Τον καθοριστικό ρόλο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην επάρκεια φαρμάκων, την ανάπτυξη και τη δημόσια υγεία ανέδειξε η εκδήλωση της ΠΕΦ για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, με έμφαση στις επενδύσεις, το επενδυτικό clawback και τη φαρμακευτική πολιτική της επόμενης πενταετίας.

Με ευρεία συμμετοχή της πολιτικής, θεσμικής και επιστημονικής ηγεσίας της χώρας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026 η εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), αναδεικνύοντας τον κομβικό ρόλο του κλάδου στη δημόσια υγεία, την οικονομία και τη στρατηγική αυτονομία της χώρας.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β’, ο οποίος ευλόγησε την πίτα, ενώ το «παρών» έδωσαν κορυφαίοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της Βουλής, της Εκκλησίας και των θεσμικών φορέων.
Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, καθώς και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων οι Ιωάννης Τσίμαρης και Διονύσιος Καλαματιανός.

Τρύφων: Το φάρμακο ζήτημα εθνικής και κοινωνικής ασφάλειας
Στην κεντρική του ομιλία, ο Πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων αναφέρθηκε στις μεγάλες γεωπολιτικές και γεωοικονομικές ανακατατάξεις, τονίζοντας ότι η επάρκεια και η παραγωγή φαρμάκου αποτελούν πλέον κρίσιμο ζήτημα εθνικής και κοινωνικής ασφάλειας.
Όπως επισήμανε, η Ευρώπη καλείται να επαναπροσδιορίσει τη βιομηχανική της πολιτική, με έμφαση στη στρατηγική αυτονομία και την επαναβιομηχάνιση, ιδιαίτερα στον φαρμακευτικό τομέα, όπου η εξάρτηση από τρίτες χώρες έχει αναδειχθεί σε σοβαρό διαρθρωτικό κίνδυνο.
Παρά τη βελτίωση βασικών μακροοικονομικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Τρύφων υπογράμμισε ότι εξακολουθούν να υφίστανται δομικά προβλήματα που περιορίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και απαιτούν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
Επενδυτικό clawback: 1,8 δισ. ευρώ επενδύσεις έως το 2028
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο μέτρο του επενδυτικού clawback, το οποίο ο Πρόεδρος της ΠΕΦ χαρακτήρισε ως το πλέον επιτυχημένο ΣΔΙΤ των τελευταίων ετών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το μέτρο έχει ήδη κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ έως το 2028, δημιουργώντας περισσότερες από 5.500 νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την περιφερειακή ανάπτυξη και επιτρέποντας την κάλυψη έως και του 70% των φαρμακευτικών αναγκών της χώρας από εγχώρια παραγωγή.

Παράλληλα, επισήμανε τις έντονες πιέσεις που προκαλεί η χρόνια υποχρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης και η διαρκής αύξηση των υποχρεωτικών επιστροφών, τονίζοντας ότι χωρίς σταθερό και προβλέψιμο πλαίσιο πολιτικής δεν μπορεί να υπάρξει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου και σταθερού πλαισίου φαρμακευτικής πολιτικής για την περίοδο 2026–2030, με έλεγχο της κατανάλωσης, ενίσχυση των γενοσήμων και ουσιαστικά κίνητρα για Έρευνα και Ανάπτυξη.
Δέμος: Ο φαρμακευτικός κλάδος στρατηγικός πυλώνας της οικονομίας
Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΦ Δημήτρης Δέμος τόνισε ότι ο φαρμακευτικός κλάδος έχει πλέον υπερβεί τον ρόλο ενός περιφερειακού τομέα της οικονομίας και εξελίσσεται σε στρατηγικό πυλώνα βιομηχανικής παραγωγής, εξαγωγικής δραστηριότητας και επιστημονικής απασχόλησης.
Όπως ανέφερε, τα φαρμακευτικά προϊόντα συγκαταλέγονται σήμερα στους κορυφαίους εξαγωγικούς κλάδους της χώρας, με ετήσια αξία που προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη δημιουργία στην Ελλάδα παραγωγικής βάσης πρώτων υλών φαρμάκων, εξέλιξη κρίσιμη για την επάρκεια της Ευρώπης σε βασικά σκευάσματα, αλλά και στη δυναμική είσοδο της χώρας στην έρευνα βιοτεχνολογικών προϊόντων — έναν τομέα υψηλής εξειδίκευσης με περιορισμένη διεθνή τεχνογνωσία.
«Παράγουμε πλέον γνώση και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στρατηγική αυτονομία και αναπτυξιακό αποτύπωμα
Ο κ. Δέμος υπογράμμισε ότι η δυνατότητα παραγωγής και εξαγωγής ενός τόσο κρίσιμου κοινωνικού αγαθού όπως το φάρμακο προσδίδει στη χώρα ισχυρή διαπραγματευτική θέση σε ένα περιβάλλον διεθνών αναταράξεων.
Κλείνοντας, τόνισε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να αποτελέσει πρότυπο βιομηχανικής πολιτικής, συνδυάζοντας εξωστρέφεια, ποιότητα, κανονιστική συμμόρφωση και κοινωνική υπευθυνότητα.
«Η επιτυχία του κλάδου μας είναι επιτυχία της ελληνικής οικονομίας, της δημόσιας υγείας και της χώρας συνολικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Διαβάστε επίσης
Νέα ΚΥΑ για το επενδυτικό clawback με συμμετοχή και θυγατρικών
Καμπανάκι ΣΦΕΕ: Οι χαμηλές τιμές, το υψηλό clawback και η πρόσβαση στην καινοτομία

