ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΠΙΣ: Κανένα φάρμακο και δη αντιβιοτικό χωρίς συνταγή γιατρού

ΠΙΣ: Κανένα φάρμακο και δη αντιβιοτικό χωρίς συνταγή γιατρού

- Advertisement -

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα ο νόμος για τη χορήγηση αντιβιοτικών αποκλειστικά με ιατρική συνταγή, όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), τονίζοντας πως πρόκειται για μια κατάκτηση του ιατρικού κόσμου που χρειάστηκε σχεδόν 50 χρόνια για να εφαρμοστεί!

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα ο νόμος για τη χορήγηση αντιβιοτικών αποκλειστικά με ιατρική συνταγή, όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ)

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με όσα τονίζει ο ΠΙΣ σε ανακοίνωση του:

Να θυμίσουμε ότι ο υπάρχον νόμος ισχύει εδώ και 46 χρόνια (ΦΕΚ 172 8.8.1973) και προβλέπει τη χορήγηση όλων των φαρμάκων μόνο με συνταγή γιατρού!

Με την Ελλάδα να είναι πρώτη στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων) να καταγράφει διπλάσια χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας σε σχέση με το Μ.Ο. της ΕΕ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ζήτησε πιεστικά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας το 2019 να ενσωματώσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες στην ελληνική νομοθεσία.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, μάλιστα, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στην Βουλή, ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, δεσμεύτηκε να φέρει σχετική διάταξη που να απαγορεύει ρητά την χορήγηση φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή. Και με το Νόμο 4675/2020 το έπραξε, δίνοντας ένα περιθώριο 3 μηνών για την εφαρμογή λόγω της πανδημίας.

Η συνταγή χορήγησης αντιβιοτικών θα είναι από σήμερα ηλεκτρονική. Θα αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του φαρμάκου καθώς και την δοσολογία. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής και κυρίως τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου.

O Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα το νόμο. Καλεί και τους Ιατρικούς Συλλόγους να επιβλέψουν την πιστή εφαρμογή του.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ