ΠΕΦ: Φρένο στις επενδύσεις βάζουν τα νέα όρια προϋπολογισμών

Τη διαφωνία της για την αλλαγή των ορίων μεταξύ των δύο διακριτών προϋπολογισμών για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Τη διαφωνία της για την αλλαγή των ορίων μεταξύ των δύο διακριτών προϋπολογισμών για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα, η ΠΕΦ τονίζει ότι «οι ανεξέλεγκτοι φόροι μέσω clawback (επιστροφή χρηματικού ποσού), ενέργεια και πληθωρισμός, διαλύουν την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων. Τα νέα όρια των προϋπολογισμών βάζουν φρένο για τις επενδύσεις».

Μάλιστα, καλεί την Πολιτεία να ενισχύσει την χρηματοδότηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, επιταχύνοντας παράλληλα την υλοποίηση των μέτρων για τον ουσιαστικό έλεγχο της συνταγογράφησης και τον εξορθολογισμό της αποζημίωσης.

«Μονομερής επιβάρυνση για τα φαρμακεία»

«Εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας με την πρόθεση του υπουργείου Υγείας για την μεταφορά 60 εκατ. ευρώ από τον ελλειμματικό προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης των ιδιωτικών φαρμακείων, στον επίσης ελλειμματικό προϋπολογισμό των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ», αναφέρει η ΠΕΦ.

Προσθέτει ότι «δεν είναι δυνατό, η λύση στο πρόβλημα του clawback να επιδιώκεται μέσω της αύξησης rebate (έκπτωσης την οποία «δίνουν» οι ιδιώτες πάροχοι στον ΕΟΠΥΥ) και της νέας μονομερούς επιβάρυνσης των φαρμάκων των ιδιωτικών φαρμακείων, τα οποία καλύπτουν περισσότερους από επτά εκατομμύρια ασθενείς -κυρίως χρόνιων νοσημάτων».

Η ΠΕΦ αναφέρει ότι όποιος προκαλεί δαπάνη θα πρέπει να επιβαρύνεται αναλόγως. «Δυστυχώς ο κανόνας αυτός καταστρατηγείται για μια ακόμη φορά. Δεν είναι δυνατό φάρμακα των 5 και 7 ευρώ να έχουν τις ίδιες ποσοστιαίες επιστροφές με φάρμακα των 300 και 500 ευρώ».

«Αδικαιολόγητη η περαιτέρω μείωση των τιμών στα φάρμακα»

Επισημαίνει ότι ειδικά τα φάρμακα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ήδη δέχονται τεράστια πίεση λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής και θεωρεί «αδικαιολόγητη την οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση των τιμών μέσω της ανατιμολόγησης».

Συμπληρώνει ότι «η αλλαγή των ορίων των προϋπολογισμών θα επιβαρύνει με νέα clawback τα φάρμακα της ελληνικής παραγωγής διαμορφώνοντας συνθήκες μη προβλεψιμότητας».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ