατρούς που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, αυτοί θα αποζημιώνονται όχι ανά ιατρική επίσκεψη, αλλά κατ’ άτομο (με τη μορφή του capitation, όπως λειτουργούν οι ασφαλιστικές εταιρείες), σε ετήσια βάση.

Από πλευράς τους, οι πολίτες θα πρέπει υποχρεωτικά να επιλέξουν το θεράποντα ιατρό τους μέχρι τα τέλη του 2022. Αυτός μπορεί να εργάζεται είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Στην πρώτη περίπτωση οι γιατροί του Δημοσίου θα αμειφθούν με επιπλέον χρήματα, ενώ όσον αφορά τους ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, θα κληθούν να υπογράψουν ειδική σύμβαση με σύστημα αμοιβής κατά κεφαλή (capitation), που ισχύει σε πολλές χώρες.

Το ύψος της αμοιβής δεν έχει ακόμη καθοριστεί και θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Παράλληλα, πρέπει να καθοριστούν οι υποχρεώσεις κάθε ιατρού και ο μέγιστος αριθμός πολιτών, που θα μπορεί κάθε ιατρός να εγγράψει στο μητρώο του. Μέχρι στιγμής, γίνεται λόγος για 2.000 πολίτες σε έκαστο γιατρό.

Σύμφωνα με τις διευκρινήσεις που έδωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, οι υπάρχουσες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (Κέντρα Υγείας και Τοπικές Μονάδες Υγείας- ΤΟΜΥ) ενοποιούνται διοικητικά και με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης (που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ) αναβαθμίζονται κτηριακά και υλικοτεχνικά.

Εθνικός χάρτης δομών ΠΦΥ

Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται νέος εθνικός χάρτης δομών ΠΦΥ που θα εξυπηρετούν όλους τους πολίτες με βάση τις αρχές της ισότιμης πρόσβασης των ασθενών και της καθολικότητας του δημόσιου συστήματος υγείας.

Οι αναβαθμίσεις, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Υγείας, θα γίνουν και με Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ όπου καταγράφονται ελλείψεις σε δημόσιες δομές, θα μπορεί να υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Για τον ΕΟΠΥΥ αναμένεται η ένταξη ποιοτικών κριτηρίων για τη σύναψη συμβάσεων με τους παρόχους και την αποζημίωση των πράξεων, όπως και ο έλεγχος των υπηρεσιών σε πραγματικό χρόνο.

Προληπτικές εξετάσεις

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας, στα τέλη Μαρτίου, αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού, υπό τον τίτλο «Σπύρος Δοξιάδης» και «Φώφη Γεννηματά». Το πρόγραμμα έχει ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο Σχέδιο Ανάκαμψης και το σχετικό Τεχνικό Δελτίο υπογράφηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, οι Ελληνίδες συγκεκριμένης ηλικίας και άνω (αναμένεται να καθοριστεί το όριο) θα ειδοποιούνται μέσω SMS για δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία.

Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης, τόσο η διενέργεια των εξετάσεων όσο και οι ιατρικές επισκέψεις που θα απαιτηθούν σε περίπτωση ύποπτου ευρήματος, δεν θα επιβαρύνονται με clawback για τα ιδιωτικά, διαγνωστικά κέντρα και τους ιδιώτες ιατρούς. Όπως διευκρίνισε, η συμμετοχή της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας στις προληπτικές εξετάσεις είναι προαιρετική και δεν θα υπάρχει κάποια κύρωση.

Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερους προγράμματος προληπτικών εξετάσεων, το οποίο σχεδιάζεται να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση και σε δεύτερο χρόνο θα ενταχθεί και ο αντρικός πληθυσμός. Θα περιλαμβάνει το προσυμπτωματικό πληθυσμιακό έλεγχο για καρκίνο του προστάτη, του παχέος εντέρου σε άτομα άνω των 50 ετών (κολονοσκόπηση) και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ