ΠολιτικήΠαχυσαρκία: Στον κρατικό προϋπολογισμό περνά η χρηματοδότηση των δωρεάν θεραπειών

Παχυσαρκία: Στον κρατικό προϋπολογισμό περνά η χρηματοδότηση των δωρεάν θεραπειών

- Advertisement -

Το υπουργείο Υγείας αναζητεί χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για να συνεχιστούν οι θεραπείες περίπου 43.500 δικαιούχων – Τι δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός, Ειρήνη Αγαπηδάη για τις προληπτικές εξετάσεις, τις Κινητές Ομάδες Υγείας και την έξαρση σαλμονέλας στη Λαμία

Το υπουργείο Υγείας αναζητεί χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για να συνεχιστούν οι θεραπείες περίπου 43.500 δικαιούχων – Τι δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός, Ειρήνη Αγαπηδάη
Ειρήνη Αγαπηδάκη, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τη διαβεβαίωση ότι το πρόγραμμα δωρεάν φαρμακευτικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας δεν εγκαταλείπεται έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι η αλλαγή της ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής προσέγγισης προκάλεσε σοβαρή ανατροπή στον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Το υπουργείο Υγείας αναζητεί πλέον λύση μέσω του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού, ώστε οι περίπου 43.500 δικαιούχοι που, σύμφωνα με την ίδια, έχουν ήδη αρχίσει θεραπεία να συνεχίσουν χωρίς διακοπή.

Η αναπληρώτρια υπουργός εκτίμησε ότι το ζήτημα θα έχει ομαλοποιηθεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες. Η δήλωσή της αποτελεί σαφή πολιτική δέσμευση για τη διατήρηση του προγράμματος, δεν ισοδυναμεί όμως ακόμη με ολοκληρωμένη χρηματοδοτική απόφαση. Το κρίσιμο επόμενο βήμα είναι να εξασφαλιστούν οι πόροι και να αποσαφηνιστεί ο μηχανισμός με τον οποίο θα συνεχιστεί η δωρεάν χορήγηση των εγκεκριμένων θεραπειών.

Παράλληλα, η Ειρήνη Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» θα συνεχιστεί από τον Σεπτέμβριο του 2026 έως το 2030, με τις δράσεις για τον καρκίνο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τη νεφρική δυσλειτουργία να προχωρούν κανονικά.

Κατά τη συνέντευξή της στην εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» του ΕΡΤNEWS, αναφέρθηκε επίσης στη λειτουργία των Κινητών Ομάδων Υγείας, στην πρώτη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού σε Κέντρο Υγείας και στην υπό διερεύνηση έξαρση κρουσμάτων σαλμονέλας στη Λαμία.

Η αλλαγή της Κομισιόν που ανέτρεψε τον σχεδιασμό

Η αναπληρώτρια υπουργός απέδωσε την αναστάτωση γύρω από τα φάρμακα για την παχυσαρκία σε διαφορετική τεχνική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς τη χρηματοδότηση της δράσης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως εξήγησε, το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ένα δυναμικό χρηματοδοτικό πλαίσιο, το οποίο αναθεωρείται και τροποποιείται σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με την Ειρήνη Αγαπηδάκη, η αλλαγή της Κομισιόν δημιούργησε χρηματοδοτικό κενό και υποχρέωσε την κυβέρνηση να αναζητήσει άλλη πηγή πόρων.

«Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να αναζητούμε λύση μέσω του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να συνεχιστούν κανονικά οι θεραπείες», ανέφερε.

Η ίδια δήλωσε ότι κατανοεί πλήρως την αναστάτωση των πολιτών και πρόσθεσε ότι αντίστοιχη ανησυχία επικρατεί και στο υπουργείο Υγείας, καθώς η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν περιλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό.

Το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και προέβλεπε δωρεάν φάρμακα υψηλού κόστους, ιατρική παρακολούθηση, προληπτικές εξετάσεις και διατροφική καθοδήγηση. Τα αρχικά κριτήρια αφορούσαν ανθρώπους με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 40 ή με ΔΜΣ από 37 έως 40 και σχετιζόμενες συννοσηρότητες.

Το στοίχημα της αδιάλειπτης θεραπείας

Το σημαντικότερο ζήτημα για τους δικαιούχους δεν είναι μόνο το αν το πρόγραμμα θα επαναχρηματοδοτηθεί, αλλά αν θα αποφευχθεί οποιοδήποτε κενό στη θεραπεία.

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας εντάσσεται σε ένα μακροχρόνιο θεραπευτικό σχέδιο. Δεν πρόκειται για μία σύντομη αγωγή η οποία μπορεί να διακόπτεται και να επαναλαμβάνεται χωρίς ιατρική αξιολόγηση.

Η απότομη διακοπή μπορεί να επηρεάσει το σωματικό βάρος, τη μεταβολική κατάσταση και την ψυχολογία των ασθενών. Κάθε αλλαγή πρέπει να αποφασίζεται από τον θεράποντα γιατρό και όχι να επιβάλλεται από διοικητικές ή χρηματοδοτικές καθυστερήσεις.

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη υπογράμμισε ότι τα φάρμακα χορηγούνται μόνο σε ανθρώπους με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο. Στόχος δεν είναι μία αισθητική παρέμβαση, αλλά η θεραπεία της σοβαρής παχυσαρκίας και η μείωση του συνολικού κινδύνου για την υγεία.

Η παχυσαρκία αποτελεί χρόνια και υποτροπιάζουσα νόσο, η οποία συνδέεται με διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα, λιπώδη νόσο του ήπατος, υπνική άπνοια και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Η φαρμακευτική αγωγή αποτελεί ένα μέρος της παρέμβασης. Το πρόγραμμα συνδυάζει τα φάρμακα με ιατρική παρακολούθηση, διατροφικές αλλαγές και σωματική δραστηριότητα, ώστε να επιτευχθεί απώλεια βάρους με μεγαλύτερη διάρκεια και ασφάλεια.

Περίπου 43.500 ασθενείς έχουν ξεκινήσει θεραπεία

Η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι περίπου 43.500 δικαιούχοι έχουν ήδη αρχίσει τη θεραπευτική διαδικασία και πρέπει να μπορέσουν να τη συνεχίσουν χωρίς πρόβλημα.

Ο αριθμός καταδεικνύει την ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκε το πρόγραμμα μετά την έναρξή του στα τέλη του 2025.

Τον Φεβρουάριο του 2026, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωνε 36.360 δικαιούχους και περισσότερους από 6.500 πολίτες που είχαν αρχίσει να λαμβάνουν ολοκληρωμένη φροντίδα μέσα στον πρώτο μήνα εφαρμογής. Περισσότερες από 500 δημόσιες δομές και 6.300 φαρμακεία συμμετείχαν τότε στη δράση.

Σε μεταγενέστερες δημόσιες τοποθετήσεις, το υπουργείο ανέβαζε τον αριθμό των δικαιούχων περίπου στις 67.000 και όσων είχαν λάβει ολοκληρωμένη φροντίδα περίπου στις 40.000, γεγονός που αποτυπώνει τη σταδιακή διεύρυνση του προγράμματος.

Η διαφορετική αποτύπωση των αριθμών σχετίζεται και με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται κάθε πολίτης: άλλο είναι η επιλεξιμότητα, άλλο η ένταξη στην ολοκληρωμένη φροντίδα και άλλο η έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής.

Τι πρέπει να αποσαφηνιστεί

Η δήλωση για λύση μέσα σε 15 ημέρες περιορίζει την αβεβαιότητα, αλλά αφήνει ορισμένα πρακτικά ερωτήματα ανοιχτά.

Πρέπει να διευκρινιστεί ποιο ποσό θα καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός, για πόσο χρονικό διάστημα και αν η χρηματοδότηση θα αφορά μόνο όσους έχουν ήδη αρχίσει θεραπεία ή και νέους δικαιούχους.

Χρειάζεται επίσης σαφής ενημέρωση προς τους ασθενείς, τους γιατρούς και τα φαρμακεία για το αν θα εκτελούνται κανονικά οι συνταγές κατά τη μεταβατική περίοδο.

Η αναπληρώτρια υπουργός δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένη ημερομηνία επανεκκίνησης ή σχετική διοικητική πράξη. Παρουσίασε, όμως, ως κυβερνητική προτεραιότητα τη συνέχιση των θεραπειών μέσω εθνικών πόρων.

Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» συνεχίζεται έως το 2030

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη διαχώρισε το ειδικό πρόγραμμα παχυσαρκίας από τις υπόλοιπες δράσεις του «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ».

Όπως ανέφερε, η χρηματοδοτική εκκρεμότητα για τα φάρμακα δεν συνεπάγεται αναστολή των προγραμμάτων προληπτικού ελέγχου για:

  • τον καρκίνο του μαστού,
  • τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας,
  • τον καρκίνο του παχέος εντέρου,
  • τα καρδιαγγειακά νοσήματα,
  • τη νεφρική δυσλειτουργία.

Οι πολίτες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν SMS και άυλα παραπεμπτικά για τις δωρεάν εξετάσεις.

Η νέα φάση του «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» έχει ανακοινωθεί για την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2026 έως το 2030, με εθνική χρηματοδότηση μετά την ολοκλήρωση των αντίστοιχων δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η μετάβαση στον τακτικό προϋπολογισμό αποτελεί κρίσιμο τεστ για τη μονιμοποίηση της πρόληψης στο ελληνικό σύστημα υγείας. Ένα πρόγραμμα δεν μπορεί να θεωρηθεί πλήρως ενσωματωμένο στο ΕΣΥ όσο εξαρτάται αποκλειστικά από έκτακτους ευρωπαϊκούς πόρους και περιορισμένα χρονοδιαγράμματα.

6,5 εκατομμύρια εξετάσεις και 300.000 πολίτες με ευρήματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περισσότερες από 6,5 εκατομμύρια προληπτικές εξετάσεις.

Περίπου 300.000 πολίτες εντοπίστηκαν με σημαντικά ευρήματα, τα οποία επέτρεψαν την έγκαιρη ιατρική παρέμβαση και, σύμφωνα με την ίδια, την αποτροπή σοβαρών επιπλοκών ή ακόμη και θανάτων.

Τα μεγέθη αυτά αποτελούν νεότερη ενημέρωση σε σχέση με τα στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει το υπουργείο στις αρχές Ιουνίου. Τότε έκανε λόγο για περισσότερους από έξι εκατομμύρια πολίτες που είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις και περισσότερους από 200.000 οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως μετά τον εντοπισμό ευρημάτων.

Οι αριθμοί των εξετάσεων και των πολιτών δεν είναι ταυτόσημοι, καθώς ένας άνθρωπος μπορεί να υποβληθεί σε περισσότερες από μία εξετάσεις ή διαδοχικά στάδια ελέγχου.

Η ουσιαστική αξιολόγηση του προγράμματος θα απαιτήσει στο μέλλον αναλυτικά στοιχεία για το είδος των ευρημάτων, τις τελικές διαγνώσεις, την έναρξη θεραπείας και τα αποτελέσματα στην υγεία των συμμετεχόντων.

«Όταν η διαδικασία είναι εύκολη και δωρεάν, οι πολίτες ανταποκρίνονται»

Η αναπληρώτρια υπουργός απέδωσε την υψηλή συμμετοχή στην απλή και δωρεάν διαδικασία.

Οι πολίτες δεν χρειάζεται να απευθυνθούν πρώτα σε γιατρό για την έκδοση παραπεμπτικού. Λαμβάνουν SMS ή άυλο παραπεμπτικό και μπορούν να προγραμματίσουν την εξέτασή τους σε συνεργαζόμενη δημόσια ή ιδιωτική δομή.

Το μοντέλο μειώνει τα διοικητικά εμπόδια και το οικονομικό κόστος, δύο παράγοντες που συχνά αποτρέπουν τους πολίτες από τον προληπτικό έλεγχο.

«Όταν προσφέρεις ένα πρόγραμμα που είναι εύκολο, γρήγορο και δωρεάν, οι πολίτες το αγκαλιάζουν», σημείωσε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Τόνισε ακόμη ότι η πρόληψη πρέπει να μετατραπεί σε καθημερινή συνήθεια και όχι να αντιμετωπίζεται ως έκτακτη ενέργεια μόνο όταν εμφανιστούν συμπτώματα.

Οι άνδρες εξακολουθούν να εξετάζονται λιγότερο

Η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη παρουσία της στην Αγία Βαρβάρα μαζί με τις Κινητές Ομάδες Υγείας.

Όπως είπε, πολλές γυναίκες προσήλθαν για προληπτικές εξετάσεις, ενώ οι άνδρες εξακολουθούν να συμμετέχουν δυσκολότερα.

Η διαφορά αυτή αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα στη δημόσια υγεία. Οι άνδρες συχνά καθυστερούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια, υποτιμούν τα συμπτώματα ή αποφεύγουν τις εξετάσεις μέχρι να εμφανιστεί σοβαρό πρόβλημα.

Η στοχευμένη ενημέρωση, η πραγματοποίηση εξετάσεων κοντά στον τόπο κατοικίας και η επέκταση των κινητών υπηρεσιών μπορούν να περιορίσουν μέρος αυτής της ανισότητας.

Οι Κινητές Ομάδες Υγείας πηγαίνουν στον πολίτη

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη χαρακτήρισε τις Κινητές Ομάδες Υγείας σημαντική νέα προσθήκη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

Οι ομάδες μεταφέρουν γιατρούς και επαγγελματίες υγείας στα σπίτια πολιτών, σε απομακρυσμένα χωριά και σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε σταθερές δομές.

Στόχος είναι να εξυπηρετούνται ηλικιωμένοι, άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών και κοινωνικά ευάλωτοι πολίτες που διαφορετικά θα έμεναν εκτός συστήματος.

Το υπουργείο έχει παρουσιάσει τις Κινητές Ομάδες ως «γέφυρα» προς τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και ως εργαλείο μείωσης των γεωγραφικών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία με τις κινητές μονάδες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και στην αξιοποίηση της τηλεϊατρικής.

Η συνδυασμένη χρήση κινητών ομάδων και ψηφιακής ιατρικής μπορεί να επιτρέψει τη λήψη εξετάσεων στην κοινότητα και την αξιολόγησή τους από ειδικούς γιατρούς που βρίσκονται σε νοσοκομεία ή αστικά κέντρα.

Πρώτη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού σε Κέντρο Υγείας

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη αιμοκάθαρση.

Πρόκειται για την πρώτη μονάδα αυτού του είδους που λειτουργεί σε δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας στην Ελλάδα.

Η μονάδα διαθέτει έξι μηχανήματα αιμοκάθαρσης και δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί τους νεφροπαθείς της Βόρειας Εύβοιας, οι οποίοι μέχρι σήμερα έπρεπε να μετακινούνται στη Χαλκίδα έως και τρεις φορές την εβδομάδα.

Το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας ανακαινίστηκε για πρώτη φορά έπειτα από περίπου 40 χρόνια και συγκαταλέγεται στα περισσότερα από 110 Κέντρα Υγείας που αναβαθμίστηκαν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η λειτουργία της μονάδας μειώνει σημαντικά την ταλαιπωρία των ασθενών. Η αιμοκάθαρση απαιτεί συνήθως πολύωρες συνεδρίες αρκετές φορές την εβδομάδα, με αποτέλεσμα η μεγάλη απόσταση από τη μονάδα να επιβαρύνει σοβαρά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των νεφροπαθών.

Έξαρση σαλμονέλας στη Λαμία

Η τρίτη βασική ενότητα της συνέντευξης αφορούσε την έξαρση κρουσμάτων σαλμονέλας στη Λαμία.

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη επιβεβαίωσε ότι ο ΕΟΔΥ έχει αρχίσει επιδημιολογική διερεύνηση και ότι οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας συνεχίζουν τους ελέγχους.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που επικαλέστηκε, αρκετοί από τους ασθενείς είχαν καταναλώσει κοτόπουλο από συγκεκριμένα καταστήματα. Η διερεύνηση δεν είχε ολοκληρωθεί και, επομένως, η ακριβής πηγή της μόλυνσης δεν πρέπει να θεωρείται οριστικά επιβεβαιωμένη.

Μέχρι τις 13 Ιουλίου είχαν αναφερθεί 30 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά στο Νοσοκομείο Λαμίας, με 12 ασθενείς να νοσηλεύονται, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία. Οι νοσηλείες δεν σήμαιναν κατ’ ανάγκη βαριά νόσηση, ενώ λόγω του χρόνου επώασης οι υγειονομικές αρχές ανέμεναν την πιθανή εμφάνιση πρόσθετων κρουσμάτων.

Η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι οι περισσότεροι ασθενείς έλαβαν οδηγίες και επέστρεψαν στα σπίτια τους, ενώ όσοι παρέμειναν στο νοσοκομείο παρακολουθούνται.

Προσοχή στο κοτόπουλο και στην ψυκτική αλυσίδα

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση κοτόπουλου και άλλων ευπαθών τροφίμων.

Το κοτόπουλο πρέπει να ψήνεται πλήρως, χωρίς ωμά ή ροζ σημεία στο εσωτερικό του. Εξίσου σημαντική είναι η αποφυγή της διασταυρούμενης επιμόλυνσης: τα μαχαίρια, οι επιφάνειες και τα σκεύη που χρησιμοποιούνται για ωμό κοτόπουλο δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με μαγειρεμένα ή έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα χωρίς προηγουμένως να καθαριστούν σχολαστικά.

Ο ΕΦΕΤ επισημαίνει ότι τα πουλερικά ανήκουν στα τρόφιμα υψηλού κινδύνου και ότι η ανεπαρκής ψύξη, το ατελές ψήσιμο και η μεταφορά μικροοργανισμών από ωμά σε μαγειρεμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενείς λοιμώξεις.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στη συντήρηση. Οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν τρόφιμα που παραμένουν εκτός ψυγείου ή φυλάσσονται σε ψυγεία τα οποία δεν λειτουργούν σωστά, ιδιαίτερα σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών.

Η αναπληρώτρια υπουργός κάλεσε τους καταναλωτές να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές όταν διαπιστώνουν εμφανή προβλήματα αποθήκευσης ή συντήρησης τροφίμων.

Τα συμπτώματα που χρειάζονται προσοχή

Η σαλμονέλωση προκαλεί συνήθως διάρροια, κοιλιακό πόνο, πυρετό, ναυτία και εμετούς.

Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι αυτοπεριοριζόμενες, αλλά η λοίμωξη μπορεί να γίνει σοβαρότερη σε ηλικιωμένους, μικρά παιδιά, εγκύους, ανοσοκατεσταλμένους και ανθρώπους με χρόνια νοσήματα.

Ιατρική βοήθεια χρειάζεται όταν εμφανίζεται έντονη αφυδάτωση, επίμονος υψηλός πυρετός, αίμα στα κόπρανα, αδυναμία λήψης υγρών, σύγχυση ή σημαντική επιδείνωση της γενικής κατάστασης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι οι περισσότερες λοιμώξεις είναι ήπιες, αλλά ορισμένες μπορούν να γίνουν απειλητικές για τη ζωή, ανάλογα με το στέλεχος του μικροβίου και την κατάσταση του ασθενούς.

Τρία διαφορετικά μέτωπα για τη δημόσια υγεία

Η συνέντευξη της Ειρήνης Αγαπηδάκη ανέδειξε τρία διαφορετικά αλλά αλληλένδετα μέτωπα πολιτικής υγείας.

Το πρώτο αφορά τη βιωσιμότητα των δωρεάν θεραπειών μετά τη λήξη ή την τροποποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Το δεύτερο σχετίζεται με τη μονιμοποίηση της πρόληψης και τη μεταφορά υπηρεσιών κοντά στον πολίτη, μέσω του «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», των Κινητών Ομάδων και της τηλεϊατρικής.

Το τρίτο αφορά την άμεση επιδημιολογική αντίδραση σε τοπικές εξάρσεις τροφιμογενών νοσημάτων, όπως εκείνη που διερευνάται στη Λαμία.

Η κυβερνητική δέσμευση για συνέχιση των δράσεων είναι σαφής. Το αποτέλεσμα θα κριθεί, όμως, από την ταχύτητα με την οποία οι ανακοινώσεις θα μετατραπούν σε χρηματοδοτικές αποφάσεις, διοικητικές πράξεις και αδιάλειπτες υπηρεσίες για τους πολίτες.

Για τους χιλιάδες ασθενείς που έχουν ήδη αρχίσει θεραπεία για την παχυσαρκία, οι επόμενες 15 ημέρες θα αποτελέσουν το πρώτο κρίσιμο τεστ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Διαβάστε επίσης 

Αγαπηδάκη: Αξιολόγηση του «Προλαμβάνω», τηλεϊατρική και παρεμβάσεις για παιδιά και παχυσαρκία

Αγαπηδάκη: Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα πρέπει να φτάνει στο σπίτι του ασθενή

- Advertisement -

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ