ΠολιτικήNovartis: Ύποπτοι για «ξέπλυμα» 15 στελέχη σε Ελλάδα και εξωτερικό

Novartis: Ύποπτοι για «ξέπλυμα» 15 στελέχη σε Ελλάδα και εξωτερικό

- Advertisement -

Στελέχη της μητρικής, αλλά και του ελληνικού τμήματος της φαρμακοβιομηχανίας Novartis καλούν οι εισαγγελείς Διαφθοράς, προκειμένου να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Στελέχη της μητρικής, αλλά και του ελληνικού τμήματος της φαρμακοβιομηχανίας Novartis καλούν οι εισαγγελείς Διαφθοράς, προκειμένου να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Πρόκειται για στελέχη τόσο της μητρικής φαρμακοβιομηχανίας όσο και της Novartis στη χώρα. Έχουν κληθεί από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. Στόχος είναι να δώσουν εξηγήσεις τις επόμενες ημέρες για ενδείξεις διακίνησης μαύρου χρήματος. Ο χρόνος εξέτασης αφορά την περίοδο 2008 ως το 2012.

Οι κλήσεις για εξηγήσεις και ο προσανατολισμός της έρευνας σε γιατρούς γίνονται μετά το φιάσκο με τους πολιτικούς, στους οποίους προσανατολίστηκε η έρευνα για πάνω από δύο χρόνια, ενώ τώρα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διενεργεί έρευνα για τα πεπραγμένα στην υπόθεση της Novartis, μετά τις καταγγελίες για πολιτικο-δικαστικό σκάνδαλο.

Ροές χρημάτων

Από το υλικό των εισαγγελικών λειτουργών φαίνεται να έχουν εντοπιστεί ροές χρημάτων που χρήζουν έρευνας. Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν σχετίζονται με πρακτικές της Novartis προς εξυπηρέτηση σκοπών της, για την θέση της στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπό αξιολόγηση ύποπτες ροές, οι οποίες έχουν «χαρτογραφηθεί» από τους εισαγγελείς, φαίνεται να αφορούν ποσά δωροδοκιών προς γιατρούς στο πλαίσιο των εν λόγω πρακτικών της φαρμακοβιομηχανίας.

Οι δεκαπέντε κληθέντες ως ύποπτοι, πρόκειται να δηλώσουν το «παρών» τους στην εισαγγελία τις αμέσως επόμενες ημέρες. Είτε μεταβαίνοντας οι ίδιοι στο Εφετείο, είτε, όπως έχουν δικαίωμα, δια των δικηγόρων τους. Ώστε να λάβουν αντίγραφα της δικογραφίας που τους αφορά. Αλλά και να ζητήσουν προθεσμίες για να προετοιμάσουν τις εξηγήσεις τους.

Κλήσεις προς γιατρούς

Με βάση το επίμαχο υλικό που αποτιμούν οι εισαγγελείς, θεωρείται βέβαιο πως οι επόμενες κινήσεις τους θα περιλαμβάνουν αντίστοιχες κλήσεις σε εξηγήσεις προς γιατρούς. Φαίνεται να προκύπτει εμπλοκή τους από την πορεία των χρηματικών ποσών. Οι κλήσεις προς τους γιατρούς θα ανοίξουν τον επόμενο κύκλο έρευνας που θα αφορά την δωροδοκία. Ενδέχεται να περιλαμβάνει και άλλα αδικήματα για τις περιπτώσεις που οι διερευνώμενοι, είτε ανήκαν στον δημόσιο τομέα, είτε κατείχαν θέσεις ευθύνης στο χώρο των νοσοκομείων και της Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα δεν έχει κληθεί ακόμα σε κατάθεση ο φερόμενος ως πρωταγωνιστής των παράνομων πληρωμών. Ο πρώην πανίσχυρος άνδρας της φαρμακοβιομηχανίας στη χώρα μας, Κωνσταντίνος Φρουζής. Ο ίδιος με δηλώσεις-τοποθετήσεις του έχει αρνηθεί την ύπαρξη μαύρου ταμείου στην εταιρεία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ