ΠΙΣ: Την απόσυρση της εγκυκλίου Χουλιαράκη ζητά από τον Β. Κικίλια

Την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου Χουλιαράκη ζήτησε από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), στην έκτακτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα με αφορμή την πρωτοφανή και άδικη απόφαση να καταλογιστεί το ποσό των 850.000 ευρώ σε νοσοκομειακό γιατρό της Λάρισας εξαιτίας ιατρικής επιπλοκής, σε περιστατικό που σημειώθηκε πριν από 17 χρόνια.

Την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου Χουλιαράκη ζήτησε από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ)

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε από τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος που είχε προωθηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και τον τότε υπουργό κ. Γ. Χουλιαράκη.

Ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας δεσμεύτηκε στο Προεδρείο του ΠΙΣ ότι θα μελετήσει διεξοδικά το θέμα, αφού το έθεσε ως βασική προτεραιότητά του.

Ο ΠΙΣ από την πρώτη στιγμή επεσήμανε ότι η εγκύκλιος Χουλιαράκη, με βάση την οποία καλείται ο ίδιος ο γιατρός να πληρώσει το ποσό αυτό, είναι απαράδεκτη και πρέπει να αποσυρθεί άμεσα. Οι συνέπειες αυτής της πρακτικής θα είναι τραγικές, καθώς θα εκτοξεύσουν το κόστος των ιατρικών πράξεων και θα οδηγήσουν στην άσκηση αμυντικής ιατρικής, τα αποτελέσματα της οποίας θα επιβαρύνουν τη συνολική ποιότητα υγείας των ασθενών.

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Βασίλης Κικίλιας και Γιώργος Ελευθερίου
Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Βασίλης Κικίλιας και Γιώργος Ελευθερίου
Συνολική νομοθετική ρύθμιση 

Ο ΠΙΣ ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας τη συνολική νομοθετική ρύθμιση όσον αφορά στο ιατρικό σφάλμα και την ιατρική αμέλεια, σε βάση ισότιμης αντιμετώπισης όλων των ιατρών της χώρας, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Εξάλλου ένα ιατρικό σφάλμα, ειδικά στα δημόσια νοσοκομεία, μπορεί να οφείλεται στο σύνδρομο Burnout που αντιμετωπίζουν οι γιατροί. Ένα σύνδρομο που προέρχεται κυρίως από τα εξαντλητικά ωράρια που επικρατούν για πολλά χρόνια στο ΕΣΥ. Αιτία είναι οι τραγικές ελλείψεις του ιατρικού προσωπικού.

Το Burnout είναι ένα σύνδρομο που θεωρείται ότι προέρχεται από χρόνιο στρες στο χώρο εργασίας που δεν έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση των συναισθημάτων και της ενέργειας, σε αυξημένη διανοητική απόσταση από τη δουλειά ενός ατόμου ή αισθήματα αρνητικότητας ή κυνισμού που σχετίζονται με την εργασία, καθώς και σε μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κατατάξει το Burnout σε ειδική κατηγορία του ICD-10. Αναγνωρίζοντας έτσι τη σοβαρότητα του συνδρόμου ως μία σύγχρονη πάθηση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ