Παπαδημητρίου: Οι θέσεις ΣΦΕΕ για επενδυτικά κίνητρα και clawback

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Ως την αρχή μιας ουσιαστικής προσπάθειας για την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών του φαρμακευτικού κλάδου χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει τη δυνατότητα σε όσες εταιρείες του κλάδου επενδύουν, να συμψηφίσουν (έως 50 εκατ. ευρώ για το 2019) μέρος των επενδύσεων αυτών με τις υποχρεώσεις τους έναντι του ελληνικού Δημοσίου για το clawback.

Ως την αρχή μιας ουσιαστικής προσπάθειας για την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών του φαρμακευτικού κλάδου χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου την απόφαση της κυβέρνησης για το clawback

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως τονίζει ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, «Με ιδιαίτερη χαρά ακούσαμε τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, να ανακοινώνει πως θα δοθεί η δυνατότητα στις εταιρείες του κλάδου του φαρμάκου που θα προχωρήσουν σε επενδύσεις να συμψηφίσουν μέρος των επενδύσεων αυτών, συμπεριλαμβανομένων και των κλινικών μελετών. Σε ένα μέγιστο ύψος της τάξης των 50 εκατ. ευρώ για το 2019. Με τις συνεχώς αυξανόμενες υποχρεωτικές επιστροφές τις οποίες μας επιβάλλει η πολιτεία τα τελευταία 8 χρόνια, που ξεπερνούν το 1,5 δις για το 2018».

«Ήταν πάγιο αίτημα του ΣΦΕΕ όλα αυτά τα χρόνια να δοθούν κίνητρα στη φαρμακοβιομηχανία από την Πολιτεία» όπως επισημαίνει ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου. «Πρέπει να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και να ευνοηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη τόσο των διεθνών όσο και των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων που εκπροσωπεί ο Σύνδεσμος μας. Η ανακοίνωση αυτή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται να επισφραγίσει τις προσπάθειες μας».

Μικρό αλλά σημαντικό μέτρο

Σχετικά με το ύψος του ποσού που θα συμψηφίζεται, ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Ο συμψηφισμός των ποσών που θα επενδύονται σε έρευνα και ανάπτυξη με το clawback ήταν ένα από τα ζητούμενα μας. Αποτελεί ένα μικρό αλλά σημαντικό μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Ελπίζουμε να είναι η αρχή μιας ουσιαστικής προσπάθειας της οποίας θα ηγηθεί η κυβέρνηση. Η οποία αφενός θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές προοπτικές του φαρμακευτικού κλάδου, άρα και του συνόλου της οικονομίας. Αφετέρου θα θέσει το πλαίσιο σταθερότητας και προβλεψιμότητας που αναζητούμε τα τελευταία χρόνια. Ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των εταιρειών. Και τελικά η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας» όπως καταλήγει ο κ. Παπαδημητρίου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ