ΠολιτικήΠΦΣ: Διαχρονικό πρόβλημα οι ελλείψεις φαρμάκων -Αναζητείται λύση

ΠΦΣ: Διαχρονικό πρόβλημα οι ελλείψεις φαρμάκων -Αναζητείται λύση

- Advertisement -

Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που δυστυχώς το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να επιδεινώνεται σε μεγάλο βαθμό, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος, όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), σημειώνοντας πως και στο παρελθόν έχει κατ’ επανάληψη αναδείξει τις πτυχές του προβλήματος χωρίς -όπως τονίζει- να έχει δοθεί λύση από την Πολιτεία.

Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που δυστυχώς το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να επιδεινώνεται σε μεγάλο βαθμό, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος, όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ)

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σχολιάζοντας ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), σημειώνει ότι “τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων -και ταλαιπωρούνται ασθενείς και φαρμακοποιοί- είναι πάρα πολύ περισσότερα από 27. Ο ΕΟΦ λαμβάνει υπόψη μόνο τα στοιχεία των φαρμακευτικών εταιρειών”.

Ο ΠΦΣ προσθέτει ότι σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας στο Υπουργείο Υγείας, θα παρουσιάσει λίστα με τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη σε πανελλαδικό επίπεδο.

Επίσης θα καταθέσει προτάσεις για την άμεση λύση του προβλήματος. Στις προτάσεις, είναι υποχρεωμένοι -όπως αναφέρει- να συμβάλουν όλοι εμπλεκόμενοι στη διακίνηση του φαρμάκου.

“Η Πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι σε αυτούς που κερδοσκοπούν σε βάρος του Έλληνα ασθενή που αδυνατεί να βρει το φάρμακό του”, καταλήγει ο ΠΦΣ.

Τι αναφέρει ο ΕΟΦ

Είκοσι επτά είναι οι επίσημες δηλωμένες ελλείψεις φαρμακευτικών προϊόντων όπως επισημαίνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Ο ΕΟΦ διαψεύδει τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους Αττικής και Θεσσαλονίκης που κάνουν λόγο για ελλείψεις 400 φαρμάκων από την ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, οι υπεύθυνοι κυκλοφορίας φαρμάκων είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τις ελλείψεις σε προϊόντα και μέχρι σήμερα προκύπτει ότι αυτές είναι 27.

«Αρκετά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και αντικαρκινικά, παρουσιάζουν έλλειψη σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως σχετικά αναφέρουν οι αντίστοιχες ιστοσελίδες ομόλογων Οργανισμών. Ο εφοδιασμός της αγοράς αποκαθίσταται κυρίως μέσω εισαγωγών από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ)», τονίζει ο ΕΟΦ.

Προσθέτει ότι, «το 2019 το ΙΦΕΤ προχώρησε στην εισαγωγή πλέον των 250 φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Ο ΕΟΦ αντιμετώπισε με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα τον ενδεχόμενο κίνδυνο έλλειψης περισσότερων από 1500 σκευασμάτων. Διασφαλίζοντας την κάλυψη όλων των θεραπευτικών αναγκών. Σε ειδικές κατηγορίες φαρμάκων, όπως οι ηπαρίνες και οι σφαιρίνες. Λόγω της παγκόσμιας έλλειψης σε πρώτη ύλη. Ο ΕΟΦ ολοκληρώνει τις διαδικασίες δέσμευσης της απαραίτητης ποσότητας προϊόντων, προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς οι ετήσιες ανάγκες της χώρας».

Στην ανακοίνωση του ΕΟΦ σημειώνεται ότι, η πιστοποιημένη έλλειψη αφορά στις δραστικές ουσίες των φαρμάκων. Όχι στον αριθμό των εμπορικών ονομασιών των προϊόντων. «Επομένως, ο αριθμός των προϊόντων που ελλείπουν από την αγορά, σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με τον αριθμό των δραστικών ουσιών σε πραγματική έλλειψη».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ