Ο ΕΟΦ ζητά τη βοήθεια των διαβητικών για τις ελλείψεις φαρμάκων

  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Τη βοήθεια των ασθενών με διαβήτη ζητάει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμακευτικών σκευασμάτων που ταλανίζουν την ελληνική αγορά.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες είναι χρόνιο και παρουσιάζει δυστυχώς περιοδικές αλλά επαναλαμβανόμενες εξάρσεις και υφέσεις και παρόλο που ΕΟΦ κατά καιρούς περιορίζει ή απαγορεύει τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, που κατά πολλούς είναι οι «ένοχοι» για τις ελλείψεις, οι κινήσεις αυτές δεν αποδίδουν.

Βέβαια σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά παραγωγής και διακίνησης φαρμάκων, ο ΕΟΦ αδυνατεί να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους για να περιορίσει και τις παράλληλες εξαγωγές όταν χρειάζεται αλλά και τις παράνομες εξαγωγές φαρμάκων.

Έξαρση των ελλείψεων

Επειδή λοιπόν τώρα βρισκόμαστε σε περίοδο έξαρσης των ελλείψεων το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) σε συνάντηση που είχε τη Τρίτη με τον ΕΟΦ έθεσε το σημαντικό ζήτημα των ελλείψεων σε διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα για το διαβήτη, αλλά και σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, οι οποίες παρατηρούνται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Ιωάννης Μαλέμης και ο Αντιπρόεδρος κ. Ηλίας Γιαννόγλου, όπως επίσης και η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων, κ. Παντελία Γκούρα, ανέφεραν ότι έχουν γνώση του θέματος και είπαν πως είναι αναγκαία η συνεργασία της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και του ΕΟΦ για να υπάρχει άμεση ενημέρωση και ο Οργανισμού ώστε να προχωρεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.

Στη συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Χρήστος Δαραμήλας και τα μέλη του ΔΣ κ. Γκόλφω Γεμιστού, Αντιπρόεδρος Α’ και κ. Μαρία Τριανταφύλλου, Γενική Γραμματέας, έθεσαν τα σημαντικά προβλήματα που αφορούν το σακχαρώδη διαβήτη και άπτονται της αρμοδιότητας του ΕΟΦ.

Επιπλέον, τα στελέχη του ΕΟΦ ενημέρωσαν την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ότι εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος θα τεθεί σε λειτουργία ειδική εφαρμογή του Οργανισμού, μέσω της οποίας θα παρακολουθούνται οι ελλείψεις των προϊόντων, είτε φαρμάκου, είτε αναλώσιμου υλικού, σε όλη τη χώρα.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το σημαντικό θέμα της «Κίτρινης» και «Λευκής» Κάρτας του ΕΟΦ και τέθηκαν οι βάσεις για την απαρχή της συνεργασίας των δύο πλευρών, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη για το σημαντικό αυτό θέμα.

Η συνάντηση έκλεισε με τη δέσμευση και των δύο, ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και ΕΟΦ, για συνέχιση της συνεργασίας, αλλά και νέας συνάντησης μετά από μερικούς μήνες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ